3-boyutlu minkowski uzayında bazı özel eğriler
Some special curves in 3-dimensional minkowski space
  1. Tez No: 840597
  2. Yazar: SİBEL ERİM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA YURTTANÇIKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Lorentz Minkowski uzayı, yönlü eğri, donör eğrileri, uzaysal eğri, zamansal eğri, ışıksal eğri. Kasım 2023, 48 sayfa, Lorentz-Minkowski space, directed curve, donor curve, spacelike curve, timelike curve, null (lightlike) curve. November 2023, 48 pages
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Bu tezin amacı, 3-boyutlu Lorentz-Minkowski uzayında oskülatör yönlü eğrileri araştırarak bu bilgiler ışığında, normal yönlü eğri, rektifyan yönlü eğri ve onların donör eğrilerini tanımlamaktır. Yöntem: Öklid uzayında ve Lorentz-Minkowski uzayında eğriler teorisi ile ilgili temel tanım, teorem ve kavramlar kullanılmıştır. Bulgular: Herhangi bir X vektör alanının integral eğrisi olarak göz önüne alınan ve X-yönlü eğriler adı verilen eğrilerin ve onların donör eğrilerinin tanımlarının, X vektör alanının eğrinin söz konusu noktasındaki oskülatör, normal ve rektifyan düzlemlerine kısıtlanması durumunda da yapılabileceği ve araştırmaların bu şartlar dâhilinde sürdürülebileceği gözlemlenmiştir. Sonuç:. Bu çalışmada, 3-boyutlu Lorentz-Minkowski uzayında oskülatör yönlü eğriler araştırılmış ve sonrasında, rektifyan ve normal yönlü eğriler ve bu eğrilerin donör eğrileri tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate osculating curves in the 3-dimensional Lorentz-Minkowski space and to define normal directional curves, rectifying curves and their donor curves in the light of this information. Method: It has been used fundamental definitions, theorems and concepts related to the theory of curves in Euclidean space and Lorentz-Minkowski space. Findings: It has been observed that the definitions of curves called X-direction curves and their donor curves, which are considered as an integral curve of any X vector field, can be made even if the X vector field is restricted to the osculator, normal and rectifying planes at the point of the curve, and the researches can be continued under these conditions. Results: In this study, osculating curves were investigated in the 3-dimensional Lorentz-Minkowski space, and then rectifying and normal directional curves and donor curves of these curves were defined.