University students' sustainability development awareness in an embedded course design
Bütünleşik kurs dizaynında üniversite öğrencilerinin sürdürülebilirlik kalkınma farkındalığı
- Tez No: 840601
- Danışmanlar: PROF. DR. YELKİN DİKER ÇOŞKUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik Amaçlı İngilizce Eğitimi, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirlik Kalkınma Eğitimi, Sürdürülebilirlik Kalkınma Farkındalığı, Sürdürülebilirlik ile Bütünleşik Dersler, Akademik amaçlı İngilizce, Bütünleşik eğitim programı, Dil eğitimi, Finansal sürdürülebilirlik, Sosyal sürdürülebilirlik, Çevresel sürdürülebilirlik, Education for Sustainable Development, English for Academic Purposes (EAP), Sustainability Development Awareness, Sustainability-Embedded Courses, Sustainability, English for academic purposes, Integrated curriculum, Language education, Financial sustainability, Social sustainability, Sustainable environment
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, güz 2021, bahar 2022, ve güz 2022 dönemlerinde İstanbul'da özel bir üniversitede sürdürülebilirlik ile bütünleşik ENG 101 dersi alan öğrencilerin sürdürülebilirlik farkındalık düzeylerini ve olası sürdürülebilirlik eğitim programına ilişkin görüşlerini belirtmek için yapılmıştır. Bu araştırmada nitel ve nicel analizleri içeren“karma araştırma deseni”kullanılmıştır. Atmaca ve diğerleri tarafından 2019 yılında geliştirilen ekonomik, sosyal ve çevre alt boyutlarına sahip“Sürdürülebilirlik Farkındalık Ölçeği”kullanılarak 386 üniversite öğrencisinden veri toplanmıştır. Ayrıca çalışmanın nitel bölümü için ise toplam 14 katılımcı ile 7 görüşme sonucu gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşme verileri kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan ölçeğin Cronbach Alpha güvenilirlik katsayısı 0.886'dır. Nicel ve nitel sonuçlar, SPSS-27 ve NVivo nitel veri analiz araçları kullanılarak analiz edilmiştir. Buna göre katılımcıların sürdürülebilirlik kalkınma farkındalığının yüksek düzeyde olduğu görülmüştür (S = 386, Ort. = 149. 09, SS = 14.09). Sürdürülebilirlik kalkınma farkındalığı cinsiyete göre farklılık göstermiştir. Bu farkındalık kadınlarda (Ort. = 151.83, SS = 12.92) erkeklere (Ort. = 146. 39, SS = 14.70, t (3.86) = 384, p = <.001) göre daha fazla görülmüştür. Sürdürülebilirlik kalkınma farkındalığı fakültelere göre de farklılık göstermiştir (F = (5, 379), 2.38, p = .038). Sürdürülebilirlik alt boyutlarından ekonomik farkındalık, cinsiyete göre farklılık göstermiştir ve kadınlarda daha fazla görülmüştür (Ort. = 57.07, SS = 5.42; for males Ort. = 54.80, SS = 5.96, t (3.90), p = <.039.). Fakülteler de ekonomi boyutu açısından farklılık göstermiştir (F (5, 379) = 2.53, p = .015). Genel sürdürülebilir kalkınma farkındalığı sonuçları ile benzer olarak, sosyal farkındalık da cinsiyete göre farklılık göstermektedir (Ort. = 42.83, SS = 4.56 (kadınlar); Ort. = 40.43, SS = 5.72 (erkekler), p = <.001). Ayrıca bu boyut için, fakülteler (F (5, 379), 2.84, p = .015) ve öğrenci bölümleri (F (18, 367) = 1.88, p = .016) de değişkenlik gösterir. Çevresel boyut ise sadece cinsiyet düzeyinde anlamlıdır. Kadınlarda çevresel düzey farkındalığı daha yüksek bulunmuştur (Ort. = 51.92, SS = 4.35 (kadınlar); Ort. = 51.14, SS = 4.83 (erkekler), p = .002). Araştırmanın nitel sonuçları nicel bulguları destekler niteliktedir. Öğrenciler yüksek öğretim programlarında sürdürülebilirliğin öğrenci isteğine ve ilgisine dayalı olarak ayrı bir ders olarak verilmesine veya böyle bir dersin sertifika programı şeklinde öğrencilere sunulmasının önemine işaret etmektedir. Ayrıca hâlihazırda kullanılan sürdürülebilirlik ile bütünleşik İngilizce 101 dersini disiplinler arası yönüyle uygun bulmakta ve aldıkları İngilizce 101 dersinin olumlu tutum