Eine junge universität in Istanbul - auswirkungen der Türkisch-Deutschen Universität auf ihr umfeld und die integration dieser in die urbane gesellschaft
İstanbul'da genç bir üniversite - Türk-Alman Üniversitesinin çevresine etkisi ve kent toplumuna entegrasyonu
  1. Tez No: 840300
  2. Yazar: MELİH PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERNST STRUCK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, İşletme, Sociology, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk-Alman Üniversitesi, Üçüncü Misyon, Topluma Hizmet, Toplumsal Angajman, Teknoloji ve Bilgi Transferi, The Turkish-German University, The Third Mission, Service to Society, Social Engagement
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürlerarası Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Üniversiteler, toplumun bir ürünü olarak önemli sosyal kurumlar arasında yer almakta ve bulundukları bölgenin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişiminde merkezi bir rol oynamaktadır. Bu toplumsal rol, eğitim (birinci misyon) ve araştırmanın (ikinci misyon) yanı sıra, özellikle 1980'lerden bu yana hem teorik hem de pratik olarak daha bilinçli bir şekilde“Topluma Hizmet”veya“Üçüncü Misyon”olarak ele alınmaktadır. Türkiye'de üçüncü misyon, özellikle 2000'li yıllardan itibaren ele alınmaya başlamıştır. Henüz yeni bir kurum olan Türk-Alman Üniversitesi, iki kültürlü yapısı nedeniyle ilginç bir araştırma konusudur. Bu tez, Türk-Alman Üniversitesi'nin Üçüncü Misyon çerçevesindeki faaliyetlerini, çevresi üzerindeki etkisini, paydaşları arasındaki algısını ve üniversitenin kent toplumuna entegrasyonunu incelemektedir. Üniversitenin etkilerini ve mevcut algılarını analiz etmek amacıyla, nitel içerik ve belge analizinin yanı sıra ilgili üniversite mensupları ve bölgesel paydaşlarla yapılan görüşmeler de dahil olmak üzere farklı yöntemler kullanılmıştır. Araştırma soruları, üniversitenin Üçüncü Misyon faaliyetlerine ve üniversitenin topluma entegrasyonuna odaklanmıştır. Elde edilen sonuçlar, her ne kadar işbirlikleri ve projeler uzun süreli planlanan ve sonuçlanmamış olsa da Türk-Alman Üniversitesi'nin bölge üzerinde halihazırda bazı önemli etkileri olduğunu göstermektedir. Bu etkiler ancak sadece üçüncü misyon faaliyetleri sonucu değil eğitim ve araştırma misyonun ve TAÜ'nün o bölgede oluşunun doğal sonuçlarıdır. Üçüncü misyon için bir strateji olmamasına rağmen, üniversite bölgede olumlu değişiklikler meydana getirmek için çeşitli faaliyetler ortaya koymuştur. Bunlar arasında şirketlerle ortak projeler, danışmanlık hizmetleri, mezunların ve öğrencilerin yönlendirilmesi, okullara ve liselere yönelik destekler ve belediyelerle işbirliği yer alıyor. Bu sayede Türk-Alman Üniversitesi, kültürlerarası becerileri gelişmiş yüksek nitelikli öğrenciler yetiştirerek kalifiye eleman açığının kapatılmasına ve şirketlerin uluslararası rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunuyor. Ayrıca iş dünyasıyla kurduğu yapıcı ilişkiler ve ortak projeler aracılığıyla inovasyonu teşvik etmektedir. Sosyal açıdan Türk-Alman Üniversitesi, düşük sosyo-ekonomik statüye sahip bölge gençlerini yüksek öğrenime teşvik etmektedir. Ayrıca TAÜ, gençlerin yükseköğrenimle sosyal sınıf atlama umudu inşa etmelerine yardımcı olmakta ve öğrenci ve öğretmenlere destek sağlayarak eğitim süreçlerinin iyileştirilmesine katkıda bulunmaktadır. Yerel belediye ile birlikte yürütülen projeler aracılığıyla da gençlerin dijital beceriler kazanmasına destek olmakta ve onları teknoloji ve girişimcilik konularında eğitmektedir. Öte yandan, bölgede soylulaştırmaya yol açtığını da belirtmek gerekir. Dolayısıyla, üniversitenin bölge üzerinde hem olumlu hem de olumsuz sosyal etkileri olduğu görülmektedir. Ancak üniversitenin kent toplumuyla bütünleşmesi zorlu bir süreçtir. Üniversite, belediyeler ve Milli Eğitim Kurulları (MEB) gibi bazı yerel paydaşlarla halihazırda etkileşim halinde olsa da görüşmeler, entegrasyonun sağlanması için toplumun daha geniş kapsandığı etkinlikler ve faaliyetler yoluyla yerel toplumla daha iyi bağlar kurulması ve toplumsal katılım faaliyetlerinin artırılması gerektiğini göstermektedir. Üniversitenin iş dünyası ve kamu kurumları nezdindeki algısının çok olumlu olduğu tespit edilmiştir. Yerel halk Türk-Alman Üniversitesi'ni bir değer olarak görürken, izole edilmiş imajı nedeniyle kentsel çevreye entegrasyonunda zorluklar olduğunu düşünmektedir. Bu çalışmanın bulguları, yeni üniversitelerin etkilerinin ve kent toplumuna