Yeni sentezlenen benzimidazol türevi ligand taşıyan platin (II) kompleksinin A549 akciğer kanser hücre hattında sitotoksik aktivitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of cytotoxic activity of new synthesized platinum (II) complex having benzimidazole derivative ligand in A549 lung carcinoma cell line
- Tez No: 840088
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDENİZ SELMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: A549 insan akciğer kanser hücre hattı, Platin (II) kompleksleri, Sitotoksik aktivite, MTT testi, Oksidatif stres, Apoptoz, A549 human lung cancer cell line, Platinum (II) complexes, Cytotoxic activity, MTT test, Oxidative stress, Apoptosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Akciğer kanseri dünyada en yaygın görülen kanser türlerinden biridir. Akciğer kanserinin mortalite oranı oldukça yüksektir. Sigara içme oranlarının yüksek olduğu ülkelerde akciğer kanseri vakalarının artacağı tahmin edilmektedir. Akciğer kanserinin tedavisine yönelik birçok farklı ilaç kullanılmaktadır ancak tedavi hala zordur. Akciğer kanseri tedavisinde sisplatin, nedaplatin, karboplatin ve oksaliplatin yaygın olarak kullanılan ilaçlardır. Günümüzde tedavi amaçlı yeni ilaç geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmada yeni sentezlenen platin (II) komplekslerinin (1a, 2a ve 4a) A549 insan akciğer kanser hücre hattında sitotoksik aktivitesinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada hücre canlılığını belirlemek amacıyla MTT testi kullanılmıştır. MTT testi sonuçlarına göre 1a platin (II) kompleksi en etkin bulunmuştur. Diğer sitotoksisite analizlerinde ise etkin bulunan 1a platin (II) kompleksinin (40 µM ve 80 µM) konsantrasyonuyla devam edilmiştir. Çalışmada 1a platin (II) kompleksi uygulamasıyla oksidatif strese bağlı ortaya çıkan lipit peroksidasyon hasarı malondialdehit (MDA) seviyesinin ölçümü ve hücre içi reaktif oksijen türlerinin (ROS) seviyelerinin ölçümüyle tespit edilmiştir. 1a platin (II) kompleksinin konsantrasyonunun artışıyla MDA ve ROS miktarında artış olduğu görülmüştür. Ayrıca hücre ölüm tipini belirlemek için Akridin Oranj (AO)/Propidyum İyodit (PI) boyaması yapılmıştır. 1a platin (II) kompleksi konsantrasyonuna bağlı olarak normal hücre sayısı azalırken apoptotik hücre sayısının arttığı gözlenmiştir. Apoptoz tayini ise apoptozda rol oynayan kaspaz 3, kaspaz 8 ve kaspaz 9 enzim aktivite ölçümüyle yapılmıştır. 1a platin (II) kompleksinin kaspaz enzim aktivitelerinde bir etkisi bulunmamıştır. Elde edilen sonuçlara göre 1a platin (II) kompleksinin A549 insan akciğer kanser hücre hattında sitotoksik aktiviteye sahip olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is one of the most common types of cancer in the world. Lung cancer has a very high mortality rate. Lung cancer cases are predicted to rise in nations with high smoking rates. Treatment for lung cancer is still difficult. Many different drugs are used to treat lung cancer, but treatment is still difficult. Cisplatin, nedaplatin, carboplatin and oxaliplatin are commonly used drugs in the treatment of lung cancer. Studies are currently underway to develop new therapeutic drugs. Since a study on the cytotoxic activity of platinum (II) complexes (1a, 2a and 4a) in A549 human lung cancer cell line has not been found in the literature, it was aimed to evaluate the cytotoxic activity of platinum (II) compounds in A549 human lung cancer cell line in this study. MTT test was used to determine cell viability. According to the MTT test results, the 1a platinum (II) complex was found to be the most effective. Other analyzes continued with 1a (40 µM and 80 µM) concentrations. In the study, lipid peroxidation damage due to oxidative stress with the application of 1a platinum complex was determined by measuring malondialdehyde (MDA) level and measuring intracellular reactive oxygen species (ROS) levels. It was observed that the amount of MDA and ROS increased with the increase of the concentration of the 1a platinum complex. In order to identify the type of cell death, Acridine Orange (AO)/Propidium Iodide (PI) staining was additionally carried out. It was observed that while the number of normal cells decreased, the number of apoptotic cells increased depending on the concentration of 1a platinum (II) complex. By monitoring the activities of the apoptosis-related enzymes caspase 3, caspase 8, and caspase 9, apoptosis was determined. No effect of 1a platinum (II) complex on caspase enzyme activities was found. According to the results obtained, 1a platinum (II) complex was found to have cytotoxic activity in A549 human lung cancer cell line.