Zor havayolunu öngörmede ultrasonografi ile ölçülen üç boyun parametresinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Assessment of the efficacy of three neck parameters measured by ultrasonography in predicting difficult airway
- Tez No: 841754
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE SERAP KARACALAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Difficult airway, airway ultrasonography, difficult mask ventilation, difficult laryngoscopy, difficult intubation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmada, genel anestezi altında operasyona alınacak, zor havayolu beklenmeyen erişkin hastalarda preoperatif dönemde, ön boyun ultrasonografisi ile belirlenen dil kalınlığı, Cilt-hyoid kemik mesafesi ve krikotiroid membran uzunluğu ölçümlerinin, zor havayolu öngörücüsü olarak etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Elektif veya acil cerrahi geçirecek , ASA I-II-III, 713 erişkin hasta çalışmaya dahil edildi. Preoperatif dönemde önce demografik veriler toplandı. Zor havayolu hikayesi olan veya zor havayolu beklenen hastalar, baş-boyu cerrahisi geçirmiş hastalar, gebeler ve VKİ > 35 kg/m2 olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalar supin pozisyonunda sedyeye alınıp baş nötr pozisyona getirildikten sonra 10-13 MHz lineer ultrason probu transvers düzleme Hyoid kemik hizasına yerleştirilerek, Cilt-hyoid kemik mesafesi ölçüldü. Prob sagittal düzlemde trakeaya yerleştirilerek krikotiroid membran uzunluğu ölçüldü. 3-7 MHz konveks düşük frekanslı prob orta sagittal düzlemde çenenin altına yerleştirildi, dil yüzeyinden geniohyoid kasın ağız içine bakan kısmın ortasına kadar olan maksimum dikey boyut ölçüldü ve dil kalınlığı olarak kayıt edildi. Ölçümleri alınan tüm hastalar anestezi indüksiyonundan sonra, ölçümleri yapan deneyimli anestezistten farklı deneyimli bir anestezist tarafından entübe edildi ve hastalar, zor maske ventilasyonu, zor laringoskopi ve zor entübasyon açısından değerlendirildi. Bulgular: Tüm hastalarda, zor maske ventilasyon, zor laringoskopi ve zor entübasyonun her biri ayrı ayrı değerlendirildi. Zor maske ventilasyonu öngörmede dil kalınlığı eşik değeri 3,71 cm için %78 sensitivite, %58 spesifite, cilt-Hyoid kemik mesafesi eşik değeri 0,92 cm için %74 sensitivite, %65 spesifite ile anlamlı bir ölçüm olarak saptandı. Zor laringoskopiyi öngörmede dil kalınlığı eşik değeri 3,78 cm için %64 sensitivite, %65 spesifite, cilt-Hyoid kemik mesafesi eşik değeri 0,87 cm için %83 sensitivite, %54 spesifite ile anlamlı bir ölçüm olarak saptandı. Zor entübasyonu öngörmede dil kalınlığı eşik değeri 3,79 cm için %67 sensitivite, %61 spesifite, ciltHyoid kemik mesafesi eşik değeri 0,94 cm için %71 sensitivite, %62 spesifite ile anlamlı bir ölçüm olarak saptandı. Krikotiroid membran uzunluğu eşik değeri 0,77 cm için zor laringoskopiyi öngörmede %60 sensitivite, %50 spesifite ile istatiksel olarak x anlamlı bir ölçüm olarak saptandı fakat zor maske ventilasyonu ve zor entübasyon açısından anlamlı değildi. Sonuç: Ultrasonografi eşliğinde ölçülen dil kalınlığı ve Cilt-hyoid kemik mesafesi zor havayolunu öngörücü nitelik göstermektedir bu nedenle bu ölçümlerin zor havayolunun öngörülmesinde değerli olduğunu düşünmekteyiz. Rutin tarama testleri ile ultrasonografik ölçümler kombine edildiğinde zor havayolu öngörüsünde daha iyi sonuçlar elde edilebileceğini düşünmekteyiz. Anahtar kelimeler : Zor havayolu, havayolu ultrasonografisi, zor maske ventilasyon, zor laringoskopi, zor entübasyon.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the efficacy of tongue thickness, skin hyoid bone distance and cricothyroid membrane length measurements determined by anterior neck ultrasonography as a predictor of difficult airway in adult patients to be operated under general anaesthesia in the preoperative period. Materials and Methods: A total of 713 adult patients, ASA I-II-III, undergoing elective or emergency surgery were included in the study. Demographic data were collected preoperatively. Patients with a history of difficult airway or expected difficult airway, patients who underwent head and neck surgery, pregnant women and patients with BMI > 35 kg/m2 were excluded. All patients included in the study were placed on a stretcher in the supine position and the head was placed in the neutral position. 10-13 MHz linear ultrasound probe was placed in the transverse plane at the level of the hyoid bone and the skin-hyoid bone distance was measured. The probe was placed on the trachea in the sagittal plane and the length of the cricothyroid membrane was measured. The 3-7 Hz convex low frequency probe was placed under the chin in the mid sagittal plane, the maximum vertical dimension from the tongue surface to the centre of the geniohyoid muscle facing into the mouth was measured and the tongue thickness (skin, subcutaneous adipose tissue and geniohyoid muscle are not included in the thickness) was recorded. All patients were intubated after induction of anaesthesia by an experienced anaesthetist different from the experienced anaesthetist who performed the measurements, and the patients were evaluated for difficult mask ventilation, difficult laryngoscopy and difficult intubation. Results: In all patients, each of difficult mask ventilation, difficult laryngoscopy and difficult intubation were evaluated separately. Tongue thickness threshold value for predicting difficult mask ventilation was found to be a significant measurement with 78% sensitivity and 58% specificity for 3.71 cm and skin-hyoid bone distance threshold value for 0.92 cm with 74% sensitivity and 65% specificity. In predicting difficult laryngoscopy, tongue thickness was found to be a significant measurement with 64% sensitivity and 65% specificity for a threshold value of 3.78 cm, and with 83% sensitivity and 54% specificity for a threshold value of 0.87 cm. In predicting difficult intubation, tongue thickness was found to be a significant xii measurement with 67% sensitivity and 61% specificity for a threshold value of 3.79 cm and 71% sensitivity and 62% specificity for a threshold value of 0.94 cm. Cricothyroid membrane length threshold value for 0.77 cm was found to be a statistically significant measurement with 60% sensitivity and 50% specificity in predicting difficult laryngoscopy, but it was not significant in terms of difficult mask ventilation and difficult intubation. Conclusion: Tongue thickness and skin-hyoid bone distance measured under ultrasound guidance have shown predictive value for difficult airway. They can be used in predicting a difficult airway. We believe that when ultrasonographic measurements are combined with routine screening tests, better results can be obtained in predicting a difficult airway.