Spor bilimleri öğrencilerinin bilişsel esneklik ve istihdam edilebilirlik ilişkisi
The relationship between cognitive flexibility and employability of sport sciences students
  1. Tez No: 840506
  2. Yazar: OZAN TABAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLAY UTLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHIMEH HASSANI, DOÇ. DR. GÜLSEN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Esneklik, İstihdam Edilebilirlik, Spor Bilimleri, Cognitive Flexibility, Employability, Sports Sciences
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı spor bilimleri öğrencilerinin bilişsel esneklik ve istihdam edilebilirlik düzeylerinin belirlenmesi ve bilişsel esnekliğin istihdam edilebilirlik ile ilişkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evreni, kolay ulaşılabilir yöntemle belirlenen 9 üniversitenin Spor Bilimleri bünyesinde yer alan Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi ve Spor Yöneticiliği lisans programlarına kayıtlı yaklaşık 1080 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise, seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile gönüllülük esasına dayanarak seçilen 260 öğrenciden oluşmaktadır. Bu çalışmada yüz yüze ve online anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Demografik Bilgi Formu”,“Bilişsel Esneklik Envanteri”ve“Algılanan Gelecekteki İstihdam Edilebilirlik Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programında %95 güven aralığında ve 0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Sonuç: Araştırmada verilerin çözümlenmesinde normallik dağılımı için Kolmogorov-Smirnov ve Çarpıklık-Basıklık değerlerine bakılırken, ölçeklerin güvenirlik tespiti için Cronbach Alpha katsayısına bakılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda, Bilişsel esneklik ve İstihdam Edilebilirlik düzeylerinin Cinsiyet, Yaş ve Öğrenim Görünen Bölüme göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık göstermediği belirlenirken, Bilişsel Esneklik ile İstihdam Edilebilirlik düzeyleri arasında ise istatiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the cognitive flexibility and employability levels of sport sciences students and to determine the relationship and effect of cognitive flexibility with employability. Materials and Method: The population of the study consists of approximately 1080 students of Physical Education and Sports Teaching, Coaching Education and Sports Management undergraduate programmes within the Sports Sciences of 9 universities determined by the easily accessible method. The sample of the study consists of 260 students selected on the basis of volunteerism with the convenience sampling method, which is one of the non-random sampling methods. In this study, face-to-face and online survey application was carried out.“Demographic Information Form”,“Cognitive Flexibility Inventory”and“Perceived Future Employability Scale”were used as data collection tools. The data obtained were evaluated in SPSS 25.0 package programme at 95% confidence interval and 0.05 significance level. Conclusion: In the analysis of the data in the research, Kolmogorov-Smirnov and Skewness-Skewness values were examined for normality distribution, while Cronbach Alpha coefficient was examined for the reliability determination of the scales. As a result of this research, it was determined that the levels of cognitive flexibility and employability did not differ statistically significantly according to gender, age and department of study, while a statistically significant relationship was found between cognitive flexibility and employability levels.