Transmedya bağlamında şiddet, haz ve oyun üçlemesi ile Squıd Game dizi değerlendirmesi
Squid Game series review with violence, pleasure and game trilogy in transmedia context
  1. Tez No: 840604
  2. Yazar: ELİF EZGİ KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YELDA KORKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Reklamcılık, Radio and Television, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Yakınsama, Katılımcı Kültür, Hayran Kültür, Transmedya, Şiddet, Haz, Oyun, Squid Game, Convergence, Participatory Culture, Fan Culture, Transmedia, Violence, Pleasure, Game, Squid Game
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
İletişim sözlü olarak başlayıp yazılı, dijital ve görsel kültüre doğru evrimler geçirirken, internetin hayatımıza girmesiyle birlikte medya mecraları arasındaki duvarlar aşınmış ve yakınsamayla birlikte iç içe geçmiştir. Medya sektöründe yakınsama tüketicileri üreten konuma taşımış, tüm hedef kitleyi bir araya toplamıştır. Özellikle covid-19 salgını sürecinde dijital ortamlarda geçirilen vakit artarken bu mecralarda üretilen dizi ve filmlerde de artış görülmektedir. Nitel bir araştırma olan bu çalışmada içerik analizi yöntemi kullanılarak Squid Game dizisi trans medya bağlamında ele alınmış; şiddet, haz ve oyun üzerinden incelenmiştir. Çalışmada; suç, ölüm, cinsellik, kumar, para, beden, cinsel eğilimler kategorilerinde incelenen dizinin oyun aracılığı ile şiddet ve hazzı nasıl estetize ettiği ve meşrulaştırdığı gözlemlenmiştir. Ayrıca transmedya bağlamında Squid Game dizisinin hikâye evreninin genişlemesinde rol oynayan diğer mecralar da çalışma kapsamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
While communication started verbally and evolved into written, digital and visual culture, with the introduction of the internet into our lives, the walls between media channels have eroded and become intertwined with convergence. Convergence in the media sector has brought consumers to the position of producers and brought the entire target audience together. While the time spent in digital environments increases, especially during the Covid-19 epidemic, there is also an increase in the number of TV series and movies produced in these media. In this qualitative study, the Squid Game series was discussed in the context of trans media by using the content analysis method; It was examined through violence, pleasure and play. In the study; It has been observed how the series, examined in the categories of crime, death, sexuality, gambling, money, body, sexual tendencies, aestheticizes and legitimizes violence and pleasure through the game. In addition, in the context of trans media, other media that played a role in expanding the story universe of the Squid Game series were also evaluated within the scope of the study.