Orta yüksek risk grubu endometrium kanseri olgularında prognozu etkileyen faktörler
Factors affecting prognosis in moderate high risk group endometrial cancer cases
  1. Tez No: 841837
  2. Yazar: EREN CAN GÜLERYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VAKKAS KORKMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, orta yüksek risk, prognoz, Endometrial cancer, high intermediate risk, prognosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve Amaç: Endometrium kanseri (EK) gelişmiş ülkelerde en yaygın görülen jinekolojik kanser türüdür. EK'nin primer tedavisi cerrahidir. Hastalığın cerrahi tedavisi tamamlandıktan sonra adjuvan tedavi konusunda ESMO-ESTROESGO sınıflaması yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sınıflamaya göre evre 1 LVSI (+) hastalar (grade ve miyometrial invazyondan bağımsız), evre 1B grade 3 hastalar (LVSI'dan bağımsız) ve evre 2 hastalar orta yüksek risk grubu olarak sınıflandırılmıştır. Bu çalışmanın amacı, EK nedeniyle opere edilen olgularda orta yüksek risk sınıflamasına giren hastaların sağkalımını etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ankara Etlik Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Kliniği'nde 2011-2023 yılları arasında EK nedeniyle tedavi edilen 1163 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bu hastalar içerisinden çalışma kriterlerimizi karşılayan ESMO-ESGO-ESTRO prognostik risk grubu sınıflandırmasına göre orta yüksek risk grubu endometrioid tip endometrium kanseri (EEK) olan 140 hasta çalışmamızda retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca dahil edilen hastalar ESMO-ESGO-ESTRO prognostik risk grubu sınıflandırmasına göre evre 1 LVSI (+) olanlar (grade ve miyometrial invazyondan bağımsız) (Grup 1, n= 79), evre 1B grade 3 olanlar (LVSI'dan bağımsız) (Grup 2, n=17) ve evre 2 olanlar (Grup 3, n=44) olmak üzere 3 subgruba ayrılarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Dahil edilen hastaların yaş ortalaması 58,85±9,35 (min:33- maks:88)'dir. BMI 31,78±4,39, tümör çapı ortanca değeri 4 (min:1, maks:13)'tür. Miyometrial invazyon derinliği 6 (%4,3) hastada endometriuma sınırlı, 64 (%45,7) hastada 0,05). Tüm hastalarda yapılan tek değişkenli regresyon analizinde yaş, miyometrial invazyon, ameliyat türü ve pelvik lenf nodu sayısı DFS'yi; yaş, miyometrial invazyon ve pelvik lenf nodu sayısı ise OS'yi etkileyen prognostik faktörler olarak bulunmuştur (p0,05). Yüksek orta risk grubuna göre subgruplara ayrılarak yapılan sağkalım analizinde DFS ve OS'ye göre sağkalım oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark elde edilmemiştir (p>0,05). Sonuç: Yüksek orta risk grubundaki EK olgularında 10 yıllık DFS ve OS değerleri sırasıyla %82,5 ve %85,9 olarak bulunmuştur. Subgruplara ayrılarak analiz edildiğinde sağkalım açısından fark saptanmamıştır. Yaş, ameliyat türü, miyometrial invazyon derinliği ve pelvik lenf nodu sayısı bu olgularda sağkalımı etkileyen prognostik faktörlerdir. Ancak hiçbiri bağımsız risk faktörü olarak bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Endometrial cancer (EK) is the most common type of gynecological cancer in developed countries. Incidence and death rates tend to increase around the world. Generally EC is a disease of postmenopausal women and most EC patients are diagnosed between the ages of 65-75. However, the number of patients diagnosed under the age of 50 is increasing day by day. EC can be diagnosed at early stage because it shows symptoms earlier than other gynecological cancers. 67% of patients are diagnosed with early stage EC. Their 5-year overall survival rate (OS) is 81%. In stage IVA and IVB disease, these rates decrease to 17% and 15%, respectively. Advanced age, advanced tumor stage, advanced histological grade, comorbidities and obesity are among the factors that reduce survival in EC. Other important prognostic factors include depth of myometrial invasion, histological type, peritoneal cytology, lenfovascular space invasion (LVSI) and progesterone receptor activity. It is important to evaluate the factors affecting the prognosis of EC, whose prevalence tends to increase in the world, and their effects on survival. The aim of this study is to determine the factors affecting the survival of patients classified as high intermediate risk in cases operated on due to EC. Materials and Methods: 1163 patients treated for EC between 2011 and 2023 at Ankara Etlik City Hospital Etlik Zübeyde Hanım Gynecology Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Department Clinic were retrospectively evaluated. Among these patients, 140 patients with endometrioid type endometrial cancer (EEC) in the medium-high risk group according to the ESMO-ESGO-ESTRO prognostic risk group classification, who met our study criteria, were evaluated retrospectively in our study. Additionally, the patients included were those with stage 1 LVSI (+) (independent of grade and myometrial invasion) (Group 1, n= 79), those with stage 1B grade 3 (independent of LVSI) (Group) according to the ESMO-ESGOESTRO prognostic risk group classification. They were divided into 3 subgroups: Stage 2, n=17) and Stage 2 (Group 3, n=44). x Results: 140 patients participated in the study. Patients were included and evaluated in 3 groups: 79 (56.4%) in group 1 [LVSI (+) Stage 1], 17 (12.1%) in group 2 [LVSI (-) Stage 1B Grade 3] and 44 (31.4%) in group 3 (Stage 2). The average age of all patients is 58.85±9.35 (min: 33-max: 88). BMI is 31.78±4.39, tumor diameter median value is 4 (min: 1, max: 13). Myometrial invasion depth was limited to the endometrium in 6 (4.3%) patients, 0.05). In the survival analysis performed by dividing into subgroups according to the high-medium risk group, no statistically significant difference was found between survival rates according to DFS and OS (p>0.05). Conclusion: In EC cases in the high-medium risk group, 10-year DFS and OS values were found to be 82,5% and 85.9%, respectively. Survival is similar when analyzed by subgroups. Age, type of surgery, depth of myometrial invasion and number of pelvic lymph nodes are prognostic factors affecting survival in these cases. However, none of them are independent risk factors for AD.