Nivolumabın erkek üreme sistemi üzerine olası toksisitesine karşı hesperidinin koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the protective effects of hesperidin against the possible toxicity of nivolumab on the male reproductive system
- Tez No: 840934
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Nivolumab, Testis, Hesperidin, Monoklonal antikor, PD-1, Nivolumab, Testis, Hesperidin, Monoclonal antibody, PD-1
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Nivolumab bir immun kontrol noktası inhibitörü olup etkili bir immünoterapi ilacıdır. Hesperidin güçlü antioksidan aktiviteye sahip bir flavonoiddir. Bu tez çalışmasında nivolumabın testis dokusunda neden olabileceği olası toksisiteye karşı hesperidinin potansiyel etkileri araştırıldı. Araştırmada 32 adet Wistar Albino cinsi erkek sıçan kullanıldı. Hayvanlar her grupta 8 hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrıldı; Kontrol, Nivolumab (3 mg/kg), Hesperidin (50 mg/kg), Nivolumab (3 mg/kg) + Hesperidin (50 mg/kg). 30 gün süren ilaç uygulamaları sonrasında hayvanlar sakrifiye edildi, kan ve testis doku örnekleri alındı. Testis dokusundaki oksidatif hasarı belirlemek için Elisa, Real Time PCR ve histopatolojik analizler yapıldı. Elde edilen sonuçlar nivolumabın total oksidan ve antioksidan dengeyi bozarak oksidatif strese neden olduğunu ve diğer yandan hesperidin antioksidan aktiviteyi artırarak oksidatif hasarı azalttığı belirlendi. Nivolumab serum testosteron düzeyini önemli ölçüde azalttı bunun yanında hesperidin uygulaması serum testosteron düzeyini artırdı. Ayrıca nivolumab testis dokusunda PI3K, AKT, MTOR ekspresyonlarını azaltarak bu yolağı kesintiye uğrattı. Öte yandan hesperidin uygulaması PI3K, AKT, MTOR ekspresyonları artırarak kontrol seviyesine yaklaştırdı. Ayrıca nivolumab PD-1 ekspresyon seviyelerini azaltırken hesperidin PD-1 ekspresyon seviyelerinde bir değişikliğe neden olmadı. Histopatolojik analizlerde nivolumabın testis dokusunda hasara neden olduğu belirlendi ve söz konusu hasar hesperidin tarafından hafifletildi. İmmünfloresan analizlerde spermatositlerde şiddetli düzeyde sitoplazmik 8-hidroksiguanozin (8OhDG) ve Kaspaz-3 ekspresyonları tespit edildi. Hesperidin uygulamasının bu ekspresyonları hafiflettiği gözlendi. Birlikte ele alındığında nivolumabın sıçan testis dokusunda oksidatif hasara neden oldu ve hesperidin antioksidan ve anti apoptotik etkileriyle nivolumabın testis dokusunda oluşturduğu hasara karşı önemli koruma sağladı.
Özet (Çeviri)
Nivolumab is an immune checkpoint inhibitor and an effective immunotherapy drug. Hesperidin is a flavonoid with strong antioxidant activity. In this thesis study, the potential effects of hesperidin against the possible toxicity that nivolumab may cause in testicular tissue were investigated. 32 male Wistar Albino rats were used in the study. The animals were divided into 4 groups, with 8 animals in each group; Control, Nivolumab (3 mg/kg), Hesperidin (50 mg/kg), Nivolumab (3 mg/kg) + Hesperidin (50 mg/kg). After 30 days of drug administration, the animals were sacrificed and blood and testicular tissue samples were taken. Elisa, Real Time PCR and histopathological analyzes were performed to determine oxidative damage in testicular tissue. The results obtained showed that nivolumab caused oxidative stress by disrupting the total oxidant and antioxidant balance, and on the other hand, hesperidin reduced oxidative damage by increasing antioxidant activity. Nivolumab significantly reduced serum testosterone levels, while hesperidin administration increased serum testosterone levels. Additionally, nivolumab interrupted this pathway by reducing the expressions of PI3K, AKT, and MTOR in testicular tissue. On the other hand, hesperidin application increased PI3K, AKT, MTOR expressions and brought them closer to the control level. Additionally, while nivolumab decreased PD-1 expression levels, hesperidin did not cause a change in PD-1 expression levels. Histopathological analysis determined that nivolumab caused damage to the testicular tissue, and this damage was alleviated by hesperidin. In immunofluorescence analysis, severe cytoplasmic 8-hydroxyguanosine (8OhDG) and Caspase-3 expressions were detected in spermatocytes. It was observed that hesperidin application alleviated these expressions. Taken together, nivolumab caused oxidative damage in rat testicular tissue, and hesperidin provided significant protection against the damage caused by nivolumab in testicular tissue with its antioxidant and anti-apoptotic effects.