The role of media in undervaluing political dialogue: Syrian War as case
Siyasi diyalogun değersizleştirilmesinde medyanın rolü: Suriye Savaşı örnek olayı
  1. Tez No: 840602
  2. Yazar: MOHAMMAD ALTHIAB
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Savaş, kriz, diyalog, küçümseme, siyasi çözüm, Suriye Savaşı, hükümet yanlısı medya, muhalif medya, War, crisis, dialogue, undervaluing, political solution, Syrian war, progovernment media, opposition media
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Savaşlar, sosyal güvenliğe yönelik tehdit, altyapının tahrip edilmesi ve insan gruplarının yerlerinden edilmesi günümüz dünyasında hala uluslararası çatışmalarda ağırlıklı olarak ve artan bir şekilde kullanılan araçlar arasındadır. Çağdaş kapitalizm literatürü teorik olarak uluslararası barış ve istikrarı korumaya yönelik çağrılarla dolu olsa da, pratikte onun siyasi temsilcileri savaşları, siyasi ve ekonomik etki alanlarını bölmek için kullanılabilen birçok araç arasına yerleştirir. Basitçe, bu araç, savaş, çeşitli siyasi araçlar başarısız olduğunda çatışan güçlerin ağırlıklarını ölçmek için bir araç olduğu için durum budur. Bu temelde, birçok medya kuruluşu, savaşları haklı çıkarmak ileri teknikler uyguluyor. Bu çalışma, örneğin diyalog gibi savaşın yerini tutan ya da ona alternatif araçlar sağlamanın veya siyasi çözümlerle istikrarı sürdürme yönündeki genel toplumsal arzunun mümkün olmadığını iddia ederek, medyanın savaşları ve silahlı çatışmaları haklı çıkarmak için kullandığı araçları göstermeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, Suriye yukarıda bahsedilen durumun tipik bir örneğini temsil etmektedir. Daha çok iç ve yerel nedenlerle patlak veren Suriye krizinin, Doğu ile Batı arasında kritik bir uluslararası dengeye tanık olan ve Suriye topraklarındaki savaşın dünyada onlarca ülkenin siyasi, lojistik ve askeri sponsorluğu iledevam etmesine yol açan uluslararası bir duruma denk geldiği bilinmektedir.. Bu koşullar, çatışmaya dahil olan yerel ve uluslararası medyayı, savaşı kaçınılmaz bir kötülük olduğu gerekçesiyle haklı çıkarmaya sevk etti. Bu nedenle medya, diyaloğu bir askeri teslimiyet biçimi olarak sunarak ya da suç işleyenlerin cezalandırılması olasılığıyla çelişen bir çözüm olarak sunarak ya da uygunluğunu sorgulayarak, veya karşı tarafın taahhüdünü yerine getirme kabiliyetini sorgulayarak veya bu yolun başarı ihtimalini alaycı bir şekilde sorgulayarak hafife aldı. Araştırmamız, eleştirel söylemlerini analiz etmek ve araştırmanın dayandığı hipotezleri ve soruları test etmek amacıyla nitel yöntem çerçevesinde amaçlı olarak televizyon programı örneği seçmektedir.
Özet (Çeviri)
Wars, the threat to social security, the destruction of infrastructure, and the displacement of human groups are still among the tools used mainly and increasingly in international conflict today. Although the literature of contemporary capitalism theoretically abounds with calls for maintaining international peace and stability, in practice, its political representatives place wars among the many tools available for use to divide areas of political and economic influence simply because this tool, the war, is one for measuring the weights of the conflicting forces when the various political tools fail. On this basis, many media outlets practice advanced techniques for justifying wars. This study aims to show the means used in the media to justify wars and armed conflicts by claiming that it is impossible to provide corresponding or alternative means, such as dialogue, for example, or the general social desire to maintain stability through political solutions. In this context, the Syrian case represents a typical case of the abovementioned circumstances. It is known that the Syrian crisis, which exploded for reasons mostly internal and local, coincided with an international situation witnessing a critical global balance between East and West, which led to the continuation of the war on Syrian territory with the political, logistical, and military sponsorship of dozens of countries in the world. These circumstances prompted the media, owned by local and international parties involved in the conflict, to justify the war as an inevitable evil. Therefore, it underestimated all calls and attempts to hold a political dialogue between the conflicting parties by presenting the dialogue as a form of military surrender, or as a solution that contradicts the possibility of retribution for the perpetrators of crimes, or by questioning the eligibility of the counterparty and its ability to hold its promises, or by cynical examining the possibility of success of this path as a result. Our research selects four samples of television programs purposefully, within the framework of the qualitative method, to analyze their critical discourse and to test the hypotheses and questions on which the research is based.