entegrasyon sürecinin anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır. Bulgular, üçüncü misyona yönelik stratejiler geliştirmek ve Türk-Alman Üniversitesi ile çevresindeki toplum arasındaki ilişkileri güçlendirmenin yanı sıra entegrasyonu teşvik etmek için bir temel oluşturabilir. Bu, üniversitenin potansiyelini gerçekleştirmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Universities, as products of the society, are among the important social institutions and play a central role in the social, economic and cultural development of the region in which they are located. In addition to education (first mission) and research (second mission), this social role has been perceived both theoretically and practically in a more conscious way as“service to society”or“third mission”, especially since the 1980s. As of the 2000s in particular, the Third Mission has been increasingly discussed in Turkey. As a young institution, the Turkish-German University (TGU) is an interesting object of research due to its bicultural structure. This thesis examines the activities of the Turkish-German University in the context of the Third Mission, its impact on its environment, its perceptions among stakeholders and the integration of the university into urban society. In order to analyse the impact and perceptions of the university, different methods were used, including qualitative content and document analysis as well as interviews with relevant university members and regional stakeholders. The research questions focused on the university's Third Mission activities and the university's integration into urban society. The results show that the Turkish-German University has already had some significant impacts on the region, even though many collaborations and projects are planned for the long term and have not yet been completed. However, all of these impacts do not only result from the activities of the third mission, but also from the education and research missions and the natural consequences of TGU's presence in the region. Although it has no strategy for the third mission, the university has developed various activities to bring about positive changes in the region. These include joint projects with companies, advisory services, mediation of graduates and students, academic and technic support for schools, high schools and cooperation with municipalities. In this way, the Turkish-German University contributes to meeting the shortage of skilled workers and increasing the international competitiveness of companies by educating highly qualified students with strong intercultural skills. It also promotes innovation through constructive relationships and joint projects with the business community. Socially, the Turkish-German University encourages local youth with low socio-economic status to pursue higher education. In addition, TGU helps young people build hope for social advancement with higher education and contributes to the improvement of educational processes by providing support to students and teachers. Through the projects with the local municipality, the TGU also supports the youth in acquiring digital skills and train them in technology and entrepreneurship. On the other hand, it is worth mentioning that it leads to gentrification in the area. It is therefore clear that the university has both positive and negative social impacts on the region. However, integrating the university into urban society is a challenge. Although the university already interacts with some local stakeholders such as municipalities and National Education Boards (MEBs), the interviews show that better linkages with the local community through more socially oriented events and increased activity in community engagement are needed to achieve integration. It was identified that the perception of the university to the business and the public sector is very positive. While the local population sees the Turkish-German University as an asset, they see challenges in integrating it into the urban environment because of its isolated image. The findings of this work contribute to the understanding of the impact of young universities and integration into urban society. The findings can serve as a basis to develop strategies for the third mission and strengthening of relations between the Turkish-German University and the surrounding society, as well as to further promote integration. This can help realise the university's potential.