Gut hastalarında adipokinler, oksidatif stres ve inflamasyon belirteçlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of adipokines, oxidative stress, and inflammation, markers in gout patients
- Tez No: 842058
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BAYGUTALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Adipokin, gut, IL-10, irisin, oksidatif stres, resistin, TNF-α, Adipokine, gout, IL-10, irisin, oxidative stress, resistin, TNF-α
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmada gut patogenezinde bazı adipokinler, oksidatif stres ve inflamasyon belirteçlerinin rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya, 44 interkritik gut hastası ve 44 sağlıklı olmak üzere toplam 88 gönüllü birey dahil edildi. Tüm katılımcılardan periferik kan numuneleri alınarak serum TOS, TAS, TNF-α, IL-10, irisin ve resistin düzeyleri incelendi. Sonuçlar diğer klinik ve biyokimyasal veriler ile birlikte analiz edildi. Bulgular: Gut hastalarında sağlıklı gönüllülere göre irisin düzeyinin anlamlı düzeyde yüksek ve IL-10 düzeyinin anlamlı derecede düşük olduğu görüldü. Hasta ve kontrol gruplarında serum resistin, TNF-α, TOS ve TAS seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı görüldü. Sonuç: Çalışmamızdaki gut hastalarının interkritik dönemde olması ve IL-10 düzeyinin düşük saptanması, gut hastalığının interkritik döneminde subklinik inflamasyon gözlenmediğini ayrıca hastaların kullandıkları kolşisinin IL-10'a etki ederek serum düzeyinde azalmaya neden olabileceğini düşündürmüştür. Bu sonuç IL10'un, gut hastalığının teşhisi ve tedavisinde kullanılabileceği yönünde umut oluşturmuştur. Çalışmamız, irisinin gut hastalarında değerlendirildiği ilk çalışmadır ve hasta grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre irisin seviyeleri yüksek olarak tespit edilmiştir. İrisinin metabolik hastalıklarda düşük seviyelerde olması beklenmekle beraber, bazı çalışmalarda obezite ile irisin düzeyi arasında korelasyon olduğu gösterilmiştir. İrisin-gut ilişkisinin araştırılacağı ileri çalışmalara ve meta-analizlere ihtiyaç vardır. Çalışmamızda hasta ve kontrol grubunda resistin, TAS, TOS ve OSI düzeylerinde anlamlı fark saptanmamış olup, antihiperürisemik tedavinin oksidatif hasar ve metabolizma üzerindeki olumlu etkilerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the role of some adipokines, oxidative stress, and inflammation markers in the pathogenesis of gout. Method: A total of 88 volunteers, 44 of whom were patients with inter-critical gout and 44 of whom were healthy, were included in the study. Peripheral blood samples were taken from all participants and serum TOS, TAS, TNF-α, IL-10, irisin, and resistin levels were examined. The results were analyzed together with other clinical and biochemical data. Results: It was seen that the irisin level was significantly higher and IL-10 level was significantly lower in gout patients compared to healthy volunteers. There was no statistically significant difference between serum resistin, TNF-α, TOS, and TAS levels in the patient and control groups. Conclusion: The fact that gout patients in our study were in the inter-critical period and the IL-10 level was low suggested that subclinical inflammation was not observed in the inter-critical period of gout and that the colchicine used by the patients might affect IL-10 and cause a decrease in serum levels. This result has created hope that IL-10 can be used to diagnose and treat gout. Our study is the first study in which irisin was evaluated in gout patients and irisin levels were found to be higher in the patient group compared to the healthy control group. Although irisin is expected to be at low levels in metabolic diseases, some studies have shown a correlation between obesity and irisin levels. Further studies and meta-analyses are needed to investigate the irisin-gout relationship. In our study, no significant difference was found in the levels of resistin, TAS, TOS, and OSI in the patient and control groups, and it is thought to be due to the positive effects of anti-hyperuricemic treatment on oxidative damage and metabolism.