Üniversite öğrencilerinin yanal düşünme eğilimlerinin yordanması üzerine bir araştırma
A research on the investigation of lateral thinking tendencies of university students
  1. Tez No: 640639
  2. Yazar: ŞEYDA SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yanal Düşünme, Düşünme Becerileri, Problem Çözme, Eleştirel Düşünme, Bilişsel Esneklik, Yordama, Regresyon Analizi, 21. Yüzyıl Becerileri, Lateral Thinking, Thinking Skills, Problem Solving, Critical Thinking, Cognitive Flexibility, Procedural Switch, 21. Century Skills, Regression Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Araştırmanın temel amacı üniversitede öğrenim gören son sınıf öğrencilerinin bilişsel esneklik, problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerinin yanal düşünme eğilimlerini ne derece yordadığını belirlemek ve öğrencilerin yanal düşünme becerilerinin bazı değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda son sınıf öğrencilerinin yanal düşünme eğilimlerinin, bilişsel esneklik, problem çözme ve eleştirel düşünme becerileri ile ilişkisi ve cinsiyet, fakülte, yetiştikleri bölge ve anne-babanın öğrenim durumuna göre değişimi incelenmiştir. Araştırma 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Kayseri ilinde bulunan Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Tıp Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Edebiyat Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi'nde son sınıfta okuyan 416 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplamak amacı ile Altunkol (2011) tarafından uyarlanan Bilişsel Esneklik Ölçeği, Şahin, Şahin ve Heppner, (1993) tarafından uyarlanan Problem Çözme Becerileri Ölçeği, Özdemir (2005) tarafından geliştirilen Eleştirel Düşünme Becerileri Ölçeği ile Semerci (2016) tarafından geliştirilen Yanal Düşünme Eğilimleri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada alt problemler doğrultusunda fark testlerinde t-test, ANOVA ve LSD testleri ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; son sınıf öğrencilerinin bilişsel esneklik, eleştirel düşünme ve yanal düşünme becerilerinin yüksek olduğu, problem çözme becerilerinin ise kısmen yüksek olduğu görülmüştür. Erkek öğrencilerin yanal düşünme eğilimleri puanlarının kadın öğrencilerin puanlarına göre anlamlı şekilde daha yüksek olduğu, fakültelerine göre en yüksek ortalamanın Mühendislik fakültesi öğrencilerine, en düşük ortalamanın ise İlahiyat Fakültesi öğrencilerine ait olduğu, yetiştikleri bölgelere, anne ve baba eğitim durumlarına göre ortalamaların birbirine yakın olduğu ve aralarında anlamlı farklılıklar olmadığı görülmüştür. Ayrıca Bilişsel Esneklik, Problem Çözme ve Eleştirel Düşünme Becerileri puanlarının birlikte Yanal Düşünme Eğilimleri puanları ile orta düzeyde anlamlı bir ilişki gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to determine how high-end students studying at university have cognitive flexibility, problem solving and critical thinking skills, and to examine whether students' lateral thinking skills differ in terms of certain variables. For this purpose, the change of the tendency of seniors to think laterally, cognitive flexibility, problem solving and critical thinking skills and gender, faculty, growing region and according to parents' education status has been examined. In the 2019-2020 academic year, the research was conducted with 416 students who were in the senior year at Erciyes University Faculty of Education, Faculty of Medicine, Faculty of Theology, Faculty of Engineering, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Faculty of Sports Sciences, Faculty of Literature and Veterinary Faculty in Kayseri Province. For the purpose of collecting data in the study, The Cognitive Flexibility Scale adapted by Altunkol (2011), the Problem Solving Skills Scale adapted by Şahin, Şahin and Heppner, (1993), the Critical Thinking Skills Scale developed by Özdemir (2005) and the Lateral Thinking Trends Scale developed by Semerci (2016) were used. T-testing, ANOVA and LSD tests and Multilitusal Regression Analysis tested were used in differential tests in accordance with sub-problems. According to the results of the research; it was pointed out that senior students' cognitive flexibility, critical thinking and lateral thinking skills were high, and problem solving skills were partially high. It was found that the percentage of lateral thinking of male students was significantly higher than the scores of female students, that the highest average according to their faculty belonged to engineering faculty students, that the lowest average belonged to the students of the Faculty of Theology, and that the averages were close to each other according to the regions they grew up in, and there were no significant differences between them. It was also concluded that Cognitive Flexibility, Problem Solving and Critical Thinking Skills score showed a moderately significant relationship with lateral thinking trends scores together.