Dijital ve etkileşimli öyküleyici metinlerin okuduğunu anlamaya etkisi
The effect of digital and interactive texts on reading comprehension
  1. Tez No: 396062
  2. Yazar: NAZMİYE TOPBAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital ve etkileşimli kitap, okuduğunu anlama, Digital and interactive book, reading comprehension
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı öyküleyici metinlerin okuma ortamlarının (basılı veya dijital ve etkileşimli kitaptan) okuduğunu anlamaya etkisini ve dijital ve etkileşimli kitaplarla ilgili öğrenci görüşlerini belirlemektir. Araştırmada iki farklı çalışma grubu oluşturulmuştur. Birinci çalışma grubu, Afyonkarahisar ili Evciler ilçesi Nedim Turan İlkokulunda 4. sınıfta öğrenim gören 53 öğrenciden oluşmaktadır. İkinci çalışma grubu ise birinci çalışma grubu olan 53 öğrenci arasından rastgele örnekleme yolu ile seçilen 20 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada ilk olarak uygulamada kullanılacak metinler belirlenmiştir. Uygulamada kullanılan, biçim ve içerik olarak birbirine en yakın 6 farklı metnin tümü öyküleyici metindir. Kullanılan metinler, Türkçe öğretmenleri, sınıf öğretmenleri ve alan uzmanı ile yapılan grup çalışmasıyla belirlenmiştir. Basılı metinler için 2014-2015 eğitim öğretim yılında okutulmak üzere MEB'in belirlediği Türkçe kitabındaki 9 öyküleyici metnin tümü taranmıştır. 9 farklı metinden biçim ve içerik olarak birbirine en yakın 3 metin belirlenmiştir. Dijital ve etkileşimli metinler için elektronik kitap üretimi yapan yayınevlerinin kitapları araştırılmış, iki ayrı özel yayınevinden biçim, içerik olarak birbirine en yakın ve çoklu ortam öğeleri bakımından aynı özelliklere sahip 3 metin belirlenmiştir. Metinlerle ilgili derin ve basit anlamaya dayalı 6 ucu açık anlama sorusu Türkçe öğretmenleri, sınıf öğretmenleri ve alan uzmanı ile yapılan grup çalışmasıyla oluşturulmuştur. Öğrencilere 3 dijital ve etkileşimli metin tablet bilgisayar aracılığı ile, 3 basılı metin doğrudan basılı materyal üzerinden ikişer defa okutulmuştur. Metin okutulduktan sonra öğrencilere metinle ilgili hazırlanan anlama soruları verilmiştir. Öğrencilerden verilen anlama sorularını yazılı olarak cevaplamaları istenmiştir. Son olarak 20 öğrenci ile görüşme yapılmıştır. Görüşmede sorulan 6 soru ile öğrencilerin, dijital ve etkileşimli kitaplara yönelik düşünceleri alınmaya çalışılmıştır. Öğrencilerin okuduğunu anlama puanlarına ilişkin yapılan eşleştirilmiş ttestinde dijital ve etkileşimli kitaptan ve basılı materyalden okuma ortamları arasında okuduğunu anlama açısından anlamlı farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır (p>.05). Öğrencilerin dijital ve etkileşimli kitaptan okuduğunu anlama puan ortalaması, basılı materyalden okuduğunu anlama puan ortalamasıdan 1,2 puan daha yüksek çıkmıştır. Fakat bu fark için istatiksel olarak anlamlı bir farlılık vardır diyemeyiz. Öğrencilerin dijital ve etkileşimli kitaptan okuduğunu anlama puan ortalamasının, basılı materyalden okuduğunu anlama puan ortalamasından bir nebze de yüksek çıkmasının sebebinin; öğrencilerin ilk defa tablet bilgisayar ile karşılaşmaları ve tablet bilgisayar aracılığıyla çoklu ortam öğeleri olan bir hikaye kitabı okumaları olabileceği düşünülmektedir. Dijital ve etkileşimli kitaptan ve basılı materyalden okuma ortamları arasında okuduğunu anlama açısından anlamlı farklılık çıkmamasının sebeplerinin ise; bu nitelikteki bir çalışmanın ilgili grup ile ilk defa yapılmış olması ve bu yüzden öğrencilerin uygulamaya ilgisinin artmış olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda tablet bilgisayarlara karşı olumlu bir tutum sergilendiği görülmektedir. Bu yüzden öğrenciler dijital ve etkileşimli kitaptan okumaya daha heveslidirler. Öğrenciler tablet bilgisayarlar ve dijital ve etkileşimli kitaplar ile daha fazla karşılaştıkça, bu farkın kapanabileceği düşünülmektedir. Zamanla, şu an basılı kitap gibi, tablet bilgisayarlara ve dijital ve etkileşimli kitaplara karşı algının normalleşeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effect of narrative texts (printed or digital and interactive) on comprehension and opinions of the students about digital and intaractive books. In the research, two different study groups were formed. The first study group consists of 53 fourth-grade students in Nedim Turan Primary School in Afyonkarahisar, Evciler. The second study group consists of 20 students chosen by randomly sampling among the first group. Firstly, the texts used were chosen. All of the 6 similar texts were narrative texts. The texts were determined by Turkish teachers, Class teachers and a field expert. For printed texts 9 narrative texts from Turkish book that was decided to be used in 2014-2015 education year by Ministry of National Education. 3 similar texts out of 9 were chosen. Digital and interactive texts were searched in the publishing houses on the market. 3 similar texts having the same multimedia features were decided. 6 open-ended comprehension questions-based on simple and deep understanding about the storybooks were formed with Turkish teachers, class teachers and a field expert. The students were asked to read 3 digital and interactive texts by tablet PC and 3 texts on printed material two times. After reading books, the students were given comprehension questions about the books and they were asked to answer these questions in written form. Finally, 20 students were interviewed. We tried to get their opinions about the digital and interactive books by 6 questions. There is no statistically meaningful difference between the reading comprehension scores of the students on the digital-interactive texts and the printed texts in paired samples t-test (, p>.05). the reading comprehension scores of the students on the digital-interactive texts were 1,2 points higher than the scores of the printed texts. However, we can not name it as a significant difference statistically. The reason whythe reading comprehension scores of the students on the digital-interactive texts were higher than the scores of the printed texts can stem from students' first interaction with tablets and reading a multimedia storybook on the tablets. It is thought that the reason why there is no significant difference between reading in print and digital environment is carrying out this research with the study group for the first time and students' higher motivation. According to the research the students developed a positive attitude towards tablet pc. So the students were enthusiastic about the digital and interactive books. It is assumed that as students get accustomed to tablets, the difference will be lower and by the time tablets will be ordinary like printed books.