Parçacı kentsel gelişimde yeşil alanların etkisi: Yozgat örneği
The impact of green areas on partitive urban development: The case of Yozgat city
- Tez No: 839819
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ ERGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Proje, Yeşil Alan, Arazi Kullanım, Yozgat, Urban Project, Green Area, Land Use, Yozgat
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kentler, farklı insan gruplarının etkileşime girdiği, farklı alanlarda hizmetlerin sunulduğu ve toplumsal yaşamın çeşitli yönlerinin bir araya geldiği yerlerdir. Sahip olduğu imkânlar bakımından büyük öneme sahip olan kentler, köyden kente göçlerden sonra insanların yaşamında önemli merkezler haline gelmiştir. Göç aldıkça gelişmek zorunda kalmış, buna bağlı olarak da kentlerde çeşitli projeler planlanarak yaşam alanları oluşturulmaya başlanmıştır. Geçmişten günümüze birçok kentsel proje hazırlanmış; düzenlemeler, organizasyonlar, programlar yapılarak faaliyete geçirilerek insanların yaşam kalitelerinin artırılması sağlanmıştır. Bu projeler içerisinde yer alan kentsel yeşil alanlar, insanların sosyal ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılamaları ve kentlerin oksijen ihtiyaçlarının giderilmesi için oluşturulan alanlardır. Bu tez, parçacı kentsel gelişimde kentsel proje olarak kentsel yeşil alanların arazi kullanımına etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Yozgat kent merkezinde bulunan Çapanoğlu kent parkı ve Spor Vadisi kentsel yeşil alanları 2004-2023 yılları arasındaki imar değişimleri değerlendirilerek kentin arazi kullanımının değişimi incelenmiştir. Sonuçta Yozgat' da bulunan kentsel yeşil alanların imar değişiklikleri ile arazi kullanımının ve kentin gelişimin yönünün değiştiği tespit edilmiştir. İlerleyen yıllarda hazırlanacak planlama çalışmalarında Yozgat'ta yeşil alanların kentsel gelişime etkisinin olduğu yapılan imar değişiklikleri ile arazi kullanımın değişebileceği çalışmanın sonuçlarındandır. Ayrıca kentsel yeşil alanları kentin gelişim yönünü değiştirebileceği çalışmanın diğer bir sonucudur. Kentin daha önceki imar planlarında ağaçlandırılacak alan olarak belirtilen alanın bir bölümünün yerleşime açıldığı ve parçacı kentsel gelişimin kentsel bütünlüğü bozabileceği, çalışmanın vardığı sonuçtur.
Özet (Çeviri)
Cities are places where different groups of people interact, services are provided in different areas and various aspects of social life come together. Cities, which are of great importance in terms of the opportunities they have, have become important centers in people's lives after migration from villages to cities. As it migrated, it had to develop, and accordingly, various projects were planned and living spaces started to be created in cities. Many urban projects have been prepared from past to present; regulations, organizations and programs have been made and put into operation, thus people's quality of life have been increased. Urban green areas, included in these projects, are the areas created to meet people's social and physical needs and to meet the oxygen needs of cities. This thesis aims to examine the effects of urban green areas on land use as urban projects in partitive urban development. Çapanoğlu City Park and Spor Vadisi urban green areas, which are located in Yozgat city center, were evaluated and the change in land use of the city was examined by evaluating the zoning changes between 2004 and 2023. As a result, it has been determined that land use and the direction of the city's development have changed with the zoning changes in urban green areas in Yozgat. One of the results of the study is that in the planning studies to be prepared in the coming years, green areas in Yozgat have an impact on urban development and land use may change with the zoning changes. In addition, another result of the study is that urban green areas can change the direction of development of the city. The conclusion of the study is that a part of the area specified as the area to be afforested in the city's previous development plans has been opened to settlement and that fragmentary urban development may disrupt urban integrity.