II. Mahmud döneminde yurt dışına gönderilen öğrenciler
Students sent abroad during the reign of Sultan Mahmud II
  1. Tez No: 840768
  2. Yazar: SUNA YILDIRIM DEVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET METİN HÜLAGÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Mahmud, Yurtdışı eğitim, öğrenci, diplomasi, II. Mahmud, Study abroad, student, diplomacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
1808-1839 yılları arasında hüküm süren Sultan II. Mahmud döneminde,1830 yılında yurtdışına öğrenciler gönderilmiştir. Gönderilen ilk öğrenciler Fransa' da eğitim almıştır. Fransa'nın seçilmesinde, Fransa'nın diplomaside ön planda olması ve Fransızca' nın devletler arası diplomaside etkin rol oynaması sebebiyle gönderilen öğrenciler Fransa'da eğitim almıştır. Başlangıçta askeri öğrenciler gönderilirken daha sonraki dönemlerde müzik, madencilik, mekanik gibi sivil alanlarda da eğitim almak üzere öğrenci gönderilmiştir. Bu tez çalışmasında gönderilen öğrencilerin eğitim ve çalışma hayatları incelenmiştir. II. Mahmud döneminde genel eğitim sistemi, milli eğitim alanında düzenlemeler, Osmanlı'da reform ve ulema değinilen diğer başlıklar arasında yer almaktadır. Yurtdışına gönderilen öğrencilerin hangi alanda eğitim gördüğü, yurtdışına öğrenci gönderiminin ardından bu öğrencilerin yurda döndüklerinde hangi alanlarda istihdam edildiklerinin yanı sıra yurtdışında öğrenim gördükleri sırada ne gibi sorunlarla karşılaştıkları, yurtdışına öğrenci gönderirken hangi öğrencilerin tercih edildiği gibi konulara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sultan Mahmud II, who reigned between 1808-1839. During the reign of Mahmud, students were sent abroad in 1830. Since France is at the forefront of diplomacy and French plays an active role in international diplomacy, the first students sent were educated in France. While military students were sent at the beginning, students were sent to receive education in civilian fields such as music, mining and mechanics in the later periods. In this thesis study, the education and working lives of the students sent were examined. II. General education system during the Mahmud period, regulations in the field of national education, reforms in the Ottoman Empire and the ulema are among the other subjects mentioned. The subjects such as the fields in which the students sent abroad study, in which fields these students are employed when they return from abroad, the problems they encounter while studying abroad and which criteria are taken into consideration when sending students are mentioned.