Acil serviste basit düşme sonucu proksimal femur fraktürü saptanan hastalarda bilgisayarlı tomografide ölçülen hounsfield biriminin fraktürü öngörmedeki yeri
The position of hounsfield unit measured on computered tomography in predicting fracture in patients detected with proximal femur fracture as a result of a simple fall in the emergency department
  1. Tez No: 841095
  2. Yazar: SAVAŞ ALDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL ARAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hounsfield birimi, proksimal femur fraktürü, basit düşme, kemik kalitesi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada amacımız bilgisayarlı tomografi ile ölçülen hounsfield ünitesinin acil servise basit düşme ile başvuran hastalarda proksimal femur fraktür gelişiminde öngörücü olarak kullanılabilirliğini saptamak. Gereç ve Yöntem: 2020-2023 arasında Gazi Yaşargil Hastanesi'nde yapılan bu çalışma, basit düşme sonucu başvuran yetişkin hastaların proksimal femur kırıklarını incelemiştir. Retrospektif analizle, düşme sonrası kırık gelişen ve gelişmeyen iki grup hasta demografik, klinik ve radyolojik olarak karşılaştırılmıştır. Tüm hastaların, kırık yerine göre, femur HU hesaplanıp kırık ile ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Grup1'de toplam 91 hasta ve grup 2'de toplam 90 olmak üzere çalışmamıza 181 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların %51.4'ü (n=93) kadınlardan oluşmaktaydı. Hastaların yaş ortancası 76 [67-84] idi. Hastaların %58'inde (n=53) kırık sol tarafta, %42'sinde (n=38) sağ tarafta idi. Kırık bölgesinin HU değerleri, kırık tarafında ortalama 45.1±55.4 iken, karşı tarafta 79.4±52.9 olarak tespit edilmiştir (p72 cut-off değerinde kırık oluşma riskini öngören modelde Odds oranı 3.3 (1.63-6.17) saptandı. Çalışmamızda kırık grubunda mortalite oranı %7 (n=6) saptanmıştır. Sonuç: Düşük HU değerlerinin, femur fraktürü riski ile ciddi anlamda korele olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the usability of the Hounsfield unit (HU) measured by computed tomography as a predictor of proximal femur fracture development in patients presenting to the emergency department with a simple fall. Material and Method: This study, conducted at Gazi Yaşargil Hospital between 2020 and 2023, examined the proximal femur fractures of adult patients who presented after a simple fall. A retrospective analysis compared two groups of patients who developed fractures after the fall and those who did not, demographically, clinically, and radiologically. The HU of the femur was calculated for all patients according to the fracture location and the relationship with the fracture was evaluated. Results: A total of 181 patients were included in our study, with 91 in Group 1 and 90 in Group 2. 51.4% (n=93) of the patients included in the study were women. The median age of the patients was 76 [67-84]. 58% (n=53) of the fractures were on the left side and 42% (n=38) on the right side. The HU values of the fracture area were on average 45.1±55.4 on the fractured side, while 79.4±52.9 on the opposite side (p72 cut-off value. A mortality rate of 7% (n=6) was found in the fracture group in our study. Conclusion: Low HU values are significantly correlated with the risk of femur fracture.