Kur'ân-ı Kerîm'de hamilelik psikolojisi ve annelik
Psychology of pregnancy and motherhood in the Qur'an
  1. Tez No: 841874
  2. Yazar: İMREN ERKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hamele, vehene, radaa, fisal, annelik, Hamele, vehene, radaa, fisal, motherhood
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Allah'ın rahmetinin ve şefkatinin yeryüzündeki habercisi olan annelik makamı İslâm'da büyük öneme sahiptir. Bunun nedeni hamilelik sürecinin zorluğudur. Hamilelik süreci çok özel bir andır. Sadece fizyolojik değil, zihinsel ve psikolojik etmenleri de içinde barındırır. Bu zorlu süreci Rabbine sığınarak atlatan ve neticesinde hayırlı nesiller yetiştirecek olan annenin değeri, âyet ve hadislerle aktarılmıştır. Çalışmamızda hamilelik süreci, psikolojisi ve annelik kavramları incelenmiştir. Odak kavram olan h-m-l ve anlamca ilişkili olan diğer kavramlar tahlil edilmiştir. Birçok formda kullanılan h-m-l kelimesi Kur'ân'da yüklemek, yüklenmek, sorumluluk, taşıma, taşıyan, taşınan, sıkıntı ve hamilelik gibi pek çok anlamda kullanılmıştır. Birinci bölümde h-m-l ve ilgili diğer kelimelerin tahlili yapılmış, ikinci bölümde ise konu hamilelik psikolojisi ve annelik bağlamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The position of motherhood, which is the messenger of Allah's mercy and kindness on earth, has a great importance in Islam. This is due to the difficulty of the pregnancy process. The pregnancy process is a very special moment. It contains not only physiological, but also mental and psychological factors. The value of the mother who survived this difficult process by seeking refuge in her Lord and who will raise good generations as a result has been conveyed through verses and hadiths. In our study, the pregnancy process, its psychology and motherhood concepts were examined. The focus concept h-m-l has been subjected to semantic examination and related concepts have also been included. The concept of h-m-l, which is used in many forms and meanings, comes to a single meaning when considering many things. It has been used in many senses such as to load, to be loaded, responsibility, carrying, carried, distress and pregnancy. The purpose of our discussion of the topic in the first part is to make a semantic analysis of the concept of h-m-l, and in the second part, to consider the topic in the context of the psychology of pregnancy and motherhood.