Çocuklar İçin Felsefe Eğitimi Programı'nın (P4C) ortaokul öğrencilerinin sözlü iletişim becerilerine etkisi
The effect of Philosophy Program for Children (P4C) on oral communication skills of secondary school students
- Tez No: 841683
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuklar İçin Felsefe, Sözlü İletişim, Türkçe Öğretimi, Philosophy for Children, Oral Communication, Turkish Teaching
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı, Çocuklar İçin Felsefe Eğitimi Programı'nın ortaokul öğrencilerinin sözlü iletişim becerilerine etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim yılında Bilecik ili Osmaneli ilçesinde bir devlet okulunda öğrenim gören 7. sınıf düzeyindeki 57 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubunda 28, kontrol grubunda 29 öğrenci yer almaktadır. Araştırmada İletişim Becerileri Envanteri ve Kişisel Bilgi Formu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Öğrencilerin ve ebeveynlerinin demografik bilgilerine Kişisel Bilgi Formu ile ulaşılmıştır. Yarı deneysel desenlerden ön test-son test eşleştirilmiş kontrol gruplu desenin kullanıldığı araştırmada bir deney ve bir kontrol grubu olmak üzere iki grup vardır. Toplam 10 hafta süren çalışmada ilk hafta deney ve kontrol grubundaki öğrencilere ön test olarak İletişim Becerileri Envanteri uygulanmıştır. Sonraki 8 hafta boyunca haftada iki ders saati olmak üzere deney grubundaki öğrencilere, araştırmacı tarafından Çocuklar İçin Felsefe Eğitimi Programı uygulanmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilere ise herhangi bir müdahalede bulunulmamış, öğrenciler olağan ders işlemelerine devam etmişlerdir. Çalışmanın son haftasında, deney ve kontrol grubundaki öğrencilere İletişim Becerileri Envanteri son test olarak uygulanmıştır. Çalışmanın verileri parametrik test yöntemlerinden, bağımsız gruplar t-Testi, bağımlı gruplar t-Testi, tek yönlü ANOVA ve Post-Hoc testlerinden Tukey kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada deney ve kontrol gruplarının ön test ve son test puanlarının karşılaştırılması amacıyla yapılan bağımsız gruplar t-Testi sonucuna göre; deney ve kontrol gruplarının ön test puanları arasında anlamlı bir fark olmadığı, son test puanları arasında ise anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Araştırmanın bulgularına göre, Çocuklar İçin Felsefe Eğitimi Programı ortaokul öğrencilerinin sözlü iletişim becerilerine olumlu etki yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effects of Philosophy Program for Children on the verbal communication skills of secondary school students. The study group of the research consists of 57 7th grade students studying in a public school in Osmaneli district of Bilecik province in the 2021-2022 academic year. There were 28 students in the experimental group and 29 students in the control group. Communication Skills Inventory and Personal Information Form were used as data collection tools in the research. Demographic information of students and their parents was obtained with the Personal Information Form. There are two groups, an experimental and a control group, in the study in which the pretest-posttest paired control group design was used. In the first week of the study, which lasted for a total of 10 weeks, The Communication Skills Inventory developed by Ersanlı and Balcı (1998) was applied as a pre-test to the students in the experimental and control groups. For the next 8 weeks, two lesson hours a week, students in the experimental group were given philosophy education for children by the researcher. The students in the control group, on the other hand, did not receive any intervention, and the students continued their normal coursework. In the last week of the study, the Communication Skills Inventory was administered to the students in the experimental and control groups as a post-test. The data obtained from the research were analyzed using the parametric test methods, independent groups t-Test, dependent groups t-Test, one-way ANOVA and Tukey Post-Hoc tests. According to the results of the independent groups t-Test, which was conducted to compare the pre-test and post-test scores of the experimental and control groups; It was found that there was no significant difference between the pre-test scores of the experimental and control groups, and there was a significant difference between the post-test scores. According to the findings of the research, Philosophy Education Program for Children has a positive effect on the verbal communication skills of secondary school students.