Risâle-i Rûhu'l Hayât (İnceleme-metin)
Risâle-i Rûhu'l Hayât (Analysis-text)
  1. Tez No: 839494
  2. Yazar: HİLAL BÜŞRA BİLGE ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafa Kâmil, Risâle-i Rûhu'l-Hayât, nasihatnâme, öğüt, dinî-ahlakî mesnevi, Mustafa Kâmil, Risâle-i Rûhu'l-Hayât, nasihatnâme, advice, religious and moral mesnevi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında Osmanlı döneminde kaleme alınan Risâle-i Rûhu'l-Hayât, Mesnevi edebiyatının özgün özelliklerini yansıtan, İslami ahlak anlayışını merkeze alan manzum bir nasihatnamedir. İslamî ahlâk anlayışının ekseninde okuyucusuna kulluk, ibâdet ve eserin de isminde anlaşıldığı gibi hayat hakkında öğütler veren eser dinî-ahlâkî muhtevâsı ile öne çıkmaktadır. Mustafa Kâmil'in Risâle-i Rûhu'l-Hayât adlı mesnevisinin bilinen tek nüshası Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü'nde yer almaktadır. Bu nüshadan hareketle hazırlanan tezin giriş bölümünde bir tür olarak nasihatnâme ve Türk İslâm edebiyâtında nasihatnâmelerin hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Birinci bölümde manzume şekil ve muhteva açısından ele alınmış genel özellikleri ve müellifine yer verilmiştir. İkinci bölümde metin yazımında takip edilen usûl izah edilmiş ve transkripsiyonlu metin sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The work under study, titled“Risâle-i Rûhu'l-Hayât,”was written in the late 19th century and early 20th century of the Ottoman Empire. It is a poetic nasihatnâme (advice book) that exhibits the characteristic features of mesnevi literature. With its religious and moral content revolving around the understanding of Islamic ethics, the work stands out for providing guidance to its readers on servitude, worship, and life, as implied by its title. The only known copy of Mustafa Kâmil's“Risâle-i Rûhu'l-Hayât”is housed at the Regional Directorate of Manuscripts in Konya. Based on this copy, the introduction section of the thesis provides information about the nasihatnâme genre and nasihatnâmeler (advice books) in Turkish Islamic literature. The first chapter discusses the general features of the poem in terms of its form and content, as well as provides an overview of the author. The second chapter explains the methodology employed in transcribing the text and presents the transcribed text.