İzmir İli Ortaokul Öğrencilerinde İnternet Ve Oyun Bağımlılıkları Yaygınlığının, Risk Faktörlerinin, Koruyucu Faktörlerin Ve Sonuçlarının Araştırılması
Prevalence, risk factors, protective factors and results of internet addiction and internet gaming disorder among middle school students in İzmir
- Tez No: 839771
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ YÜNCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: internet bağımlılığı, internet oyun oynama bozukluğu, akıllı telefon bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, uyku alışkanlıkları, internet addiction, internet gaming disorder, smartphone addiction, social media addiction, sleep habits
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Giriş: İnternet, iletişimi ve bilgiye ulaşmayı hızlı ve kolay bir hale getirmesi sayesinde çok sık kullanılan önemli bir teknoloji haline gelmiştir. İnternet sağladığı bu kolaylıklar ve olanaklar nedeniyle günümüzde yaşamın her alanında herkes tarafından kullanılmaktadır. İnternet birçok kişinin hayatında güçlü ve olumlu bir güç olmaya devam etse de kullanıcıların bir kısmı bağımlı hale gelebilir. Bu durum, özellikle ergenler için endişe vericidir, çünkü ergenlerin çevrimiçi olarak geçirdikleri zaman artmaktadır ve onlar bağımlılık davranışının gelişmesine karşı benzersiz bir şekilde savunmasızdırlar. Amaç: İnternetin yaygınlaşmasıyla, yıllar içinde artmakta olan internet ve internet bağımlılığı sorununu, onun olası sonuçlarını, anlayabilmek ve çözüm yolları geliştirebilmek için sorunun boyutlarını ortaya koymak çok önemli bir adım olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun için yazında toplum temelli, epidemiyolojik çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışmaların, internet bağımlılığı geliştirme açısından özellikle risk altında oldukları bilinen gençlerle yapılması çok önemlidir. İnternet bağımlılığının ülkemizdeki genç nüfus içindeki yaygınlığının belirlenmesi, çevreye, aileye, okul ve akran özelliklerine ilişkin, internet ve internet oyun bağımlılığına yol açan riskli ve internet ve internet oyun bağımlılığını önleyen koruyucu etkenlerin saptanması amacıyla bu çalışma planlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya İzmir ili Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ortaokullarda öğrenim gören 5, 6, 7, 8. sınıf öğrencilerinden gönüllü olanlar dahil edilmiştir. İnternet Bağımlılığının (İB) değerlendirilmesi için Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği (İBÖ), İnternet Oyun Oynama Bozukluğunun (İOOB) değerlendirilmesi için İnternet Oyun Oynama Bozukluğu Ölçeği - Kısa Formu (İOOB9-KF), Akıllı Telefon Bağımlılığının (ATB) değerlendirilmesi için Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği-Kısa Formu (ATBÖ-KF), Sosyal Medya Bağımlılığının (SMB) değerlendirilmesi için Ergenler için Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği – Kısa Formu (SMBÖ-KF), çocukluk çağı uyku alışkanlıklarını ve uyku ile ilgili zorlukların değerlendirmesi için Çocuk Uyku Alışkanlıkları Anketi – Kısa Formu (ÇUAA) kullanılmıştır. Katılımcılar ve ebeveynlerinin sosyodemografik özellikleri, olguların detaylı gelişim öyküsü sosyodemografik veri formu ile kaydedilmiştir. Çalışmada yapılacak tüm değerlendirmeler uzaktan ve bilgisayar üzerinden Google Forms vasıtasıyla gerçekleştirilmiştir. Tüm ölçüm araçları kağıda basılı şekillerine uygun olarak aynı formatta bilgisayarlara aktarılıp öğrencilere internet üzerinden ulaştırılmıştır. Bulgular: Araştırmamızın sonuçlarına göre İB prevalansı %0,8 (n=19), İOOB prevalansı %2,1 (n=48), ATB prevalansı %23,8 (n=546), SMB prevalansı %14,3 (n=329) olarak saptanmıştır. İB, İOOB, ATB ve SMB'nin; sosyal ilişkilerde sorunlar, akademik güçlükler, fiziksel ve psikiyatrik sorunlar, teknoloji kullanım öyküsü ve teknoloji kullanım özellikleri ile ilişkili olduğu saptanmıştır. İB, ATB ve SMB olan gençlerin, olmayanlara göre anlamlı düzeyde daha büyük yaşta olduğu saptanmıştır. İB, İOOB, ATB ve SMB olan gençlerin, olmayanlara göre anlamlı düzeyde daha fazla akran ilişkilerinde güçlük yaşadıkları, daha fazla akran zorbalığına maruz kaldıkları, daha fazla akran zorbalığı yaptıkları, daha fazla fiziksel yakınmaları olduğu, vücut kitle indekslerinin daha yüksek olduğu, ailelerinde sorunlu internet kullanımının daha fazla olduğu, arkadaşlarında sorunlu internet kullanımının daha fazla olduğu, daha fazla ilk 2 yaşta ekran maruziyetlerinin olduğu, not ortalamalarının daha düşük olduğu saptanmıştır. İB ve İOOB olan ve olmayan gençler arasında cinsiyet açısından anlamlı bir fark bulunamazken; ATB ve SMB olanların, olmayanlara göre anlamlı düzeyde daha fazla kız