Remisyon dönemindeki suç işleyen ve işlemeyen şizofreni hastalarında saldırganlık, empati ve duygu düzenleme güçlüğünün kan oksitosin düzeyi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between aggression, empathy and emotion regulation difficulty with blood oxitocin levels in schizophrenia patients with and without crime during the repression period
- Tez No: 841842
- Danışmanlar: UZMAN GÜLSÜM ZUHAL KAMIŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Oksitosin, şizofreni, empati, saldırganlık, dürtüsellik, duygu düzenleme, Oxytocin, schizophrenia, empathy, aggression, impulsivity, emotion regulation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bazı şizofreni hastalarının şiddet ve suç teşkil eden davranışlarda bulunduğu gerçeği hastaları etiyolojik ve biyopsikososyal faktörler açısından inceleme ihtiyacı doğurmuştur. Çalışmamızda suça karışan şizofreni hastaları ile suça karışmayan şizofreni hastalarının ve sağlıklı gönüllülerin sosyal bilişte etkisi anlaşılmış olan oksitosin düzeylerinin karşılaştırılması ve bunun hastalık şiddeti, duygu düzenleme, empati ve saldırganlık ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Psikiyatri Kliniğine başvuran 18-65 yaş arası, dâhil edilme kriterlerini karşılayan, bilgilendirilmiş gönüllü oluru alınmış, DSM-5'e göre şizofreni tanı kriterlerini karşılayan, yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesinde yatırılarak tedavisi yapılan 47 hasta, psikiyatri polikliniğinde takip edilmiş olan ve dâhil edilme kriterlerini taşıyan 42 hasta ve bilgilendirilmiş gönüllü oluru alınmış, Dr. Ayşe Mavi tarafından SCID-5 görüşmesi ile psikiyatrik değerlendirmeleri yapılarak psikiyatrik bozukluklar dışlanan 49 sağlıklı gönüllü alınmıştır. Hastalarla klinik görüşme yapılarak sosyodemografik veri formu doldurulmuş, pozitif ve negatif sendrom ölçeği (PANSS), Temel Empati Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği, Barratt Dürtüsellik Ölçeği, Buss Perry Saldırganlık Ölçeği uygulanmış ve 1 tüp kan alınarak serum Oksitosin düzeyleri bakılmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir müdahalede bulunmadan PANSS dışında diğer psikometrik testler uygulanmış ve tek seferlik 1 tüp kan alınarak Oksitosin düzeyi ölçülmüştür. Bulgular: Bu çalışmanın sonucunda, Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesinde yatışı olan suça karışan şizofreni tanılı hastalarla, poliklinikte ayaktan takip edilen remisyonda şizofreni tanılı hastalarda sağlıklı kontrole göre oksitosin düzeyinin düşük olduğu, fakat oksitosinin empati, duygu düzenleme güçlüğü, dürtüsellikle ilişkili olmadığı saptanmıştır. PANSS toplam puanı ve agresyon puanı ile oksitosin düşüklüğü arasında negatif korelasyon saptandı. Sonuç: Şizofreninin karmaşık etiyolojisini açıklamaya yönelik literatürde birçok çalışma bulunmaktadır. Sosyal bilişte çokça çalışılmış olan oksitosin ile şizofreni ilişkisi 1974 yılından beri araştırılmakta olup sonuçlar çelişkilidir. Özellikle negatif belirtisi baskın, kronisite kazanmış hasta grubunda tedavi seçeneği olması bakımından umut vermektedir. Bizim çalışmamızda da sağlıklı grupta hasta grubuna göre oksitosin düzeyi daha yüksek saptanmış olup agresyon ve PANSS toplam puanı ile negatif korelasyon saptanmıştır. Yine de oksitosinin kişiler arasında reseptör düzeyinde polimorfizm göstermesi, davranış üzerine etkisinin tam açıklanamaması, hasta sayısının azlığı ve hasta örnekleminde erkek hastaların sayıca çok olması çalışmanın kısıtlılıklarıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The fact that some schizophrenia patients engage in violent and criminal behaviors has led to the need to examine the patients in terms of etiological and biopsychosocial factors. In our study, it was aimed to compare oxytocin levels of schizophrenia patients who were involved in crime and schizophrenia patients who were not involved in crime and healthy volunteers and whose effect on social cognition was understood and to evaluate its relationship with disease severity, emotion regulation, empathy and aggression. Materials and Methods: In this study, 47 patients between the ages of 18 and 65 who applied to Ankara Bilkent City Hospital Psychiatry Clinic, who met the inclusion criteria, who met the inclusion criteria, who were treated by hospitalization in a high-security forensic psychiatry hospital, who met the criteria for schizophrenia according to DSM-5, 42 patients who were followed in the psychiatry outpatient clinic and who met the inclusion criteria, and informed volunteer consent were obtained, Dr. Ayşe Mavi recruited 49 healthy volunteers who were excluded from psychiatric disorders by performing psychiatric evaluations with SCID-5 interview. A sociodemographic data form was filled out by clinical interviews with the patients, positive and negative syndrome scale (PANSS), Basic Empathy Scale, Emotion Regulation Difficulty Scale, Barratt Impulsivity Scale, Buss Perry Aggression Scale were applied and serum Oxytocin levels were examined by taking 1 tube of blood. In the control group, other psychometric tests other than PANSS were applied without any intervention and Oxytocin level was measured by taking 1 single tube of blood. Results: As a result of this study, it was determined that oxytocin levels were lower in patients diagnosed with schizophrenia who were involved in crime who were hospitalized in High Security Forensic Psychiatry Hospital and in patients diagnosed with schizophrenia in remission in outpatient remission compared to healthy control, but oxytocin was not associated with empathy, emotion regulation difficulty and impulsivity. There was a negative correlation between PANSS total score and aggression score and oxytocin low. Conclusion: There are many studies in the literature to explain the complex etiology of schizophrenia. The relationship between oxytocin and schizophrenia, which has been widely studied in social cognition, has been investigated since 1974 and the results are contradictory. It is especially promising in terms of being a treatment option in the patient group with negative symptoms and chronicity. In our study, oxytocin levels were higher in the healthy group than in the patient group and a negative correlation was found with the total score of aggression and PANSS. Nevertheless, the fact that oxytocin shows polymorphism at the receptor level among individuals, the effect on behavior is not fully explained, the low number of patients and the high number of male patients in the patient sample are the limitations of the study.