Primer hiperparatiroidi hastalarında depresyon ve anksiyete belirtilerinin paterni ve bunun yaşam kalitesi üzerine etkisinin incelenmesi
The pattern of depression and anxiety symptoms in patients with primary hyperparathyroidism and its effect on quality of life
- Tez No: 840818
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY ÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Primer Hiperparatiroidi, Depresyon, Anksiyete, Yaşam Kalitesi, Normokalsemik PHPT
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Primer hiperparatiroidi, tüm dünyada sık görülen kemik ve renal belirtileri yanında depresyon, anksiyete, yorgunluk gibi klasik olmayan belirtileri de olan kronik bir hastalıktır. Klasik, asemptomatik ve normokalsemik formları olan hastalık yaşam kalitesinde azalmaya ve kişinin iyilik halinde bozulmaya yol açabilmektedir. Mevcut çalışmada, hiperkalsemik ve normokalsemik PHPT tanılı hastaların anksiyete ve depresyon gibi psikiyatrik bozukluklara normal popülasyona kıyasla yatkın olup olmadığı ve hastalığın yaşam kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması ve hiperkalsemik ve normokalsemik hastaların kendi aralarında kıyaslanması amaçlandı. Materyal ve Metod: Çalışma, hastanemiz iç hastalıkları ve endokrinoloji polikliniklerine Aralık 2022-Haziran 2023 tarihleri arasında başvuran 33 hiperkalsemik primer hiperparatiroidili, 28 normokalsemik primer hiperparatiroidili hasta ve yaş ve cinsiyet açısından hasta grubu ile benzer özellikte 30 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 92 katılımcının dahil edildiği kesitsel bir klinik çalışmadır. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, biyokimyasal ve hormonal profilleri kaydedildi. Katılımcılara depresyon, anksiyete ve psikolojik iyilik halini değerlendirmek için Hamilton Depresyon Ölçeği, Hamilton Anksiyete Ölçeği, SCL-90 Psikolojik Belirti Tarama Testi ve yaşam kalitesi ile ilgili durumun sorgulandığı SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulandı. Bulgular: Hiperkalsemik primer hiperparatiroidi ve normokalsemik primer hiperparatiroidi grubunda depresyon ölçeği puanları ve anksiyete ölçeği toplam puanları kontrol grubuna göre daha yüksek saptandı. Depresyon ölçeği puanları ve anksiyete ölçeği toplam puanları açısından normokalsemik ve hiperkalsemik gruplar arasında fark saptanmadı. Genel sağlık algısı PHPT grubunda kontrol grubuna göre düşük olup normokalsemik grup ile hiperkalsemik grup arasında fark görülmedi. Grupların hiçbirinde serum Ca ve PTH düzeyi ile ölçek puanları arasında korelasyon saptanmadı. Sonuç: Serum Ca seviyelerinden bağımsız olarak PHPT hastaları depresyon, anksiyete gibi psikiyatrik hastalıklara daha yatkın olabilirler.
Özet (Çeviri)
Aim: Primary hyperparathyroidism is a widespread chronical disease with both classical bone and renal symptoms and non-classical symptoms including depression, anxiety and fatigue. The disease has three forms as classical, asymptomatic and normocalcemic forms, that may lead to decreased quality of life and impaired well-being. In the present study, we aimed to determine whether hypercalcemic and normocalcemic PHPT patients are predisposed to psychiatric disorders such as anxiety and depression when compared with healthy controls or not and define the effects of the disease on quality of life; and compare hypercalcemic and normocalcemic patient groups with eachother. Material and Method: The study was a cross-sectional clinical study in which a total of 92 participants, including 33 hypercalcemic patients with primary hyperparathyroidism, 28 normocalcemic patients with primary hyperparathyroidism and 30 healthy controls who were similar to the patient group in terms of age and gender, admitted to the internal medicine and endocrinology outpatient clinics of our hospital between December 2022 and June 2023. Sociodemographic characteristics, biochemical and hormonal profiles were recorded. Hamilton Depression Scale, Hamilton Anxiety Scale, SCL-90 Psychological Symptom Screening Test and SF-36 Quality of Life Scale were administered to the participants to assess depression, anxiety and psychological well-being. Results: Depression scale scores and anxiety scale total scores were higher in hypercalcemic primary hyperparathyroidism and normocalcemic primary hyperparathyroidism groups compared to the control group. There was no difference between the normocalcemic and hypercalcemic groups in terms of depression scale scores and anxiety scale total scores. General health perception was lower in the PHPT group compared to the control group and no difference was observed between the normocalcemic and hypercalcemic groups. There was no correlation between serum Ca and PTH levels and scale scores in any of groups. Conclusion: Regardless of serum Ca levels, patients with PHPT may be more prone to psychiatric disorders such as depression and anxiety than normal population. Primary Hyperparathyroidism, Depression, Anxiety, Quality of Life, Normocalcemic PHPT