Geri Dön

Ailevi akdeniz ateşi tanılı hastalarda primer baş ağrılarının değerlendirilmesi

Evaluation of primary headaches in patients diagnosed with familial mediterranean fever

  1. Tez No: 840978
  2. Yazar: EMİNE GÜLBEN YURDAGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU EKİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 96

Özet

Amaç: Bu çalışmada, Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) tanısı ile takip edilmekte olan 5-18 yaş arasında ek hastalığı olmayan hastaların primer baş ağrısı sıklığı ve genetik mutasyonlar arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nefroloji polikliniğinde 2019-2022 tarihleri arasında AAA tanısı ile takip edilen, tedavi başlandıktan sonra en az altı ay süre ile takip edilen, 5-18 yaş aralığındaki ek hastalığı olmayan 171 hasta dahil edilmiştir. AAA haricinde kronik hastalığı bulunan, sistemde bilgilerine ulaşılamayan, düzenli takiplerine gelmeyen hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Hastalar MEFV mutasyonu olmayan, tek heterozigot mutasyonu olan, birleşik heterozigot/homozigot mutasyonu olan ve homozigot mutasyonu olan hastalar olarak gruplara ayırıldı. Ayrıca hastalar heterozigot ve homozigot M694V mutasyonu olan hastalar ve M694V mutasyonu içermeyen hastalar gruplandırılarak baş ağrısı açısından değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 171 hastanın %47,4'ü (n:81) kız, %52,6'sı (n:90) erkek idi (kız/erkek oranı: 0.9). M694V (%53,8) ve R202Q (%38,6) mutasyonu en sık saptanan mutasyonlardı. Karın ağrısı (%86) ve ateş (%71,3) en sık atak semptomlarıydı. Hastaların %35'inde (n:60) baş ağrısı mevcuttu. Baş ağrısı olan hastaların baş ağrısı olmayanlara göre AAA semptomlarının daha erken yaşta başladığı saptandı (p=0,013). En sık saptanan baş ağrısı tipi migren (%60, n:36) ve gerilim tipi baş ağrısıydı (%36,7, n:22). Baş ağrısını en sık tetikleyici faktörün stres (%58,3), en fazla rahatlatan faktörün ise uyku (%68,3) olduğu saptandı. MEFV mutasyonu saptanmayan/heterozigot mutasyonu olan hastalarda,(%56,1, n:96) homozigot mutasyonu olan/birleşik mutasyon saptanan hastalara (%43,9, n:75) göre baş ağrısı görülme oranı anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,01). M694V mutasyonu olan ile olmayanlar hastalarda baş ağrısı görülme sıklığı arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p=0,38). Sonuç: Çalışmamızda primer baş ağrısı şikayeti AAA hastaların yaklaşık üçte birinde mevcut olup, en sık saptanan baş ağrısı tipi ise migrendi. Çalışmamızda MEFV mutasyonu olmayan veya tek heterozigot mutasyonu olan hastalarda baş ağrısı sıklığı anlamlı derecede yüksek bulundu. Bu bulgulardan yola çıkılarak beklenenin aksine AAA hastalarında baş ağrısı semptomlarının ortaya çıkışında inflamatuar süreçlerin rol oynamayabileceği, aksine MEFV mutasyonunun henüz bilinmeyen bir mekanizma ile baş ağrısına karşı koruyucu bir mekanizma oluşturabileceği düşünülmüştür. MEFV geninin baş ağrısına karşı koruyucu rolünün açıklığa kavuşturulması için daha büyük gruplarda yapılacak ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Özet (Çeviri)

Aim: In this study, it was aimed to evaluate the relationship between the frequency of primary headaches and genetic mutations in patients aged 5-18 years with no comorbidities and followed up with a diagnosis of Familial Mediterranean Fever (FMF). Materials and Methods: The study included 171 patients between the ages of 5-18, who were followed up with a diagnosis of AAA at the pediatric nephrology outpatient clinic of the University of Health Sciences Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital between 2019-2022, and were followed for at least six months after the start of treatment, and did not have any comorbidities. Patients who had chronic diseases other than FMF, whose information could not be accessed in the system, and who did not attend regular follow-ups were excluded from the study. Patients were divided into groups as those without MEFV mutation, with a single heterozygous mutation, with a combined heterozygous/homozygous mutation, and with a homozygous mutation. In addition, the patients were evaluated in terms of headache by grouping patients with heterozygous and homozygous M694V mutations and patients without M694V mutations. Results: Of the 171 patients included in our study, 47.4% (n: 81) were female and 52.6% (n: 90) were male (female/male ratio: 0.9). M694V (53.8%) and R202Q (38.6%) mutations were the most frequently detected mutations. Abdominal pain (86%) and fever (71.3%) were the most common attack symptoms. 35% (n:60) of the patients had headache. It was determined that FMF symptoms started at an earlier age in patients with headache than in those without headache (p=0.013). The most common headache types were migraine (60%, n:36) and tension-type headache (36.7%, n:22). It was determined that the most common triggering factor for headache was stress (58.3%), and the most relieving factor was sleep (68.3%). The incidence of headache was found to be significantly higher in patients with no MEFV mutation/heterozygous mutation (56.1%, n:96) compared to patients with homozygous mutation/combined mutation (43.9%, n:75) (p=0.01). No significant relationship was found between the frequency of headache in patients with and without M694V mutation (p=0.38). Conclusion: In our study, primary headache complaint was present in approximately one-third of FMF patients, and the most common type of headache was migraine. In our study, the frequency of headache was found to be significantly higher in patients without MEFV mutation or with a single heterozygous mutation. Based on these findings, it is thought that, contrary to expectations, inflammatory processes may not play a role in the emergence of headache symptoms in FMF patients, and on the contrary, MEFV mutation may create a protective mechanism against headache through an unknown mechanism. Further studies in larger groups are needed to clarify the protective role of the MEFV gene against headache.

Benzer Tezler

  1. Ailevi Akdeniz ateşi tanılı kadın hastalarda fertilitenin değerlendirilmesi

    Evaluation of fertility in female patients diagnosed with familial Mediterranean fevet

    MEBRURE BURÇAK YÜZBAŞIOĞLU

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Kadın Hastalıkları ve Doğumİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa

    İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SERDAL UĞURLU

  2. İmmun trombositopeni tanılı hastalarda ailevi akdeniz ateşi hastalığı ile ilişkili mefv geni mutasyonları sıklığının ve hastalığın klinik seyri üzerine etkilerinin belirlenmesi

    Frequency and clinical impacts of mefv gene mutations in immune thrombocytopenia patients

    ÇAĞLAYAN KEKLİKKIRAN

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    HematolojiMarmara Üniversitesi

    İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. IŞIK ATAGÜNDÜZ

  3. FMF'li Türk hastalarda mutasyon analizi

    Mutation analysis in Turkish FMF patients

    MÜGE MISIRLIOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıAnkara Üniversitesi

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NEJAT AKAR

  4. 2006-2012 yılları arasında hastanemizde izlenen eritema nodozum tanılı hastaların değerlendirilmesi

    Evaluation of pediatric patients diagnosed with erythema nodosum between 2006 and 2012

    MEHMET KÜÇÜK

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıSağlık Bakanlığı

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. DEMET CAN

  5. Investigation of MEFV gene expression and pyrin levels in familial mediterranean fever and behçet syndrome

    Ailevi akdeniz ateşi hastalığı ve behçet sendromunda MEFV ekspresyonunun ve pirin seviyelerinin incelenmesi

    MELİHA ÇİFTÇİ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    Genetikİstanbul Teknik Üniversitesi

    Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. EDA TAHİR TURANLI