Diyalojik halkla ilişkiler ve sağlık iletişimi: Eğitim ve araştırma hastanelerinin diyalojik iletişim analizi
Dialogical public relations and health communication: Training and research hospitals dialogical communication analysis
- Tez No: 840397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Diyalojik İletişim, Halkla İlişkiler, Sağlık İletişimi, Hastane, Eğitim ve Araştırma, Dialogical Communication, Public Relations, Health Communication, Hospital, Training and Research
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Diyalojik halkla ilişkiler kuramı, kurum ve paydaşları arasında diyalog formatında gerçekleşen iletişim türlerine imkan sağlayan, internet tabanlı teknolojik gelişmeler doğrultusunda hızlı ve güvenilir şekilde kullanılabilir hale dönüşmüştür. İnternet tabanlı teknolojiler sayesinde, kuruluşlar ile paydaşları arasında gerçekleşen iletişim şeklinin, bireylerarası iletişimle doğru orantılı biçimde, çift yönlü etkin iletişim olarak uygulanabileceği önermesinde bulunan araştırmaların sayısı her geçen gün artmaya devam etmektedir. Kurumların paydaşlarıyla aralarında kurdukları çift yönlü iletişime dayalı iletişim gerçekleştirebilecekleri en önemli teknolojilerden birisi de hiç kuşkusuz, internet siteleridir. Kurumsal internet siteleri üzerinden hedef kitlelerle diyalojik iletişime girmek, alandaki ilk araştırmalar için de esin kaynağı olmuştur. Kent ve Taylor tarafından yapılan çalışma neticesinde, internet siteleri üzerinden diyalojik ilişkiler kurmanın mümkün olduğu, beş diyalojik iletişim ilkesi ile ortaya konulmuştur. Diyalojik döngü, bilginin kullanılabilirliği, arayüz kolaylığı, ziyaretçilerin korunması ve geri dönüş ziyaretleri başlıklarını kapsayan diyalojik iletişim ilkeleri, internet sayfalarının diyalog tabanlı iletişim türüne imkan tanımasını sağlayacak şekilde tasarlanmasını kapsamaktadır. Çalışmanın kuramsal dayanağını oluşturan beş ana diyalojik ilke ve yirmi alt başlık doğrultusunda, 2022 yılı itibariyle T.C. Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren 104 Eğitim ve Araştırma Hastanesinin internet siteleri içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde, Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin internet siteleri üzerinden yürüttükleri halkla ilişkiler faaliyetlerinin oldukça yüksek oranlarda diyalojik iletişim ilkeleriyle uyumluluk gösterdiği sonucuna varılmıştır. Çalışma, internet sitelerinde yürütülen halkla ilişkiler faaliyetlerinin, diyalojik iletişim ilkeleri boyutuyla ele alınacağı farklı sektörleri konu alabilecek çalışmalara fikir vermesi ve kaynak olması bakımından akademik anlamda değerli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The dialogical public relations theory has evolved to become readily accessible through internet-based technological developments, facilitating communication in a dialog format between institutions and stakeholders in a fast and reliable manner. Thanks to internet-based technologies, research suggesting that the communication between organizations and stakeholders can be implemented as interactive communication, proportionate to interpersonal communication, continues to grow. One of the most significant technologies that organizations can use to establish interactive communication with their stakeholders is undoubtedly corporate websites. Engaging in dialogical communication with target audiences through corporate websites has been an inspiration for initial studies in the field. As a result of the study conducted by Kent and Taylor, it was demonstrated that it is possible to establish dialogical relationships through websites, outlining five dialogical communication principles. These dialogical communication principles, encompassing dialogical cycle, usability of information, interface convenience, visitor protection, and return visits, involve the design of web pages to facilitate dialog-based communication. Based on the five main dialogical principles and twenty sub-headings constituting the theoretical foundation of the study, the internet sites of the 104 Training and Research Hospitals, operating under the Ministry of Health of the Republic of Turkey as of 2022, were analyzed through content analysis method. The examinations revealed that the public relations activities conducted by Training and Research Hospitals through their websites demonstrated a high level of compatibility with dialogical communication principles. The study is considered academically valuable in providing insights and serving as a reference for research in different sectors that address public relations activities on websites in terms of the dimension of dialogical communication principles.