Hemşirelerde iş rotasyon stresinin tükenmişliğe etkisinde lider üye etkileşiminin aracılık rolü
The mediating role of leader-member interaction in the effect of work rotation stress on burnout in nurses
  1. Tez No: 841374
  2. Yazar: GÖZDE ÇETİNKAYA ALKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN TÜRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İş rotasyon stresi, Tükenmişlik, Lider Üye Etkileşimi, Hemşirelik, Job Rotation Stress, Burnout, Lead Member Interaction, Nursing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bu araştırma bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerde, iş rotasyon stresinin tükenmişliğe etkisinde lider üye etkileşiminin aracılık rolünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı desende tasarlanmıştır. Araştırma örneklemini çalışan hemşireler arasından basit tesadüfî yöntem ile seçilen 523 hemşire oluşturmuştur. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“İş Rotasyon Stres Ölçeği”,“Maslach Tükenmişlik Ölçeği”,“Lider Üye Etkileşim Ölçeği”ile toplanmış, uygun analiz programları kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Yapılan analiz sonuçlarında; iş rotasyon stresi tükenmişliği pozitif ve anlamlı yönde etkiler, iş rotasyon stresi lider üye etkileşimini negatif ve anlamlı yönde etkiler, lider üye etkileşimi tükenmişliği negatif ve anlamlı yönde etkiler, hemşirelerde iş rotasyon stresinin tükenmişliğe etkisinde lider üye etkileşiminin aracılık rolünü üstlendiği saptanmıştır. Sonuç: Hemşirelerde iş rotasyon stresinin tükenmişliğe etkisinde lider üye etkileşiminin aracılık rolünün olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to determine the mediating role of leader member interaction in the effect of job rotation stress on burnout in nurses working in a city hospital. Method: The research was designed in a descriptive pattern. The research sample consisted of 523 nurses selected by simple random method among working nurses. Data were collected using the“Personal Information Form”,“Job Rotation Stress Scale”,“Maslach Burnout Scale”,“Leader Member Interaction Scale”and analyzed using appropriate analysis programs. Result: According to the analysis results; Job rotation stress affects burnout positively and significantly, job rotation stress affects leader-member interaction negatively and significantly, leader-member interaction affects burnout negatively and significantly, and it has been determined that leader-member interaction plays a mediating role in the effect of job rotation stress on burnout in nurses. Conclusion: It was determined that leader-member interaction had a mediating role in the effect of job rotation stress on burnout in nurses.