6. sınıf Türkçe ders kitabındaki metinlerin öğrencilerin yazılı anlatım becerisine ve sözvarlığına etkisi
The effect of the texts in the 6th grade Turkish coursebook on students' written expression skills and vocabulary
- Tez No: 840748
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERCAN DEMİRGÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sözvarlığı, 6. Sınıf, Türkçe, Vocabulary, Grade 6, Turkish
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Günümüzde eğitim sistemlerinde öncelikle ders kitaplarından yararlanıldığı alan yazınındaki kaynaklardan bilinmektedir. Fakat teknolojik olanakların gelişmesiyle kitap yanında elektronik iletişim kanallarından da yararlanılmıştır. Ancak ekonomik imkânlar, erişim kolaylığı, kullanım rahatlığı nedeniyle -herhangi bir alternatifinin üretilmediği sürece- ders kitapları, en çok tercih edilen ders materyali olmaya devam edecektir. Öğrencilerin ders kitaplarından çeşitli kazanımlar öğrenmeleri ve günlük yaşamlarına aktarmaları amaçlanır. 6. sınıf ders kitaplarında metin türlerine göre farklı türde metinler yer almaktadır. Ders kitaplarına seçilen bu metinlerin öğrencilerin akademik başarılarına da olumlu etkileri olacağı düşünülmektedir. Bu araştırma kapsamında ortaokul 6. sınıf Eksen Yayınları Türkçe ders kitabındaki metinlerin öğrencilerin sözvarlığına etkisi incelenmiştir. Nicel araştırma yöntemleriyle yapılan çalışma bir eğitim-öğretim dönemini kapsamaktadır. Araştırma kapsamında öğrenciler akademik düzeyi düşük, orta, iyi olarak sınıflandırılmıştır. Araştırmaya ortaokulun 6.sınıf kademesinden üç sınıf dahil edilmiştir. Bu sınıfların her birinden üç düşük, üç orta ve üç iyi akademik düzeye sahip öğrenci- karne notu ortalamaları baz alınarak- tespit edilmiştir. Her sınıftan 9 öğrenci (3 düşük, 3 orta, 3 iyi düzeyde), toplam 27 öğrenci araştırmaya dahil olmuştur. 6 . sınıf Türkçe ders kitabındaki 20 metin araştırmaya konu olmuştur. 27 öğrenci, ders kitabındaki metinler işlenmeden önce ve metinler işlendikten sonra olmak üzere ikişer metin yazmak suretiyle toplam 1080 metin yazmıştır. 20 metinden (evrenden) 4 metin seçilmiş ve bu metinler odağında elde edilen öğrenci metinleri araştırmamızın örneklemini oluşturmuştur. Öğrenci metinlerindeki sözcüklerin tamamı“http://nlp.istanbulc.edu.tr/metinanaliz/ ”sitesi ile analiz edilmiş ve sözcük sıklığı tabloları oluşturulmuştur. Tablolardan elde edilen bulgular, grafikler ile daha somut hale getirilmiştir. Araştırma sonucunda Eksen Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabındaki metinlerin öğrencilerin sözvarlığına katkı sağlamadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is known from the literature that today, textbooks are primarily used in education systems. However, with the development of technological opportunities, electronic communication channels have also been used in addition to books. However, due to economic opportunities, ease of access and ease of use, textbooks will continue to be the most preferred course material - unless any alternative is produced. It is aimed for students to learn various outcomes from textbooks and transfer them to their daily lives. 6th grade textbooks contain different types of texts according to text types. It is thought that these texts selected for textbooks will have positive effects on the academic success of students. Within the scope of this research, the effect of the texts in the secondary school 6th grade Eksen Publications Turkish textbook on students' vocabulary was examined. The study conducted with quantitative research methods covers an education period. Within the scope of the research, students were classified as low, medium or good academic level. Three classes from the 6th grade of secondary school were included in the research. From each of these classes, three students with low, three average and three good academic levels were determined - based on their report card grade averages. A total of 27 students, 9 students from each grade (3 low, 3 medium, 3 good), were included in the research. 6 . 20 texts in the first grade Turkish textbook were the subject of the research. 27 students wrote two texts each, one before the texts in the textbook were processed and one after the texts were processed, for a total of 1080 texts. 4 texts were selected from 20 texts (universe) and the student texts obtained in the focus of these texts constituted the sample of our research. All the words in the student texts were analyzed using the“http://nlp.istanbulc.edu.tr/metinanaliz/”website and word frequency tables were created. The findings obtained from the tables were made more concrete with graphs. As a result of the research, it was observed that the texts in the Eksen Publications 6th grade Turkish textbook did not contribute to the vocabulary of the students.