oluşturmalarına ve farkındalıklarını geliştirdiklerini belirtmektedirler. Katılımcılar sivil toplum örgütleri ve devlet kurumlarındaki yöneticilerin desteğinin daha“adil bir dünya için”gerekli olduğunu ifade etmiş ve dünyadaki en büyük problemin eşitsizlik olduğu konusunda ortak görüşe sahiptir. Ayrıca cinsiyet meseleleri ve cinsiyetçi yaklaşım görüşme bulgularında öne çıkan kavramlar arasındadır. Katılımcılar bireyin çevre bilicinin olmasının çevrenin korunması aşamasında olumlu davranışlar göstermek için yeterli olmadığını belirtirler. Katılımcıların sürdürülebilirlik konusunda erken yaşta verilen eğitimin önemine ilişkin ortak görüşlere sahip oldukları anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main aim of the research is to demonstrate the“sustainability development awareness”level and learner opinion on a possible sustainability education program of university students (N= 386) taking sustainability embedded ENG 101 (English 101) course at a foundation university in Istanbul, Türkiye in Fall 2021, Spring, 2022 and Fall 2022. A mixed design combining qualitative and quantitative methods was used in the research.“Sustainability Development Awareness Scale”by Atmaca et al. (2019) was used, and 386 student responses were collected also, semi-structured interviews were used for the qualitative research conducted with 14 in 7 sessions. The Cronbach alpha reliability coefficient for the scale is 0.886. The results were analyzed via Statistical Package for Social Sciences 27 (SPSS 27) and NVivo qualitative analysis package. The students exhibited a high level of sustainable development awareness (N = 386, M = 149. 09, SD = 14.09). Sustainable development awareness shows significance concerning gender. Females exhibit higher level of sustainability development awareness (M = 151.83, SD = 12.92) compared to males (M = 146. 39, SD = 14.70, t (3.86) = 384, p = <.001). There is also a significant difference considering students' faculties (F = (5, 379), 2.38, p = .038). There is variation in economic awareness based on gender. For females, it is higher (M = 57.07, SD = 5.42) compared to males (M = 54.80, SD = 5.96, t (3.90), p = <.039.), and faculty is significant (F (5, 379) = 2.53, p = .015). As in line with the overall sustainability development awareness scores, social awareness also proves significant concerning gender. For females, it is higher (M = 42.83, SD = 4.56) as opposed to males (M = 40.43, SD = 5.72, p = <.001) as well as faculty (F (5, 379), 2.84, p = .015), and learner majors (F (18, 367) = 1.88, p = .016). Similarly, environmental awareness seems significant regarding gender. Females showed higher environmental awareness (M = 51.92, SD = 4.35) than males (M = 51.14, SD = 4.83, p = .002). This research highlights the importance of sustainability education at higher education institutions as a separate course or a certificate program. Students appreciate the current practice of embedding sustainability into an undergraduate English course (ENG 101) due to the course's interdisciplinary nature. In addition to university practices on sustainability, the ENG 101 course has proven to be instrumental in raising awareness and fostering positive dispositions and sustainability practices at university. The ENG course proves useful in leading awareness and helps develop positive dispositions. The support of governing bodies and non-governmental organizations addressed a fair world along“inequity”as the biggest concern. Gender issues and sexist attitudes come to the fore as influential problems. Being knowledgeable on environmental issues does not tell the learners to put this knowledge into action. Individuals need a change of behavior and attitude at early ages as far as sustainability is concerned.