The relationship between rejection sensitivity and social anxiety: Mediator role of post-event processing and moderator role of difficulties in emotion regulation
Reddedilme duyarlılığı ve sosyal anksiyete ilişkisi: Olay sonrası işlemenin aracı rolü ve duygu düzenleme güçlüğünün düzenleyici rolü
  1. Tez No: 840050
  2. Yazar: GAMZE SEVİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP CEREN ACARTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: reddedilmeye duyarlılık, sosyal anksiyete, olay sonrası işleme, duygu düzenleme güçlüğü, rejection sensitivity, social anxiety, difficulties in emotion regulation, post-event processing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sosyal olarak kaygılı bireyler önemli sıkıntılar, kişilerarası engeller ve günlük işlevsellikte bozulmalar yaşarlar. Bu nedenle, sosyal anksiyete belirtileri ile ilişkili faktörleri araştırmak kritiktir. Bilimsel çalışmalar, reddedilmeyi kaygıyla beklemeye yönelik bilişsel-duygusal bir yanlılık olan reddedilme duyarlılığının sosyal anksiyete belirtileriyle ilişkilendirildiğini göstermektedir. Ancak literatürde bu ilişkinin altında yatan mekanizmaların keşfi sınırlıdır. Bu araştırma, genç yetişkinlerde reddedilme duyarlılığı ve sosyal anksiyete belirtileri arasındaki ilişkiyi incelerken bu ilişkide olay sonrası işlemenin aracı rolünü ve duygu düzenleme güçlüğünün düzenleyici rolünü araştırmayı amaçlamaktadır. Veriler, elverişlilik örnekleme yoluyla kesitsel olarak toplandı. Yaşları 18 ile 25 arasında değişen (Ort = 20.94, SD = 1.63) toplam 392 katılımcı (%74.7 kadın) sosyal anksiyete, depresyon, duygu düzenleme zorlukları, olay sonrası işleme ve reddedilme duyarlılığı için öz bildirim ölçeklerini içeren çevrimiçi bir ölçüm bataryasını tamamladı. Analizler, depresyonu kontrol ederken SPSS PROCESS Macro kullanılarak gerçekleştirildi. Sonuçlar, reddedilme duyarlılığının olay sonrası işleme ve sosyal anksiyete belirtileri ile pozitif bir şekilde ilişkilendiğini gösterdi. Ayrıca, olay sonrası işlemenin sosyal anksiyete ile pozitif bir ilişkisi olduğu bulundu. Olay sonrası işleme, reddedilme duyarlılığı ile sosyal anksiyete arasındaki ilişkiyi kısmen aracılık etti. Reddedilme duyarlılığının olay sonrası işleme ile veya sosyal anksiyete ile ilişkisinde duygu düzenleme güçlüğünün anlamlı bir düzenleyici etkisi bulunamadı. Bu bulgular, reddedilmeye duyarlı bireylerin geçmiş sosyal etkileşimlerini olumsuz ve uzun süreli bir şekilde gözden geçirme eğiliminde olduklarını ve bu durumun sosyal anksiyete belirtilerinde artışla ilişkilendirildiğini göstermektedir. Sonuçlar, reddedilme duyarlılığı ile sosyal anksiyete arasındaki bağlantının altında yatan psikolojik süreçlere dair bilgimizi olay sonrası işlemeyi reddedilmeye duyarlı ve sosyal olarak kaygılı bireyler için önemli bir yatkınlık olarak vurgulayarak derinleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
Socially anxious individuals experience significant distress, interpersonal disability, and impairment in daily functioning. Therefore, it is crucial to explore factors related to symptoms of social anxiety. Growing evidence shows that rejection sensitivity (RS), a cognitive-affective bias toward anxiously expecting rejection, is robustly linked to social anxiety. However, the exploration of the mechanisms underlying this association has been scarce. This research aimed to examine the relationship between RS and social anxiety among emerging adults and further investigate the mediator role of post-event processing (PEP) and the moderator role of difficulties in emotion regulation (ER). Data were collected cross-sectionally through convenience sampling. A total of 392 participants (%74.7 female) aged 18 to 25 years (M = 20.94, SD = 1.63) completed an online battery of self-report measures for social anxiety, depression, ER difficulties, PEP, and RS. Analyses were conducted using SPSS PROCESS Macro, while controlling for depression. Results indicated that RS is positively associated with PEP and symptoms of social anxiety. Besides, PEP is positively linked to social anxiety. PEP partially mediated the association between RS and social anxiety. There was no significant moderating effect of difficulties in ER in the association of RS with PEP or social anxiety. These findings illustrate that high-RS individuals are more likely to engage in a negative and prolonged review of their past social interactions, which is in turn linked with increased symptoms of social anxiety. Results deepen our understanding of the psychological processes underlying the link between RS and social anxiety by highlighting PEP as an important vulnerability for high-RS and socially anxious individuals.