cinsiyette olduğu görülmüştür. İnternet Bağımlılığı olan gençlerin ailelerinde Alkol Bağımlılığının, İB olmayan gençlerin ailelerine göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır. İB, ATB ve SMB olan gençlerde anlamlı düzeyde olarak daha fazla psikiyatrik tanı olduğu saptanmıştır. İBÖ, İOOB9-KF, ATB-KF ve SMBÖ-KF ölçek puanlarının birbirleriyle ilişkisi değerlendirilmiştir. Ölçek puanları arasında pozitif yönde, anlamlı düzeyde ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç: Teknoloji Bağımlılıkları ortaokul öğrencilerinde yaygın olarak görülmektedir. İB, İOOB, ATB ve SMB sosyal ilişkilerde sorunlar, akademik güçlükler, fiziksel ve psikiyatrik sorunlar, teknoloji kullanım öyküsü ve teknoloji kullanım özellikleri ile ilişkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The Internet has become an important technology that is used very often, thanks to its fast and easy access to communication and information. Due to these conveniences and opportunities, the Internet is used by everyone in every aspect of life today. Although the Internet continues to be a powerful and positive force in the lives of many, some users may become addicted. This is particularly worrying for adolescents, as the time they spend online is increasing and they are uniquely vulnerable to the development of addictive behavior. Objective: To understand the internet and internet addiction problem that has been increasing over the years and its possible consequences and to develop solutions, it is a very important step to reveal the dimensions of this problem. For this, population-based, epidemiological studies are needed in the literature. It is very important that these studies are carried out with young people who are known to be especially at risk for developing internet addiction. This study was planned to determine the prevalence of internet addiction among the young population in our country, to determine the risky factors that cause internet and internet gaming disorder, and protective factors that prevent internet and internet gaming disorder, related to the environment, family, school and peer characteristics. Method: Volunteers of 5th, 6th, 7th, 8th grade students studying at secondary schools affiliated to the İzmir Provincial Directorate of National Education were included in the study. Young Internet Addiction Scale to evaluate Internet addiction, Internet Gaming Disorder Scale Short Form (IGDS9-SF) to evaluate Internet Gaming Disorder (IGD), Smartphone Addiction Scale-Short Version (SAS-SV) to evaluate Smartphone Addiction (SA), Social Media Addiction Scale-Short Form (SMA-SF) to evaluate Social Media Addiction (SMA) and The Child Sleep Habits Questionnaire (CSHQ) to assess childhood sleep habits and sleep-related difficulties was used. The sociodemographic characteristics of the participants and their parents, and the detailed developmental history of the cases were recorded with a sociodemographic data form. All the evaluations to be made in the study were carried out remotely and over the computer via Google Forms. All measurement tools were transferred to computers in the same format in accordance with their printed forms and delivered to students over the internet. Findings: According to the results of our study, the prevalence of IA was 0.8% (n=19), the prevalence of IGD was 2.1% (n=48), the prevalence of SA was 23.8% (n=546) and the prevalence of SMA was 14.3% (n=329). Adolescents with IA, SA, and SMA were found to be significantly older. Adolescents with IA, IGD, SA and SMA have significantly more difficulties in peer relationships, are exposed to more peer bullying, bully more, have more physical complaints, have higher body mass indexes, have problematic internet connections in their families and friends, more screen exposure in the first 2 years and had lower grades in school. While there was no significant difference in gender between adolescents with and without IA and IOO; It was observed that those with SA and SMA were significantly more female. Alcohol Addiction was found to be significantly higher in families of young people with IA. It was determined that young people with IA, SA and SMA had significantly more psychiatric diagnoses. The relationship between the scale scores of IAT, IGDS9-SF, SAS-SV and SMAS-SF were evaluated. It was observed that there was a positive and significant correlation between the scale scores. Results: It was determined that IA, IGD, SA and SMA were associated with problems in social relations, academic difficulties, physical and psychiatric problems, technology use history, and technology use characteristics.