Yer tutucu kullanan hastalarda elektrikli diş fırçası kullanımının periodontal durum ve mikrobiyal flora üzerine etkileri
Effects of powered toothbrush on periodontal status and microbial flora in patients used space maintainers
- Tez No: 840912
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF BOLACA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: elektrikli diş fırçası, mikrobiyal flora, periodontal sağlık, yer tutucular, powered toothbrush, microbial flora, periodontal health, space maintainers
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmada, erken süt dişi kaybına bağlı olarak yer tutucu uygulanan 6-12 yaş arası çocuk hastalarda elektrikli diş fırçası kullanımının periodontal parametreler ve tükürükteki mikrobiyal flora üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Karma dişlenme dönemindeki 6-12 yaş arası toplam 68 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar, sabit ve hareketli yer tutucu uygulanan gruplar olmak üzere iki eşit gruba ayrılmıştır. Bu gruplar da kendi içlerinde manuel veya elektrikli diş fırçası kullanan alt gruplara ayrılmıştır. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalarda başlangıç (T0), 1. ay (T1) ve 3. ay (T2) takip periyotlarında periodontal ölçümler yapılmış ve tükürük örnekleri alınmıştır. Klinik periodontal değerlendirmelerde plak indeksi, gingival indeks, periodontal cep derinliği ve sondalamada kanama indeksi ölçümleri kullanılmıştır. Mikrobiyolojik değerlendirmede tükürük Streptococcus Mutans ve Lactobacillus sayısında meydana gelen değişiklikler incelenmiştir. Bulgular: Sabit ve hareketli yer tutucu uygulanan hasta gruplarında elektrikli diş fırçası kullanımı sonrasında, T0-T1-T2 takip periyotlarındaki periodontal parametreler ve tükürük mikrobiyal değişiklikleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Hareketli yer tutucu uygulanan hasta grubunda manuel diş fırçası kullanımı sonrasında T0-T1 ve T0-T2 takip periyotlarındaki gingival indeks ortalama değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sınırlamaları dahilinde elde edilen sonuçlara göre; 3 aylık takip periyodu sonunda sabit ve hareketli yer tutucu uygulanan hastalarda elektrikli diş fırçası kullanımının periodontal parametreler ve tükürükteki mikrobiyal flora üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunmadığı görülmüştür. Bununla birlikte, sabit ve hareketli yer tutucu uygulanan hastalarda farklı tip elektrikli diş fırçalarının kullanımının periodontal parametreler ve tükürükteki mikrobiyal flora üzerine etkilerini değerlendiren uzun dönem takipli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effects of electric toothbrushes on the periodontal parameters and salivary microbial flora in children aged between 6-12 years old who used space maintainers due to premature loss of primary teeth. Method: A total of 68 patients aged between 6-12 years old in the mixed dentition were included in the study. The patients were divided into two equal groups (fixed and removable space maintainer groups). These groups were divided into two subgroups that were used manual or electric toothbrushes. Periodontal parameters were recorded and saliva samples were collected from all patients at the beginning of the study (T0), at the first month (T1) and at the third month (T2) follow-ups. Plaque index, gingival index, periodontal pocket depth and bleeding on probing index were used for clinical periodontal examinations. Microbiological examinations were assessed with changes in the counts of Streptococcus Mutans and Lactobacillus in saliva. Results: No statistically significant difference was observed in the periodontal parameters and salivary microbial flora in the T0-T1-T2 follow-ups after the use of electric toothbrushes in the fixed and removable space maintainers groups. The mean gingival index scores significantly increased between T0-T1 and T0-T2 follow-up periods in the removable space maintainer group in which manual toothbrushes used. Conclusion: Within the limitations of this study, it was concluded that electric toothbrushes did not have a significant effect on the periodontal parameters and salivary microbial flora in patients who used fixed and removable space maintainers at three months follow-up. However, further studies with long-term follow-ups are needed to evaluate the effects of the different types of electric toothbrushes on the periodontal parameters and salivary microbial flora in patients with fixed and removable space maintainers.