Sosyal ve ekonomik destek hizmetinde çalışan meslek elemanlarının merhamet yorgunluğu düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Investigation of compassion fatigue levels of professional staffworking in social and economic support services according to various variables
- Tez No: 840447
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TÜRK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
 - Anahtar Kelimeler: Sosyal ve Ekonomik Destek, Meslek Elemanı, Merhamet Yorgunluğu, Mesleki Tükenmişlik, İkincil Travma, Social and economic support, Professional Staff, Compassion Fatigue, Occupational Burnout, Secondary Trauma
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu araştırmada, Türkiye çocuk koruma sisteminde yer alan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmetinde çalışan meslek elemanlarının merhamet yorgunluğu, ikincil travma ve mesleki tükenmişlik düzeylerinin yaş, cinsiyet, kadro durumu, mesleği, vaka yükü, SED hizmetinde çalışma süresi, SED haricinde başka bir görevi olup olmadığı değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya SED hizmetinde çalışan 449 meslek elemanı (317 kadın, 132 erkek) katılmıştır. Katılımcılara, demografik bilgileri içeren Kişisel Bilgi Formu ve Merhamet Yorgunluğu Kısa Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma verileri Nisan-Haziran 2023 tarihleri arasında“Google forms”aracılığıyla elektronik ortamda toplanmıştır. Araştırmada nicel analiz yöntemi kullanılmış, değişkenler arası farkları belirlemek için Bağımsız Örneklem T Testi ve One Way Anova Testi yapılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 23,0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan meslek elemanlarının merhamet yorgunluğu ölçeği puanı maksimum (130), minimum (13), ortalaması (67,44), standart sapmasının ise (25,194) olarak hesaplanmıştır. Araştırmada meslek elemanlarının cinsiyet gruplarına göre merhamet yorgunluğu ölçeği ve alt boyut ortalamaları arasındaki farkların istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p0,05). Sonuç: SED hizmetinde çalışan kadın meslek elemanlarının merhamet yorgunluk düzeylerinin ve ikincil travma alt boyut puanlarının erkeklere göre yüksek olduğu, vaka yükü ve çalışma süresi arttıkça merhamet yorgunluğu düzeyinin de arttığı görülmüştür. Meslek elemanlarının, moral yükselten motive edici etkinliklerle, eğitimlerle desteklenmesi ve güçlendirilmesi Mesleki Tükenmişlik, İkincil Travma ve Merhamet Yorgunluğu düzeylerini düşüreceğinden meslek elemanları için faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aims to examine the compassion fatigue levels of professionals working in the Social and Economic Support (SED) service in the Turkish child protection system according to various variables. Materials and Methods: 449 professionals (317 women, 132 men) working in the HIA service participated in the research. A Personal Information Form containing demographic information and the Compassion Fatigue Brief Scale were administered to the participants. Research data was collected between April and June 2023 via“Google forms”. SPSS 23.0 program was used to analyze the data. In addition, the quantitative analysis method was used to examine the relationships between variables in the study. Findings: The compassion fatigue scale score of the professionals participating in the research was calculated as maximum (130), minimum (13), average (67.44) and standard deviation (25.194). The investigation ascertained statistically significant disparities in the Compassion Fatigue Scale and its constituent subscale averages contingent upon the gender categorization of professionals (p0.05) Result: It was observed that the compassion fatigue levels and secondary trauma subscale scores of female professionals working in the HIA service were higher than men, and as the caseload and working time increased, the compassion fatigue level also increased. It isthought that supporting and strengthening professional staff with morale-boosting motivating activities and training will be beneficial for professional staff as it will reduce the levels of Professional Burnout, Secondary Trauma and Compassion Fatigue.