Sakrospinöz fiksasyonun orta ve uzun vadeli cerrahi başarı sonuçlarının değerlendirilmesi ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisini değerlendirmek
The evaluation of mid- and long-term surgical success outcomes of sacrospinous fixation and its impact on quality of life
- Tez No: 842029
- Danışmanlar: PROF. DR. RAGIP ATAKAN AL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Pelvic organ prolapse, Sacrospinous ligament fixation, Quality of life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Pelvik organ prolapsusu (POP) nedeniyle sakrospinöz ligament fiksasyonu (SSLF) operasyonunun orta ve uzun dönem cerrahi başarı sonuçlarını değerlendirmek ve bu operasyonun yaşam kalitesi üzerine etkisini araştırmak. Yöntem: Retrospektif gözlemsel bir çalışmadır. SSLF cerrahisi uygulanan 18 yaşından büyük ve yaşayan 69 hastada yapıldı. SSLF cerrahisinin orta dönem (Grup 1) ve uzun dönem (Grup 2) sonuçları karşılaştırıldı. SSLF cerrahisinin yaşam kalitesine etkisi Pelvik Organ Prolapsusu Etki Anketi-7 (POPIQ-7), Pelvik Organ Prolapsusu Distres Envanteri-6 (POPDI-6), Kolorektal-Anal Distres Envanteri-8 (KRADE-8) ve Üriner Distres Envanteri-6 (ÜDE-6) ölçekleri ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 69 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 66,77±10,32 yıl idi. Hastaların 54'ü (%78,4) postmenopozal dönemdeydi. Hastaların büyük çoğunluğu en az bir doğum yapmıştı. Preoperatif POP-Q Evre IV (n=42, %60,1), diğerleri ise Evre III (n=27, %39,1) idi. Ameliyattan sonra hastaların tamamına yakını (n=25, %83,3) cinsel hayatlarının iyileştiğini belirtti. Hastaların genel memnuniyetine bakıldığında çoğunluğunun çok memnun (n=28, %40,6) ve memnun (n=21, %30,4) olduğu görüldü. Preoperatif ve postoperatif stres inkontinans ile urge inkontinans özellikleri değişmedi (p>0,05). Postoperatif hemoglobin değerlerinin preoperatif değerlerine göre anlamlı düştüğü görüldü (p0,05). Sonuç: SSLF tekniği postoperatif dönemde koital fonksiyonları iyileştirmektedir ve hasta memnuniyetini artırmaktadır. Orta ve uzun dönem yaşam kalitesi üzerine yapılan anketlerde SSLF cerrahisinin pelvik organ prolapsusta, kolorektal-anal prolapsusta ve üriner inkontinansta yaşam kalitesini anlamlı olmasa da iyileştirici etkileri bulunmaktadır. Anahtar Kelime: Pelvik organ prolapsusu, Sakrospinal ligament fiksasyonu, Yaşam kalitesi.
Özet (Çeviri)
Objective: Assessing the mid- and long-term surgical outcomes of Sacrospinous Ligament Fixation (SSLF) surgery for Pelvic Organ Prolapse (POP) and Investigating its impact on quality of life. Materials and Methods: This is a retrospective observational study that conducted on 69 living patients aged 18 and older who underwent SSLF surgery for POP. The mid-term (Group 1) and long-term (Group 2) outcomes of SSLF surgery were compared. The impact of SSLF surgery on quality of life was assessed using the Pelvic Organ Prolapse Impact Questionnaire-7 (POPIQ-7), Pelvic Organ Prolapse Distress Inventory-6 (POPDI-6), Colorectal-Anal Distress Inventory-8 (KRADE-8), and Urinary Distress Inventory-6 (UDI-6) scales. Result: A total of 69 patients were included in the study. The mean age of the patients was 66.77 ± 10.32 years. The majority of the patients were in the postmenopausal period (54 patients, 78.4%). Most of the patients had given birth at least once. Preoperatively, 42 patients (60.1%) were at POP-Q Stage IV, and the rest were at Stage III (27 patients, 39.1%). After the surgery, nearly all patients (25 patients, 83.3%) reported an improvement in their sexual life. In terms of overall satisfaction, the majority of patients were very satisfied (28 patients, 40.6%) or satisfied (21 patients, 30.4%). When assessing preoperative and postoperative stress incontinence and urge incontinence characteristics, there were no significant changes (p>0.05). Postoperative hemoglobin levels were significantly lower than preoperative levels (p0.05) Conclusion: The SSLF technique improves coital function in the postoperative period and enhances patient satisfaction. Surveys conducted in the mid and long term on quality of life indicate that while SSLF surgery may not have significant effects, it does have some beneficial effects on the quality of life in pelvic organ prolapse, colorectal-anal prolapse, and urinary incontinence.