Öğretim elemanlarının örgütsel ikiyüzlülük algıları ile psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between perceptions of organizational hypocrisy and psychological well-being of faculty members
  1. Tez No: 840198
  2. Yazar: FERİDE SEMERCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN KILIÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yükseköğretim kurumları, Örgütsel ikiyüzlülük, Psikolojik İyi oluş, Öğretim Elemanları, Higher Education Institutions, Organisational Hypocrisy, Psychological Well- Being, Faculty Members
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı öğretim elemanlarının örgütsel ikiyüzlülük algılarıyla psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Yöntem: Araştırmada ilişkisel model kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Eskişehir ili üniversitelerinin öğretim elemanları, örneklemini ise Eskişehir'deki üç farklı üniversiteden 345 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Veriler, örgütsel ikiyüzlülük ve psikolojik iyi oluş ölçeklerinin uygulanması ile elde edilmiştir. Elde edilen verilere, SPSS 26 istatistik programı kullanılarak betimsel istatistikler, normal dağılım, güvenirlik testi, ttest, tek yönlü varyans analizi, korelasyon ve çoklu regresyon analizleri yapılmıştır. Bulgular: Öğretim elemanlarının örgütsel ikiyüzlülüğün birinci, ikinci ve üçüncü alt boyutları, örgütsel ikiyüzlülük toplam algıları ile psikolojik iyi oluş algıları arasında negatif yönde orta düzeyde anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Uygulamalardaki tutarsızlıklar boyutunda olumsuz ve düşük düzeyde anlamlı ilişkiye ulaşılmıştır. Öğretim elemanlarının örgütsel ikiyüzlülük toplam puanları ile sözlerin tutulması, iç yapı ve çevre arasındaki uyum, uygulamalardaki tutarsızlıklar puanları arasında yüksek düzeyde pozitif yönde anlamlı ilişkilere ulaşılmıştır. Öğretim elemanlarının örgütsel ikiyüzlülük algıları öğretim elemanlarının psikolojik iyi oluşlarını olumsuz yönde yordamaktadır. Bulgular, örgütsel ikiyüzlülük bağımsız değişkeninin öğretim elemanlarının psikolojik iyi oluş puanlarının %19'unu açıklayabildiğini ortaya koymaktadır. Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonucuna göre, öğretim elemanlarının örgütsel ikiyüzlülük algıları ile psikolojik iyi oluşları arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bu sebeple öğretim elemanlarının örgütsel ikiyüzlülük algılarını etkileyen faktörlerin incelenmesi, yükseköğretim kurumlarının gerek liderlik gerekse örgütsel olarak söylemleri, kararları ve uygulamaları arasında tutarlı politikaları hayata geçirerek öğretim elemanlarının psikolojik iyi oluşlarının arttırabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the study is to reveal the relationship between the organizational hypocrisy perceptions of the academic staff and their psychological wellbeing. Method: The relational model was used in the research. The universe of the research is the university lecturers of Eskişehir, the sample of the research consists of 345 lecturers from three different universities in Eskişehir. The data were obtained by applying organizational hypocrisy and psychological well-being scales. Descriptive statistics, normal distribution, reliability test, t-test, one-way analysis of variance, correlation and multiple regression analyzes were performed on the obtained data using SPSS 26 statistical program. Results: Negative and moderately significant relationships were found between the teaching staff's sub-dimensions of organizational hypocrisy, keeping promises, perceptions of harmony between internal structure and environment, total perceptions of organizational hypocrisy, and psychological well-being. A low-level significant negative relationship was reached with the inconsistencies in practices sub-dimension. A highly positive and significant relationship was found between the total organizational hypocrisy and keeping promises, harmony between internal structure and environment, and inconsistencies in practices. It reveals that the independent variable, organizational hypocrisy, can explain 19% of the academic staff's psychological well-being scores. Conclusion and Suggestions: According to the results of the research, there is a negative and significant correlation between the organizational hypocrisy perceptions of the instructors and their psychological well-being. For this reason, it is recommended that faculty members should reduce their perceptions of organizational hypocrisy by devoloping appropriate discourse and consistent regulations.