Çocuklarda dikkat eksiliği ve hiperaktivite bozukluğunun pragmatik dil becerileri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of attention deficit and hyperactivity disorder on pragmatic language skills in children
  1. Tez No: 839378
  2. Yazar: GİZEM KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERAL BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pragmatik Beceri, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Dil Becerileri, Pragmatic Skill, Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, Language Skills
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmada Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan ve normal gelişim gösteren çocukların pragmatik dil becerileri karşılaştırılmıştır. 30 Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan ve 30 normal gelişim gösteren 8-10 yaş arası çocuğun sınıf öğretmenleri çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada Pragmatik Dil Becerileri Envanteri-Türkçe Versiyonu (PDBE-TV) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre DEHB olan çocukların, normal gelişim gösteren çocuklara göre pragmatik dil becerilerinde daha düşük düzeyde performans sergiledikleri bulunmuştur. DEHB olan çocukların PDBE alt başlıkları ve PDBİ' den aldıkları puanlar incelendiğinde, DEHB grubunun sınıf içi etkileşim, sosyal etkileşim ve kişisel etkileşim puanı, normal gelişim gösteren gruba kıyasla daha düşüktür. Toplam standart puana baktığımızda DEHB grubunun PDBİ puanı, normal gelişim gösteren gruba kıyasla daha düşüktür. Sonuç olarak DEHB olan bireylerin sınıf içi etkileşim, sosyal etkileşim, kişisel etkileşim, toplam standart puan ve PDBİ gibi özelliklerde normal gelişim gösteren bireylerden anlamlı bir şekilde düşük oldukları görülmektedir. (p < 0.05). Bu sonuçlar, DEHB ve normal gelişim gösteren gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, pragmatic language skills of children with Attention Deficit and Hyperactivity Disorder and those with normal development were compared. Classroom teachers of 30 children aged 8-10 with Attention Deficit and Hyperactivity Disorder and 30 normally developing children participated. Pragmatic Language Skills Inventory-Turkish Version (PDBE-TV) was used in the study. According to the results of the research, it was found that children with ADHD performed at a lower level in pragmatic language skills than children with normal development. When the PDCI subheadings and PDBI scores of children with ADHD are examined, the in-class interaction, social interaction and personal interaction scores of the ADHD group are lower than those of the normally developing group. When we look at the total standard score, the PDBI score of the ADHD group is lower than the group with normal development. As a result, it is seen that individuals with ADHD are significantly lower than individuals with normal development in characteristics such as classroom interaction, social interaction, personal interaction, total standard score and PDBI. (all p values < 0.05). These results show that there is a statistically significant difference between ADHD and normally developing groups.