Çilek (Fragaria x ananassa Duch.) bitkisinde folik asit uygulamalarının verim ve kaliteye etkisi
The effect of folic acid applications on yield and quality in strawberry plants (Fragaria x ananassa Duch.)
  1. Tez No: 841765
  2. Yazar: NAZLICAN UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çilek, folik asit, kalite, Strawberry, folic acid, quality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Çilek yetiştiriciliğinde folik asit uygulamalarının verim ve kalite kriterleri üzerine etkilerinin araştırıldığı bu çalışma; 2022 Ekim-2023 Ocak yetiştirme periyodunda, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi ısıtmalı araştırma seralarında“tesadüf blokları deneme desenine”göre dört tekerrürlü olarak hazırlanan saksılarda gerçekleştirilmiştir. Çalışma materyali olarak“Albion”çilek çeşidi, folik asit olarak ticari ismi“SIGMA”olan kimyasal kullanılmıştır. Saksılara 0 mM (kontrol), 20 mM, 40 mM, 80 mM folik asit dozlarını dikimden 30, 60 ve 90 gün sonrasında karşılaştırmaları yapılmak üzere oluşturulan sera denemesinin hasat sonrası elde edilen veri ortalamalarına göre; en yüksek meyve boyu (29,51 mm) 30.gün 80 mM uygulamasından, en yüksek meyve eni (22,10 mm) 30.gün 20 mM uygulamasından, en yüksek SÇKM (%13,3) 90.gün 20 mM uygulamasından, en yüksek рH ( 3,46 pH), 90.gün 40 mM uygulamasından, en yüksek ortalama meyve ağırlık (8,01 g/bitki ) 30.gün 20 mM elde edilmiştir. En düşük veri ortalamalarına göre; en düşük meyve boyu ( 26,07 mm) 60.gün 0 mM uygulamasından, en düşük meyve eni ( 20,10 mm) 90.gün 40 mM uygulamasından, en düşük SÇKM (% 9,9 ) 30.gün 40 mM uygulamasından, en düşük рH (3,03 pH) 90.gün 80 mM uygulamasından, en düşük ortalama meyve ağırlık (6,14 g/bitki) 60.gün 0 mM elde edilmiştir. Folik asitli ve folik asitsiz uygulama sonuçlarında meyve ağırlığı dikkate alındığında, 20 mM folik asit uygulamasının, dikimden 30 gün sonra uygulanması ile optimum değerler alınmış olup, toprak özellikleri ve iklim parametrelerine göre bu uygulama dozunda başarılı sonuçlar alınabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the impact of folic acid applications on the yield and quality parameters in strawberry cultivation. The study was conducted in heated the research greenhouses of the Agricultural of Erciyes University using the“randomized blocks design”method. The experiment was carried out between October 2022 and January 2023 in pots prepared in four replications. The study involved Albion strawberries for the strawberry variety and SIGMA for the folic acid material The average data obtained after the harvest indicated that the 80 mM application of folic acid on the 30th day resulted in the highest fruit length (29.51 mm). The 20 mM application on the 30th day yielded the highest fruit width (22.10 mm). Moreover, the highest soluble solids content (%13.3) was observed from the 20 mM application on the 90th day and the highest pH (3.46 pH) was obtained from the 40 mM application on the 90th day. Average fruit weight (8.01 g/plant) was recorded from the 20 mM application on the 30th day. On the other hand, the lowest fruit length (26.07 mm/fruit) was observed from the 0 mM application on the 60th day. The lowest fruit width (20.10 mm) was obtained from the 40 mM application on the 90th day and the lowest soluble solids content (%9.9) was observed from the 40 mM application on the 30th day. The 80 mM application on the 90th day resulted in the lowest pH (3.03 pH). Average fruit weight (6.14 g/plant) was recorded from the 0 mM application on the 60th day. Considering the fruit weight in the application results with and without folic acid, optimum values were obtained by applying 20 mM folic acid 30 days after planting, and it is thought that successful results can be obtained with this application dose according to soil properties and climate parameters.