Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde yer alan E.H 157 envanter numaralı Kur'an-ı Kerim'in incelenmesi ve özgün bir eserle yorumlanması
Examination of Holy Quran with inventory E.H. 157 in the Topkapı Palace Museum and it's interpretation an origanal work
- Tez No: 869622
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER ÜÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tezhip, Mushaf, Motif, Bezeme, Topkapı Sarayı Kütüphanesi, Illumination, Mushaf, Motif, Decoration, Topkapı Palace Library
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tezhip Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Orta Asya'da yerleşik olarak yaşayan Türk ulusunun büyük bir göç dalgası ile Anadolu coğrafyasına yerleşmesiyle başlayan yolculuk, İslam dininin kurallarıyla meydana gelen birliktelik yüzyıllardır devam eden kadim bir sanatın zirveye çıkmasını sağlamıştır. Yüzyıllar içerisinde bu sanatı uygulayan sanatçıların kurallarına sadık kalarak gerçekleştirdikleri eserler sahiplerine bilgi verirken aynı zamanda sanat ve kültür alanında büyük bir güce sahip olmalarını da sağlamıştır. Yüzyıllar süren bu birikimin sanatımıza ve o sanatın oluşmasına zemin hazırlayan yüzeyi olan“mushaf”lara ince ince işlenen tezhiplerimizden bir tanesi Topkapı Sarayı EH 157 envanter numarasında yer alan mushaftır.“Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde yer alan E.H. 157 envanter numaralı Kur'an-ı Kerim'in incelenmesi ve özgün bir eserle yorumlanması”başlıklı tezimde; Türk tezhip sanatının gelenekten geleceğe uzanan yolculuğunu, mushaf kelimesi ile adlandırdığımız kutsal kitabımıza sanatçılarımız tarafından verilen önemi, hamilik göstererek bu sanatların yaşamasını ve korunmasını sağlayan kültürü ve en önemlisi de yüzyıllardır yaşayan ve yaşatılan tezhip sanatının temsilcileri olan bizlerin yorumlarıyla ortaya çıkan sanat eserlerini göreceksiniz. Mushafın tezhipleri yapıldığı yüzyılın tarzını ve emeğini yansıtırken bu eserden yola çıkarak yaptığım çalışma günümüz yaşanmışlıkları ile sentez edilerek ortaya çıkan bir eser olmayı hedeflemiştir. Zaman, saat ilişkisi ve mushafın içinden ayetlerden yola çıkarak tasarladığım eserlerde günümüz teknolojisinin nimetlerinden de yararlandım. Gelenekten geleceğe kurulan bir köprü devamlılığın taşlarından bir tanesi olsun istedim.
Özet (Çeviri)
The journey that started with the Turkish nation living in Central Asia settling in the Anatolian geography with a great wave of migration, and the unity with the rules of the Islamic religion enabled an ancient art that has been going on for centuries to reach its peak. The works created by the artists who practice this art over the centuries, adhering to the rules, have not only provided information to their owners, but also enabled them to have a great power in the field of art and culture. One of our illuminations, which are meticulously processed into the“mushafs”, which are the surface of this centuries-long accumulation that pave the way for our art and the formation of that art, is the mushaf in the Topkapı Palace inventory number EH 157.“E.H. in the Topkapı Palace Museum Library. In my thesis titled ”Examination of the Holy Quran with inventory number 157 and its interpretation with an original work"; You will see the journey of Turkish illumination art from tradition to the future, the importance given by our artists to our holy book, which we call mushaf, the culture that ensures the survival and preservation of these arts by showing patronage, and most importantly, the works of art created by the interpretations of us, the representatives of the art of illumination that has lived and been kept alive for centuries. While the illumination of the mushaf reflects the style and labor of the century in which it was made, the work I made based on this work aims to be a work that emerges by synthesizing it with today's experiences. I also benefited from the blessings of today's technology in the works I designed based on time, clock relationship and verses from the mushaf. I wanted a bridge built from tradition to the future to be one of the stones of continuity.