Portföy seçim problemi için markowitz, entropi ve algoritmik alım satım tabanlı bir yaklaşım önerisi
An approach proposal based on markowitz, entropy and algorithmic trading for the portfolio selection problem
  1. Tez No: 840979
  2. Yazar: MERVE ERENSOYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF KUVVETLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Portföy oluşturma, Markowitz kuadratik modeli, Finansal indikatörler, Entropi yöntemi, BIST 100 hisseleri, Portfolio construction, Markowitz quadratic model, Financial indicators, Entropy method, BİST 100 stocks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Finansal piyasalar zaman bağlı değişim gösteren ve bir çok etkenden etkilenen yapılardır. Bu nedenle yatırımcılar için finansal piyasalardaki riskin yönetimi önemli konulardan biri haline gelmektedir. Yatırımcılar, riski yönetebilmek adına genellikle portföy oluşturarak bütünleşik bir yatırım planlaması gerçekleştirirler. Bu tez çalışmasında, Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksindeki hisselerin, portföy oluşturma aşamasında kullanılması üzerine odaklanmaktadır. Portföy oluşturulmasında Markowitz Kuadratik tabanlı bir model kullanılmış ve riski en az olan ve işlem yapılan dönemler için endeksin getirisinden daha yüksek olan hisseler belirlenmiştir. Sonrasında farklı finansal indikatörler Entropi yöntemi ile ağırlıklandırılarak nihai portföylerin oluşturulması sağlanmıştır. Ortaya konulan yöntem 3 aylık ve 7 aylık iki ayrı dönem için portföyler oluşturularak test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, en çok kazanç veren ilk iki indikatöre göre ilk portföy için %59, ikinci portföy için %35 kazanç oranı olarak sonuçlanmış olup her iki zaman dilimi için de dönemlerinin enflasyon oranlarından yüksek getiri elde edilmiştir. Böylece geliştirilen yöntemin borsada yapılacak yatırım planlamasında kullanılabilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Financial markets are structures that change over time and are affected by many factors. Therefore, managing risk in financial markets becomes an important issue for investors. In order to manage risk, investors usually create a portfolio and make an integrated investment planning. This thesis focuses on the use of stocks in the Borsa Istanbul (BIST) 100 index in portfolio construction. A Markowitz Quadratic-based model is used to construct the portfolio, and the stocks with the lowest risk and higher returns than the index return for the trading periods are identified. Afterwards, different financial indicators are weighted with the Entropy method to form the final portfolios. The method was tested by constructing portfolios for two separate periods of 3 months and 7 months. The results obtained were 59% for the first portfolio and 35% for the second portfolio according to the first two indicators that gave the highest return, and the return was higher than the inflation rates of the periods for both periods. Thus, it was concluded that the developed method can be used in investment planning in the stock market.