Jinekoloji polikliniğine başvuran kadınların kullandıkları aile planlaması yöntemleri ile vajinal enfeksiyon sıklığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the family planning methods used by women who apply to the gynecology polyclinic and the frequency of vaginal infections
- Tez No: 840648
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAKİNE YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Aile Planlaması, Vajinal Enfeksiyon, Hemşirelik, Women, Family Planning, Vaginal Infection, Nursing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma Jinekoloji polikliniğine başvuran kadınların kullandıkları aile planlaması yöntemleri ile vajinal enfeksiyon sıklığı arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı olarak yapılan bu araştırma, Ankara ilinin Kızılcahamam Devlet Hastanesi'nde jinekoloji polikliniğine başvuran ve çalışma kriterlerine uyan 204 kadınla yürütülmüştür. Veriler,05.12.2022-31.05.2023 tarihleri arasında“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Genital Hijyen Davranışları Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde frekans analizi (sayı, yüzde, ortalama), Bbağımsız iki örnek t-testi, Mann Whitney U testi, Kruskall Wallis H testi, Dunn testi, Duncan testi ve Spearman'srho korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Bu araştırmada kadınların yaş ortalaması 35,0 ± 8,10 bulunmuştur. Araştırmada kadınların %37,2 ile büyük bir kısmının lisans ve üzeri eğitim aldıkları ve %42,1'inin ev hanımı oldukları belirlenmiştir. Kadınların %38,7'sinin son bir yıl içinde aile planlaması yöntemi olarak kondom kullandıkları, %67,2'sinin kullandıkları AP yönteminin etkin olduğunu belirttikleri ve %33,3'ünün kullandıkları AP yönteminin güvenilir olduğunu düşündükleri saptanmıştır. Kadınların kadınların %60,8'inin anormal vajinal akıntı yaşamadığı, 50'sinin arada sırada anormal vajinal akıntı yaşadığı ve %87,3'ünün şuan vajinal enfeksiyon geçirmediği saptanmıştır. Araştırmaya katılan kadınların genital hijyen davranışları puan ortalaması 95,7±9,1'dir. Bu çalışmada kadınların eğitim düzeyinin, istemeden gebelik deneyimi yaşanma, daha önce AP yöntemi yöntemini kullanıp bırakma ve şuan vajinal enfeksiyon yaşama durumunun genital hijyen davranışlarını etkilediği belirlenmiştir. Kadınların yaşı arttıkça genel hijyen alışkanlıkları artarken, adet hijyeninde ve anormal bulgu farkındalığında azalma saptanmıştır. Kadın sağlığı alanında hizmet veren sağlık profesyonellerinin, jinekoloji polikliniğine başvuran kadınların vajinal enfeksiyon sıklığını ve genital hijyen davranışlarını değerlendirmesi kadınların yaşam kalitesinin artırılması açısından önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the relationship between the family planning method used by women applying to the Gynecology outpatient clinic and the frequency of vaginal infections.This descriptive study was conducted with 204 women who applied to the gynecology outpatient clinic at Kızılcahamam State Hospital in Ankara and met the study criteria.The data was collected using the“Introductory Information Form”and“Genital Hygiene Behavior Scale”between 05.12.2022-31.05.2023.Frequency analysis (number, percentage, average), B-independent two sample t-test, Mann Whitney U test, Kruskall Wallis H test, Dunn test, Duncan test and Spearman's rho correlation coefficient were used in the analysis of the data. In this study, the average age of women was found to be 35.0 ± 8.10. In the study, it was determined that the majority of women, 37.2%, had a bachelor's degree or higher and 42.1% were housewives. It was found that 38.7% of women used condoms as a family planning method in the last year, 67.2% stated that the family planning method they used was effective, and 33.3% thought that the family planning method they used was reliable. It was found that 60.8% of the women did not experience abnormal vaginal discharge, 50% of them occasionally experienced abnormal vaginal discharge, and 87.3% did not currently have a vaginal infection.The average score on genital hygiene behavior of the women participating in the study is 95.7±9.1. In this study, it was determined that women's education level, unintended pregnancy experience, previous use of family planning method and current vaginal infection affected their genital hygiene behaviors. While women's general hygiene habits increased as they got older, menstrual hygiene and awareness of abnormal findings decreased. It is recommended that health professionals serving in the field of women's health evaluate the frequency of vaginal infection and genital hygiene behaviors of women applying to gynecology clinics in order to increase the quality of life of women.