Rolandik epilepsi tanılı çocuklardakognitif fonksiyonların değerlendirilmesi
In children with rolandic epilepsyevaluation of cognitive functions
- Tez No: 841082
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL ŞAHİN, DOÇ. DR. SENEM AYÇA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, SeLECTS, Kognitif fonksiyonlar, Levetirasetam, Valproik asit, Child, SeLECTS, Cognitive functions, Levetiracetam, Valproic acid
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Kendini sınırlayan sentrotemporal dikenli epilepsi (SeLECTS) yani eski adıyla rolandik epilepsi, çocukluk döneminde karşılaşılan fokal epilepsi sendromları arasında en sık olarak görülür. SeLECT genellikle“iyi huylu”olarak kabul edilse de, son yıllarda yapılan araştırmalar kognitif fonksiyonlar üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini göstermektedir. Çalışmamızda, yeni SeLECTS tanısı alıp levetirasetam veya valproik asit tedavisi başlanmış çocukların kognitif fonksiyonlarını değerlendirdik. Farklı monoterapilerin kognitif etkilenme üzerine etkilerini görmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, 5-10 yaş arasında olan ve yeni SeLECTS tanısı alıp monoterapi olarak levetirasetam veya valproik asit tedavisi başlanmış 64 çocuğun dahil olduğu prospektif bir çalışmadır. Çalışmaya alınan tüm hastaların cinsiyetleri, yaşları, tanı aldıklarında başlanan tedavileri, tanı anında ve tedavinin 6. ayında kognitif fonksiyonları değerlendirme amacıyla yapılmış olan Bender-Gestalt testi sonuçları ile EEG bulguları hasta takip formlarına kaydedildi. Sonuçlar istatistiksel yöntemlerle karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmadaki çocukların 38'i (%59,4) erkek, 26'sı (%40,6) kızdı ve ortalama yaş 8,5±1,7 idi. Bu çocukların 34'üne (%53.1) Valproik asit, 30'una (%46,9) Levetirasetam monoterapisi başlandı. Cinsiyet oranları ve yaş ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p=0,052,p=0,63). Hastaların tedavi başlangıcındaki Bender-Gestalt görsel motor algı testi hata puanı persentili ortalaması 31,3±23,2 (5-75) iken 6. aydaki değerlendirmede persentil ortalaması ise 33,9±25,3 (5-95) idi. Tedavi başında ve 6. aydaki kognitif kıyaslamada istatistiksel olarak anlamlı değişim saptanmadı (p=0,394). Levetirasetam kullanan hastaların tedavi başlangıcındaki algı testi hata persentil ortalaması 32,0±25, 6. ay ortalaması 37,3±25,2 idi. Valproik asit kullanan hastaların tedavi başlangıcındaki persentil ortalaması 30,6±21,7 6. ay ortalaması 30,9±25,4 idi. Levetirasetam ve Valproik asit kullanan hastaların tedavi başında ve tedavinin 6. ayındaki kognitif değerlendirmeleri arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,303,p=0,832). Sonuç: Çalışmamızda yeni SeLECTS tanısı alan ve Valproik asit veya Levetirasetam monoterapileri başlanan çocukların 6 aylık izleminde tedavilerin kognitif fonksiyonlara anlamlı etkisi görülmemiştir ancak levetirasetam kullanan grupta Bender Gestalt görsel motor algı testi hata puanı persentil ortalamasının 6. ayda daha yüksek saptanması SeLECTS tanılı çocuklarda levetirasetamın kognitif fonksiyonlar üzerine olumlu katkıları olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Self-limiting centrotemporal spiny epilepsy, formerly known as rolandic epilepsy, is the most common focal epilepsy syndrome in childhood. Although SeLECT is generally considered“benign”, recent studies have shown that it may have negative effects on cognitive functions. In our study, we evaluated the cognitive functions of children newly diagnosed with SeLECTS and started on levetiracetam or valproic acid treatment. We aimed to see the effects of different monotherapies on cognitive impairment. Materials and Methods: Our study was a prospective study involving 64 children aged 5-10 years with a new diagnosis of SeLECT who were started on levetiracetam or valproic acid as monotherapy. Gender, age, treatment started at the time of diagnosis, results of the Bender-Gestalt test performed to evaluate cognitive functions at the time of diagnosis and at the 6th month of treatment, and EEG findings were recorded on patient follow-up forms. The results were compared with statistical methods. Results: Of the children included in the study, 38 (59.4%) were boys, 26 (40.6%) were girls and the mean age was 8.5±1.7 years. Valproic acid monotherapy was initiated in 34 (53.1%) and levetiracetam monotherapy in 30 (46.9%) of these children. There was no statistically significant difference in sex ratios and mean age (p=0.052, p=0.63).The mean percentile of the Bender-Gestalt visual motor perception test error score at the beginning of treatment was 31.3±23.2 (5-75), while the mean percentile at the 6th month evaluation was 33.9±25.3 (5-95). There was no statistically significant change in cognitive comparison at the beginning of treatment and at 6 months (p=0.394). The mean percentile of the patients using levetiracetam at the beginning of treatment was 32.0±25, and the mean at the 6th month was 37.3±25.2. The mean percentile of patients using valproic acid was 30.6±21.7 at the beginning of treatment and 30.9±25.4 at the 6th month. There was no significant difference between the cognitive evaluations of patients using levetiracetam and valproic acid at the beginning and 6th month of treatment (p=0.303,p=0.832). Conclusion: : In our study, no significant effect of the treatments on cognitive functions was observed in the 6-month follow-up of children newly diagnosed with SeLECTS who were started on Valproic acid or Levetiracetam monotherapies, but the mean percentile of the Bender Gestalt visual motor perception test error score was higher in the levetiracetam group at 6 months, suggesting that levetiracetam may have positive contributions on cognitive functions in children with SeLECTS.