Lokman Sûresinin tefsirinde mütevâtir kıraat vecihlerinin manaya olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of muttevatir qirâat vecihs on meaning in the explanation of the Lokman Surious
  1. Tez No: 839770
  2. Yazar: SERHAT KIZILAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDER KHALEEL ISMAEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Kıraat, Lokman, Mütevâtir, Vecih, Qur'an, Recitation, Lokman, Mutevatır, Vecihs
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ulûmü'l-Kur'an'dan olan kıraat ilmi, oldukça önemlidir. Kur'an-ı Kerim'in düzgün okunmasında ve doğru mana verilmesinde büyük bir yer edinen kıraat ilmi, Kur'an-ı Kerim'in tefsir edilmesinde ilk başvurulan ilimlerden biri olmuştur. Kıraat ilmi, âyetlerin anlam zenginliğinde ve doğru anlaşılmasında büyük bir öneme sahiptir. Kur'an'ın 114 sûresinden biri olan Lokman sûresi, adını sûre içinde geçen Lokman isminden almıştır. Bizde Lokman sûresinde geçen âyetlerde, kıraat farklılıklarının sebep olduğu anlam değişikliği ve yorum zenginliği üzerinde incelemelerde bulunduk. Bu incelemelerde sahih mütevâtir kıraatlerden yola çıkarak çalışmamızı sürdürdük. Araştırmamız giriş, iki bölüm ve sonuç kısımlarından ibarettir. Giriş kısmında çalışmamızın konusu, amacı ve önemi üzerinde durduk. Birinci bölümde Lokman sûresinin adı, nüzûl sebebi, nüzûl sırası, Resmü'l-Mushaf'taki sırası ve sûrenin muhtevası gibi konular üzerinde çalışmalar yaptık. İkinci bölümünde araştırmamızın asıl iskeletini oluşturan Lokman sûresinde mütevâtir kıraat farklılıklarının manaya etkisi üzerinde çalışmamızı sunduk. Sonuç kısmında ise çalışmamızın genel bir değerlendirmesini yaparak nihayete erdirdik.
Özet (Çeviri)
The science of recitation from Ulumu'l-Qur'an is very important. The science of recitation, which has a great place in the proper reading of the Qur'an and giving it the correct meaning, has been one of the first applied sciences in the interpretation of the Qur'an. The science of recitation has a great importance in the richness of meaning and the correct understanding of the verses. Surah Lokman, which is one of the 114 surahs of the Qur'an, takes its name from the name Lokman, which is mentioned in the surah. In the verses of Surah Lokman, we examined the meaning change caused by the differences in recitation and the richness of interpretation. In these examinations, we continued our work based on sound mutawatir recitations. Our research consists of introduction, two parts and conclusion. In the introduction, we focused on the subject, purpose and importance of our study. In the first part, we worked on subjects such as the name of the Surah Lokman, the reason for its revelation, the order of its revelation, its order in the Resmü'l-Mushaf and the content of the surah. In the second part, we presented our study on the effect of mutawatir recitation differences on the meaning of Surah Lokman, which constitutes the main skeleton of our research. In the conclusion part, we concluded by making a general evaluation of our study.