Özel öğrenme güçlüğü olan çocuklarda fiziksel aktivite düzeyi ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between physical activity level and quality of life in children with special learning disabilities
- Tez No: 842020
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Özel öğrenme güçlüğü, Fiziksel aktivite düzeyi, YaĢam kalitesi, Specific learning disability, Physical activity level, Quality of life
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalıĢmanın amacı, özel öğrenme güçlüğü tanısı almıĢ çocuklarda fiziksel aktivite düzeyi ile yaĢam kalitesi arasındaki iliĢkinin incelenmesiydi. Gereç – Yöntem: ÇalıĢma, Özel Afyonkarahisar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi‟nde özel öğrenme güçlüğü tanısı alan çocuklar ile gerçekleĢtirildi. ÇalıĢmada, sosyodemografik bilgiler kaydedildikten sonra Ġlköğretim Öğrencileri Ġçin Fiziksel Aktivite Soru Formu ile belirlenen fiziksel aktivite düzeyleri kaydedildi. YaĢam kalitesi belirlemek üzere Çocuklar Ġçin YaĢam Kalitesi Ölçeği kullanıldı. Bulgular: ÇalıĢmaya 21‟i kız ve 30‟u erkek olmak üzere toplam 51 kiĢi katıldı. ÇalıĢmadaki çocukların yaĢ ortalaması 10,58±1,51 idi. Çocukların yaĢam kaliteleri kendi yaptıkları değerlendirmelere göre incelendiğinde; en düĢük yaĢam kalitesi parametresinin okul iĢlevselliği (64,80±16,55) olduğu görülürken, en yüksek yaĢam kalitesi parametresinin sosyal iĢlevsellik olduğu gözlendi. Katılımcıların fiziksel aktivite skoru ortalamalarının 3,28±0,51‟di. 10 çocuğun (% 19,6) düĢük fiziksel aktivite düzeyine sahip olduğu bulunurken, 41 (%81,4) çocuğun yeterli fiziksel aktivite düzeyine sahip olduğu gözlendi. ÇĠYKÖ‟e göre; fiziksel aktivite skoru ile çocuklar için yaĢam kalitesi fiziksel sağlık toplam skoru (rspearman=0,342, p=0,014), duygusal iĢlevsellik skoru (rspearman=0,308, p=0,028) ve okul iĢlevsellik skoru (rspearman=0,337, p=0,016) ile pozitif yönde zayıf düzeyde iliĢki bulunurken; sosyal iĢlevsellik skoru (rspearman=0,427, p=0,002), psiko-sosyal sağlık toplam skoru (rspearman=0,440, p=0,001) ve ölçek toplam skoru (rspearman=0,462, p=0,042) ile pozitif yönde orta düzeyde iliĢki bulundu. Fiziksel aktivite skoru istatistiksel olarak anlamlı bir Ģekilde yaĢam kalitesi ölçeğinin tüm alt parametrelerini fiziksel sağlık toplam skorunu açıklamaktadır Sonuç: Bu çalıĢmanın sonucuna göre, fiziksel aktivite düzeyinin ÖÖG olan çocukların yaĢam kalitesini etkileyebilecek önemli bir parametre olduğu anlaĢıldı. Bu nedenle ÖÖG tanısı almıĢ çocuklarda fiziksel aktivite düzeyini artıracak müdahalelerde bulunulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the relationship between physical activity level and quality of life in children diagnosed with specific learning disabilities. Material – Method: The study was conducted with children diagnosed with specific learning disabilities at Private Afyonkarahisar Special Education and Rehabilitation Center. In the study, after sociodemographic information was recorded, physical activity levels determined by the Physical Activity Questionnaire for Primary School Students were recorded. The Children's Quality of Life Scale was used to determine quality of life. Results: A total of 51 people, 21 girls and 30 boys, participated in the study. The average age of the children in the study was 10.58±1.51. When children's quality of life is examined according to their own evaluations; While the lowest quality of life parameter was observed to be school functionality (64.80±16.55), the highest quality of life parameter was social functionality. The average physical activity score of the participants was 3.28±0.51. While 10 children (19.6%) were found to have low physical activity levels, 41 (81.4%) children were observed to have sufficient physical activity levels. According to PedsQL ; Quality of life for children with physical activity score, physical health total score ( r spearman =0.342, p=0.014), emotional functionality score ( r spearman =0.308, p=0.028) and school functionality score ( r spearman =0.337, p=0.016). While there was a weak positive relationship with; Positive moderate correlation with social functionality score ( r spearman =0.427, p = 0.002), psycho -social health total score ( r spearman = 0.440, p = 0.001) and scale total score ( r spearman = 0.462, p = 0.042). found. Physical activity score statistically significantly explains all sub-parameters of the quality of life scale and the total physical health score. Conclusion: According to the results of this study, it was understood that the level of physical activity is an important parameter that can affect the quality of life of children with SLD. Therefore , interventions should be made to increase the physical activity level of children diagnosed with SLD.