Ses kayıt stüdyolarında bağlama icracılarının kayıt esnasında karşılaştıkları zorluklar ve çözüm önerileri
Difficulties encountered by bağlama players during recording in sound recording studios and solution suggestions
  1. Tez No: 841642
  2. Yazar: ARMAĞAN ÇİNTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AVŞAR YENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlama İcracısı, Bağlama kaydı, Müzik Teknolojileri, Ses Kayıt Stüdyoları, Tonmayster, Türk Halk Müziği, Baglama Performer, Baglama Recording, Music Technologies, Sound Recording Studios, Tonmeister, Turkish Folk Music
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, bağlama icracılarının stüdyo kaydı sürecinde karşılaştıkları zorlukları belirlemeyi, bağlama kayıtlarının kalitesini artırmayı, kaydedilen ortamla ilgili olumsuz koşulları tanımlamayı, bağlamanın yapısı ve ölçülerine uygun ekipmanları belirlemeyi, tonmayster ve bağlama icracılarının görüşlerini alarak çıkabilecek sorunları önlemeyi ve zaman kaybını azaltmayı amaçlamaktadır. Bu görüşler stüdyo kaydı esnasında bağlamanın yapısı, kayıt alınan ortamın dezavantajları gibi problemler ve icracıların yaşadığı kaygısal sorunlara yönelik çözümlerin belirlenmesi konusunda önem taşıdığı düşünülmektedir. Bu bağlamda çalışma, bağlama icracılarına, müzik teknolojileri alanındaki öğrencilere ve bu konuya ilgi duyan kişilere yararlı olması açısından önem arz etmektedir. Türk müziğinin en temel çalgılarından olan bağlamanın, daha verimli ve sorunsuz kayıtlar sayesinde kullanım alanının genişleyeceği düşünülmektedir. Yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılarak uzman görüşlerinden elde edilen verilerle gerçekleştirilen bu çalışmada, bağlama icracılarının yaşadığı zorluklar ayrıntılı bir şekilde analiz edilmiş ve çeşitli şartlar göz önünde bulundurularak öneriler sunulmuştur. Bu önerilerin, gelecekte yapılacak benzer çalışmalarda daha geniş bir çerçevede değerlendirilebileceği ve bu alandaki araştırmalara katkıda bulunabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the difficulties encountered by baglama performers during the studio recording process, to improve the quality of baglama recordings, to define the negative conditions related to the recording environment, to determine the equipment suitable for the structure and dimensions of the baglama, to prevent problems that may arise by taking the opinions of tonmeister and baglama performers, and to reduce the loss of time. These opinions are thought to be important in determining solutions to problems such as the structure of the baglama, the disadvantages of the recording environment and the anxiety problems experienced by the performers during studio recording. In this context, the study is important in terms of being useful for baglama performers, students in the field of music technologies and people who are interested in this subject. It is thought that baglama, one of the most basic instruments of Turkish music, will expand its usage area thanks to more efficient and trouble-free recordings. In this study, which was conducted with the data obtained from expert opinions using semi-structured interview questions, the difficulties experienced by baglama performers were analyzed in detail and suggestions were presented considering various conditions. It is thought that these suggestions can be evaluated in a wider framework in similar studies to be conducted in the future and can contribute to research in this field.