Sağlık çalışanlarının iş-yaşam dengesinin iş performansına etkisi; Bitlis örneği
The effect of work-life cycles on health care workers'work performance: Bitlis example
  1. Tez No: 840817
  2. Yazar: BURCU GEZİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ÖNTÜRK AKYÜZ, DOÇ. DR. NURCAN HAMZAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: iş-yaşam dengesi, performans, iş- aile, sağlık çalışanları, work-life cycles, performance, work-family, health care workers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
İş yaşam dengesi, araştırmacılar tarafından çalışma hayatında üzerinde çalışılması ve araştırılması gereken önemli bir kavram olarak görülmektedir. Çünkü iş yaşam dengesinin çalışan bireyin yaşamı ve davranışları üzerinde önemli etkilerinin olduğu görülmektedir. İş performansı kavramına genel olarak bakıldığında, çalışan bireylerin iş ortamında sergilemiş oldukları davranışlar bütünü olarak ifade edilmektedir. İnsan kaynakları yönetiminde etkin yaklaşımlardan biri olan iş yaşam dengesi ile iş performansı arasında bir ilişki olup olmadığının araştırılması incelenmeye değer görülmüştür. Çalışanların iş yaşamı ile iş performansı etkileşiminde bir ilişki olup olmadığının ortaya konulması, günümüzde yoğun iş ortamlarında sıklıkla karşılaşılan bazı sorunların çözümüne yardımcı olacağı düşünülmektedir. Çalışma, sağlık çalışanlarında iş- yaşam dengesi ile iş performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışmanın evrenini, Bitlis Devlet Hastanesi ve Bitlis Tatvan Devlet Hastanesinde çalışan toplam 2007 hemşire, hekim, sağlık teknikeri ve diğer sağlık çalışanı oluşturmuştur. Çalışma, gönüllülük esasına göre katılım gösteren toplam 527 katılımcı ile yürütüldü. Veriler araştırmacılar tarafından oluşturulan, Katılımcı Bilgi Formu, İş Performansı Ölçeği ve İş - Aile Çatışması Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde IBM SPSS 24 istatistik programı kullanıldı. Verilerin analizinde kullanılacak yöntemlerin belirlenmesi aşamasında öncelikle basıklık çarpıklık değerleri incelenmiştir. Çalışmada kullanılan ölçeklerin basıklık çarpıklık değerlerinin +3 ile -3 aralığında normal dağılım sergilediği tespit edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda grup karşılaştırmalarında parametrik testler kullanılmıştır. Ölçek puanının demografik özelliklere göre farklılık gösterme durumunun analiz edilmesi için t testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Çalışmada iş yaşam dengesi ile iş performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi için pearson korelasyon testi yapılmıştır. Çalışmamızda aile-iş çatışmasının erkeklerde daha fazla olduğu tespit edildi. Kadınların görev performansı ortalama puanlarının erkeklerden daha yüksek olduğu bulundu. Lisans ve üstü eğitim düzeyine sahip olan katılımcıların Görev Performansı alt ölçek ortalama puanlarının diğer katılımcılara göre daha yüksek olduğu tespit edildi. İş ve aile yaşamı ifadelerinin iç içe geçmiş kavramlar olduğu ve iş performansını etkilediği gerçeği sonuçlarla da desteklendi.
Özet (Çeviri)
Work-life balance is considered by researchers as an important concept to be examined and searched in working life. Since it has been known that work-life balance has some important effects on worker's life and behaviors. When the work performance concept is generally considered, it is expressed as the set of behaviors exhibited by a worker in the job environment. It is worth examining any possible relationship between the work-life balance which is one of the effective approaches to human resources management and work performance. It is thought that demonstrating any interaction between work life and work performance helps solve some common problems in the current busy work environment. Our study aimed to examine any possible relationship between work-life balance and work performance in healthcare workers. The population of the study consisted of a total of 2007 nurses, physicians, health technicians and other health care workers in Bitlis State Hospital and Bitlis Tatvan State Hospital. The study was conducted with a total of 527 participants on a voluntary basis. Data was collected with the Participant Information Form, Work Performance Scale and Work - Family Conflict Scale that were formed by examiners. IBM SPSS 24 statistics program was used to examine the data. The skewness – kurtosis coefficients were primarily used to select the methods for data analysis. It was found that skewness – kurtosis coefficients varied within the range of +3 and – 3 for the scales of the study. In line with these study results, parametric tests were used for group comparisons. t-test and ANOVA test were used to analyze the discrepancies in scale scores according to demographic characteristics. The Pearson correlation test was used to examine the relationship between work-life balance and work performance. In our study, it was determined that family-work conflict was more common in men. The mean scores of the work performance of women were higher than men. The mean subscale scores of the work performance of participants with a bachelor's degree and above were higher than other participants. The fact that work and family life expressions are intertwined concepts and affect work performance was also supported by our results.