Sivas Kangal ilçesi halk kültüründe geçiş dönemleri (Doğum -evlenme-ölüm)
Transitional periods in Sivas Kangal district folk culture (Birth - marriage-death)
- Tez No: 840767
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN HURİ YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Doğum, Evlilik, Ölüm, Kangal, Sivas, Birth, Marriage, Death, Kangal, Sivas
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Kültür, bir toplumun kimliğini oluşturmakta ve şekillendirmektedir. Kültürünü kaybeden toplum kendi öz kimliğini de kaybetmiştir. Kültür her ne kadar sürekli değişen ve yenilenen bir kavram olsa da içinde yaşatıldığı toplumun özünü yansıtmaktadır. Bu bağlamda ise toplumların özünü kaybetmemesi için kendi kültürlerini yaşatmaları ve sürdürmeleri elzemdir. Doğum, evlilik ve ölüm gibi yaşamın kritik dönemeçleri bireylerin kimliklerini şekillendirir ve toplumsal bağlarını oluşturur. Bu geçiş dönemleri, toplumların ve daha özel bağlamda yörelerin kültürel farklılıklarını göstermektedir. Bu tez çalışmasında da Kangal yöresindeki doğum, evlilik ve ölüm kavramları etrafında bu yörede yaşayan veya daha önce yaşamış olan çeşitli kaynak kişilere bazı sorular yöneltilmiştir. Eski kültürel ritüellerin her ne kadar günümüzde azaldığı ya da hiç kullanılmadığı görülse de izlerini çeşitli şekillerde hâlâ taşıyabildikleri görülmektedir. Çalışmada kaybolmaya yüz tutan bu geleneklerin gelecek kuşaklara aktarılması, bölgenin kültürel unsurlarının tespit edilip yazıya geçirilmesi, kültürel benzerlik ve farklılıkların tespit edilip yorumlanması amaçlanmıştır. Çalışma“Doğum, Evlilik ve Ölüm”olmak üzere üç ana başlık etrafında yürütülmüştür. Kaynak kişilerle yapılan soru- cevap çerçevesinde tezin ana hattı oluşturulmuştur. Çalışmada görüşme yöntemi kullanılmıştır. Yöresel dil kullanımı da gözetilerek kaynak kişilerin cevapları büyük oranda söylenilen şekilde yazıya geçirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Culture creates and shapes the identity of a society. The society that lost its culture also lost its own identity. Although culture is a constantly changing and renewing concept, it reflects the essence of the society in which it is kept alive. In this context, it is essential for societies to keep their own cultures alive and maintain them so that they do not lose their essence. Critical turning points in life, such as birth, marriage and death, shape individuals' identities and create social bonds. These transition periods show the cultural differences of societies and, more specifically, of regions. In this thesis study, some questions were asked to various source people who live or have lived in this region about the concepts of birth, marriage and death in the Kangal region. Although old cultural rituals seem to have diminished or are not used at all today, they can still carry their traces in various forms. The aim of the study is to transfer these traditions that are about to disappear to future generations, to identify and write down the cultural elements of the region, to identify and interpret cultural similarities and differences. The study was carried out around three main headings:“Birth, Marriage and Death”. The outline of the thesis was created within the framework of questions and answers with the source people. Interview method was used in the study. Taking into account the use of local language, the answers of the source people were largely transcribed as they were spoken.