Afetlere müdahale amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşlarında görevli gönüllülerin motivasyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the motivations of volunteers in non-society organizations established for the purpose of intervention in disaster
- Tez No: 842159
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZCAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Afet Gönüllüsü, Gönüllü Yönetimi, Gönüllü Motivasyonu, Gönüllülük, Motivasyon, Disaster Volunteer, Volunteer Management, Volunteer Motivation, Volunteering, Motivation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Afetler gönüllülük kavramının tüm tanımları ile en net şekilde gözlendiği alanlardır. Afet gönüllülüğü diğer gönüllülk türlerinden farklı olarak uzun soluklu, sürekli ve birbirinden farklı alanlarda eğitimler almayı gerektirmektedir. Gönüllülerin motivasyonlarını etkileyen faktörlerin neler olduğunun belirlenmesi afete dirençli toplumların oluşturulması ve sürdürülebilirliği açısından hayati öneme sahiptir. Bu araştırma Marmara bölgesinde afetlere müdahale amacıyla kurulan derneklerde gönüllü olarak görev alan bireylerin motivasyonlarına etki eden unsurların belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma kesitsel tanımlayıcı tipte olup Şubat – Kasım 2023 tarihleri arasında İnsan Hak ve Hürriyetleri vakfı (İHH), Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi (MAG-AME), Birleşik Arama Kurtarma Derneği (BKSAR) ,Motosikletli Arama Kurtarma Destek Derneği (MAKUD) derneklerinde görevli 473 gönüllü ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada katılımcıların sosyodemografik bilgilerini içeren 17 sorudan oluşan Anket katılımcı bilgi formu ve 44 sorudan oluşan 10 alt boyutlu Gönüllü Motivasyon Envanteri ile veriler toplanmıştır. Veriler SPSS 25.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan gönüllülerin yaş ortalamalası 39,62±10,59, %70,8'i (n=335) erkek, %62,4'ü (n=295) evli, %21,4'ü (n=101) 1 çocuk, %38,3'ünün (n=181) lisans mezunu, %34,5'i (n=163) özel sektör çalışanı olduğu bulunmuştur. Katılımcıların %70,2'si (n=332) daha önce afet yaşadığı bildirirken, %74,2'sinin (n=351) afetlerde herhangi bir kaybı olmadığı bulunmuştur. Araştırmanın verileri değerlendirildiğinde erkeklerin toplam gönüllülük motivasyonlarının kadınlara göre yüksek olduğu (156,97), daha önce afet yaşamış olanların, afet yaşamayanlara göre toplam gönüllülük motivasyonlarının yüksek olduğu (157,65), bağlı bulunulan derneğe göre toplam gönüllülük motivasyonunun MAKUD (161,77) üyeleri arasında yüksek olduğu, daha önceden başka bir afet derneğine üye olan gönüllülerin, üye olmayan gönüllülere göre toplam motivasyonlarının daha yüksek olduğı (160,96) görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Disasters are the areas where the concept of volunteering, with all its definitions, is most clearly observed. Disaster volunteering, unlike other types of volunteering, requires long-term, continuous training in different fields. Determining the factors that affect the motivation of volunteers is vital for the creation and sustainability of disaster-resistant societies. This research was conducted to determine the factors affecting the motivation of individuals who volunteer in associations established to respond to disasters in the Marmara region. The research is a cross-sectional descriptive type and was conducted between February and November 2023 in the Human Rights and Freedoms Foundation (IHH), Neighborhood Disaster Volunteers Emergency Response Team (MAG-AME), United Search and Rescue Association (BKSAR) and Motorcycle Search and Rescue Support Association (MAKUD). It was carried out with 473 volunteers. In the research, data were collected with the Survey participant information form consisting of 17 questions containing the sociodemographic information of the participants and the Volunteer Motivation Inventory consisting of 10 sub-dimensions consisting of 44 questions. Data were analyzed with SPSS 25.0 program. The average age of the volunteers participating in the study was 39.62±10.59, 70.8% (n=335) were male, 62.4% (n=295) were married, 21.4% (n=101) It was found that 1 child, 38.3% (n=181) had a bachelor's degree and 34.5% (n=163) were private sector employees. While 70.2% (n=332) of the participants reported that they had experienced a disaster before, it was found that 74.2% (n=351) did not have any losses in disasters. When the data of the research is evaluated, the total volunteering motivation of men is higher than that of women (156.97), the total volunteering motivation of those who have experienced a disaster before is higher than those who have not experienced a disaster (157.65), and the total volunteering motivation according to the association is MAKUD (161.77). It was observed that the total motivation of volunteers who were previously members of another disaster association was higher (160.96) than volunteers who were not members.