Belediyelerde çalışma koşullarının iş kazalarına etkilerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından incelenmesi Bursa ili örneği
Investigation of the effects of working conditions on occupational accidents in municipalities in terms of occupational health and safety: The case of Bursa province
- Tez No: 840806
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: Belediye, Çalışma koşulları, İş sağlığı ve güvenliği, İş kazaları, Municipality, Working conditions, Occupational health and safety, Occupational accidents
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
SGK'ya bağlı müfettişler tarafından Bursa ölçeğinde incelemesi gerçekleştirilmiş olan iş kazalarının çalışma saatleri ve çeşitli kişisel özelliklere göre analiz edilerek belediyelerde iş kazaları istatistiklerinin belirlenmesi ve bu doğrultuda önerilerin sunulması araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Gerçekleştirilmiş olan bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden istatistiksel analiz yöntemi kullanılması tercih edilmiştir. Ayrıca araştırma kapsamında nitel araştırma yöntemlerinden doküman taraması metoduna da yer verilmiştir. Bu araştırmanın genel yöntemi nicel araştırma yöntemi olmasından saha gözlemleri ve verilere dayalı sonuçlara yer verilmiştir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemleri içerisinde birden fazla bağımlı değişkenin incelenmesine olanak sağlayan Multinominal Logit Model analiz yöntemi kullanılmıştır. SGK müfettişleri tarafından 2016-2020 yılları arasında incelenmiş olan iş kazası raporları bu araştırmanın sınırlılığını oluşturmaktadır. Ayrıca araştırmada kullanılmış olan iş kazası istatistikleri yalnızca Bursa Büyükşehir Belediyesi özelinde gerçekleşmiş olan iş kazaları ile sınırlandırılmıştır. Gerçekleştirilmiş olan araştırmanın evrenini Bursa Büyükşehir Belediyesi çalışanları oluşturmaktadır. İnceleme yapıldığında araştırma için belirlenen tarih aralığında toplamda 1.011 personelin iş kazası geçirdiği anlaşılmıştır. Araştırmanın örneklemini ise müfettişler tarafından incelenmiş olan iş kazası raporlarının 69'u oluşturmaktadır. Bu kapsamda 69 çalışan üzerinden gerçekleştirilmiş araştırmaya göre yorumlar ve değerlendirmeler gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to analyze the occupational accidents that have been examined by the inspectors affiliated to SSI on the scale of Bursa according to the working hours and various personal characteristics and to determine the statistics of occupational accidents in the municipalities and to present suggestions in this direction. In this research, it was preferred to use statistical analysis method from quantitative research methods. In addition, document scanning method, one of the qualitative research methods, is also included in the research. Since the general method of this research is a quantitative research method, field observations and data-based conclusions are included. In this study, Multinominal Logit Model analysis method, which allows the examination of more than one dependent variable within quantitative research methods, was used. The occupational accident reports examined by SSI inspectors between 2016- 2020 constitute the limitation of this research. In addition, the occupational accident statistics used in the research were limited to the occupational accidents that occurred only in Bursa Metropolitan Municipality. The universe of the research carried out consists of Bursa Metropolitan Municipality employees. When the examination was carried out, it was understood that a total of 1,011 personnel had occupational accidents within the date range determined for the research. The sample of the study consists of69 of the occupational accident reports examined by the inspectors. In this context, according to the research conducted on 69 employees, comments and evaluations were carried out.