The role of media in conflict resolution, culture of conciliation and peacebuilding
Anlaşmazlık çözümü, uzlaşma kültürü ve barış inşasında medyanın rolü
  1. Tez No: 502255
  2. Yazar: AYÇE BÜKÜLMEYEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR NECZAN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Peace Journalism, Conflict, Conflict Resolution, Storytelling, Mass Media
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Medya ve iletişim araçları toplumun benimsenmiş davranış şekilleri, değer ve düşünce kalıplarının bireylere benimsetilmesi ve içselleştirilmesinde büyük etkiye sahiptir. Başta görsel basın olmak üzere medyaya gösterilen yoğun ilginin de etkisiyle iletişim araçları toplumsal algının yönlendirilmesinde çok büyük önem taşır. Bu açıdan bakıldığında Medya ve bileşenlerini toplumsal anlaşmazlıklardan ayrı düşünmek pek olası değildir. Tam tersi, medya, bilgi aktarımı ve bu yolla kamuoyu oluşması, demokrasinin sürekliliği, anlaşmazlıkların şekillenmesi ve barışın inşasında büyük rol oynar. Barış Gazeteciliği kavramı ilk olarak 1960'larda bu alan üzerinde çalışmaya başlayan Norveçli akademisyen Prof. Johan Galtung tarafından ortaya atılmıştır. Kavramları, prensipleriyle ele alınan bir yaklaşım olması 1990'ları bulan Barış Gazeteciliği, esasen daha önceleri de gerek bireysel inisiyatifler gerekse kurumsal yaklaşımlarla uygulanmaya çalışılmıştır. 1. Dünya Savaşı'nın bitiminden sonra bir kitle iletişim aracı olarak radyonun barış uygulamasına örnek olacak şekilde kullanılmasını ve medyanın barışa yönelik yayın yapma sorumluluğunu içeren 1936 Cenevre Radyo Yayınlarına İlişkin Uluslararası Konvansiyonu buna en güzel örnektir. Temeli bu kadar eskiye gitse bile günümüzde dördüncü kuvvet olarak nitelenen medyanın bu alanda görevini tam anlamıyla yerine getirdiği tartışılır. Bu çalışma, toplumsal anlaşmazlıkların şekillenmesinde medyanın rolünü sorgularken öncelikle her bir kavramı tek tek ele alarak toplum üzerindeki etkilerini de incelemektedir. Anlaşmazlık, Barış, Anlaşmazlık Çözümü kavramlarının yanısıra 'Hikaye Anlatma'nın anlaşmazlık çözümündeki önemine değinmektedir. Gazeteciliğin de gerçek hikayeleri anlatmak, topluma aktarmak olduğundan yola çıkarak bunu yaparken anlatıcının değerleri, yaklaşımları ve öğretilerinin, olayı aktarma ve kamuoyu üzerinde etki yaratma biçimini sorgulamaktadır. Bu çalışma ile medya çalışanlarının öz farkındalığı ve konuya yakınlığı da araştırılmaya çalışılmaktadır. Hazırlanan sorularla Barış Gazeteciliği hakkındaki düşünceleri, yaptıkları haberlerle anlaşmazlıklar ve barış konusunda taraf olabilecekleri, dolayısıyla, bu yönde bir sorumluluk taşıdıklarının farkında olup olmadıkları anlaşılmaya çalışılmıştır. Medyanın Anlaşmazlık Çözümü ve Barış İnşasındaki rolünü anlayabilmek ve yukarıdaki sorulara yanıt bulabilmek amacıyla hazırlanan bu çalışmada, bu yönde yazın taraması yapılırken Türkiye'nin yaşadığı çeşitli anlaşmazlık içeren durumlar ele alınmış, verileri toplanmış ve bu verilerin incelenmesi ile medyanın bu durumlardaki eğilimi sorgulanmıştır. Ayrıca hazırlanan keşfedici soru formları vasıtasıyla gazetecilerle görüşmeler yapılarak bu yöndeki bilgi, değer ve yaklaşımlar ele alınmıştır. Anahtar Kelimeler; Barış Gazeteciliği, Anlaşmazlık Çözümü, Medya, Hikaye Anlatıcılığı,
Özet (Çeviri)
Media and communication tools influence society's attitudes, values and ways of thinking towards individuals, events and socio-cultural relationships. Communication tools have a great importance on the shaping the public agenda and to create a social influence thanks to intense interest shown to the visual media. Therefore, from this point of view, it is unlikely to think of media and its components separately from social conflicts. On the contrary, the media plays a major role in the transfer of information and formation of public opinion, continuity of democracy, shaping of conflicts and construction of peace. To explore such phenomena, the concept of Peace Journalism which was first introduced in 1960 by the Norwegian scholar Prof. Johan Galtung will be used in this thesis. Peace Journalism was mainly developed in the 1990s but as an approach, it has in fact, a much longer history. The best example of this is the 1936 International Convention on Radio Broadcasts in Geneva, which, after the end of World War I, used the radios as a model of mass communication as an example of peacebuilding practice, and the media's responsibility for broadcasting for peace. Even if the basics go so far, it is argued that the media, which is described as the fourth force today, fully fulfils its mandate in Peace Journalism. With this context in mind, this study examines the effects of the media on the society by first considering all related concepts individually while questioning their role in shaping social conflicts. While referring to the concepts of Conflict, Peace, and Conflict Resolution, it also highlights the importance of the Story Telling in Conflict Resolution. As journalists talk about real stories, and the importance of transferring them to the society objectivly, this study questions the narrator's values, approaches, and teachings as ways of conveying the event and making an impact on the public opinion formation. How much awareness is there on such matters from media workers, journalists and communicators? What do they think about Peace Journalism? Do they realise that they can be parties to conflicts and peace processes with the news they report, so they have a responsibility in the way they take shape one way or another? Is Peace Journalism widely applied today and is it possible to teach the conceptualisations of Peace Journalism in the improvement of current practice of journalism? In this study, which was prepared to understand the role of the media in conflict resolution and peace settlement, and to find answers to the above questions, an extensive literature review was undertaken and two conflict contexts that Turkey involved were used as case studies - Kardak and Cyprus. An archival research was undertaken for data gathering in which the tendency of the media in the case studies concerned were questioned Moreover, interviews with a significant number of journalists were carried out through a questionnaire survey in order to enrich discussions on journalistic values and approaches to Peace Journalism. Finally, the thesis presents a number of recommendations to different stakeholders for the use of Peace Journalism in the contemporary Turkish media.