Ticari rekreasyon işletmelerinde giyilebilir teknoloji ürünlerinin inovasyona etkisi
The effect of wearable technology products on innovation in commercial recreation businesses
- Tez No: 840716
- Danışmanlar: PROF. DR. KEREM YILDIRIM ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Spor, İşletme, Science and Technology, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ticari rekreasyon işletmesi, Giyilebilir teknoloji, İnovasyon, Rekabet, Commercial recreation business, Wearable technology, Innovation, Competition
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi ve Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Giyilebilir teknoloji ürünlerinin gün geçtikçe yaygınlaşması ve tüketicilerin deneyimleme istekleri işletmeleri de giyilebilir teknoloji hizmeti vermeye yönlendirmiştir. Ticari rekreasyon işletmeleri, giyilebilir teknolojileri aktivitelerinde, giyilebilir teknoloji ürünleri kullanırken inovasyon hareketine de uyum sağlamak zorunda kalmışlardır. Alan yazında ticari rekreasyon işletmelerinde inovasyon yaparak giyilebilir teknoloji kullanımının işletmeye olan katkılarının bilinmemesi, işletmenin hem ulusal hem uluslararası sektörde geride kalmalarına sebep olmaktadır. Bu bağlamda ticari rekreasyon işletmesi olarak giyilebilir teknoloji ürünü kullanan işletmelerin, giyilebilir teknoloji ürünlerinin inovasyona olan etkilerinin belirlenmesi elzemdir. İşletmelerin inovasyon yapması, teknolojiye ve güncele uyum sağlayabilmesi rakiplere karşı üstünlük sağlamanın yanı sıra maddi ve manevi başarıyı da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle araştırmanın amacı; giyilebilir teknoloji kullanımının inovasyona olan etkisini belirlemek olmuştur. Araştırmanın modeli durum çalışmasıdır. Araştırmanın evrenini ticari rekreasyon işletmesinde giyilebilir teknoloji hizmeti veren işletmelerin sahipleri, yöneticileri ve personellerinden oluşturmaktadır. Ölçüte dayalı örnekleme ve kartopu örnekleme tekniği ile toplamda on sekiz işletme yöneticileri, sahipleri ve personelleri örnekleme dahil edilmiştir. Görüşme sorularının hazırlanmasında lawshe tekniği, veri toplama tekniği olarak yarı yapılandırılmış görüşme, verilerin analizi için ise içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Görüşmelerden elde edilen verilerin analizi sonucunda 52 kod ortaya çıkarılmış ve rekreatif doyum, işletmeler arası farklar, Türkiye'de giyilebilir teknoloji kullanımı, inovasyonel çıktılar, giyilebilir teknoloji üstünlükleri, eksiklikler, uygulanabilecek teknolojiler olmak üzere 7 temaya ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The increasing prevalence of wearable technologies and consumers' desire to experience have directed businesses to implement wearable technology services. Commercial recreation businesses have had to adapt to the innovation movement by using wearable technology products in wearable technology activities. In the literature, the lack of recognition of their contributions to wearable technology business by innovating in commercial recreation studies causes them to fall behind both nationally and internationally. It is essential to determine the effects of wearable technologies on innovation for those who use wearable technology products as regular commercial recreation businesses. Businesses' ability to innovate and adapt to technology and current events not only provides superiority over their competitors, but also brings material and moral success. The purpose of programming in this way; The innovation power of wearable technology has been determined. The model of the research is case study. The population of the research consists of owners, consumables and staff who provide wearable technology services in a commercial recreation business. A total of eight trainings with experts in measure-based crafts and snowball crafts, owners and staff hands are included. Legal technology was used to prepare the interview questions, semi-processed interview as data collection technology, and content analysis for data analysis. As a result of the analysis of the data obtained from the interviews, 52 codes were revealed and 7 themes were reached: recreational satisfaction, differences between countries, wearable technology use in Turkey, innovative outputs, wearable technology luxuries, deficiencies, and applicable technologies.