Gut hastalarında ürik asit yüksekliğinin mikrovasküler yatakta ateroskleroz belirteçleri ile ilişkisi
The relationship between hyperuricemia and microvascular atherosclerosis markers in gout patients
  1. Tez No: 845140
  2. Yazar: OĞUZ KONAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Gut hastalığı, ürik asit, koroner akım rezervi, akım aracılı dilatasyon, karotis intima media kalınlığı, Gout disease, uric acid, coronary flow reserve, flow-mediated dilation, carotid intima-media thickness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Gut hastaları, romatoid artrit hastaları ve kontrol grubunda ürik asit yüksekliğinin; koroner akım rezervi, karotis intima media kalınlığı ve akım aracılı dilatasyon yöntemleri kullanılarak subklinik aterosklereoz ile olan ilişkisini değerlendirmek. Etik kurul onamı alındıktan sonra Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi kardiyoloji ve romatoloji polikliniklerine başvuran hastalardan uygun kriterleri karşılayanlar çalışmaya dahil edildi. Vivid S6 GE ekokardiyografi cihazi ile hastaların koroner akım rezervi, Logiq 5 ultrason tarayıcısının (General Electric Medical Systems, Wallingford, Connecticut, ABD) linear probu kullanılarak hastaların karotis intima media kalınlığı ve akım aracılı dilatasyon değerleri incelendi. Çalışma kriterlere uygun 30 gut hastası, 40 romatoid artrit hastası ve 45 kontrol grubu hastası ile gerçekleştirildi. Mikrovasküler yatakta aterosklerozu gösteren koroner akım rezervi (KAR), akım aracılı dilatasyon (FMD) ve karotis intima media kalınlığı (KIMK) değerleri gruplar arasında karşılaştırıldı. Gut hasta grubunda KAR ve FMD kontrol grubuna göre azalmış bulunurken KIMK artmış saptandı. Gut hasta grubunda KIMK romatoid artrit hasta grubuna göre de artmıştı. Romatoid artrit hasta grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında KAR azalmış, KIMK artmış bulundu. Çalışmamızda gut hastalarında mikrovasküler yatakta aterosklerozu gösteren belirteçler ile anlamlı bir ilişki olmasına rağmen ürik asit yüksekliği ile korelasyon saptanmadı. Gut hastalarının kardiyovasküler hastalık için risk grubunda olduğu ve noninvaziv yöntemlerle takip edilebileceği düşündük. Konu hakkında çalışmalar yapılmaya devam etmektedir, daha büyük ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
To assess the relationship between elevated uric acid levels in patients with gout, rheumatoid arthritis patients, and a control group; using coronary flow reserve, carotid intima-media thickness, and flow-mediated dilation methods to evaluate the association with subclinical atherosclerosis. After obtaining ethical committee approval, patients who met the appropriate criteria and applied to the cardiology and rheumatology outpatient clinics at Göztepe Süleyman Yalçın City Hospital were included in the study. The coronary flow reserve of patients was examined using the Vivid S6 GE echocardiography device, and carotid intima-media thickness as well as flow-mediated dilation values were assessed using the linear probe of the Logiq 5 ultrasound scanner (General Electric Medical Systems, Wallingford, Connecticut, USA). The study included 30 patients with gout, 40 patients with rheumatoid arthritis, and 45 patients in the control group who met the study criteria. Coronary flow reserve (CFR), flow-mediated dilation (FMD), and carotid intima-media thickness (CIMT) values indicating microvascular atherosclerosis were compared among the groups. In the gout patient group, CFR and FMD were found to be decreased compared to the control group, while CIMT was increased. Additionally, CIMT in the gout patient group was higher than that in the rheumatoid arthritis patient group. When the rheumatoid arthritis patient group was compared with the control group, CFR was decreased, and CIMT was increased. In our study, although a significant relationship was observed between markers indicating microvascular atherosclerosis in patients with gout, no correlation was found with elevated uric acid levels. We believe that patients with gout are in the risk group for cardiovascular disease and can be monitored using non-invasive methods. Studies on the subject continue to be conducted, and there is a need for larger and more comprehensive research