Acil servise başvuran yüksek doz ilaç alımına bağlı intihar vakalarında MMP-9 enziminin değerlendirilmesi
Evaluation of MMP-9 enzyme in suicide cases due to high-dose drug ingestion admitted to the emergency department
  1. Tez No: 842160
  2. Yazar: FİRDEVS ELVEREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN TUNA AKGÖL GÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Acil Tıp, Farmasötik Toksikoloji, Emergency Medicine, Pharmaceutical Toxicology
  6. Anahtar Kelimeler: ELISA, İntihar, MMP-9, Sosyodemografik, ELISA, Suicide, MMP-9, Sociodemographic
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: MMP-9 enzim düzeyinin ilaç alımına bağlı intihar eden hastalarda intiharla ilişkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Yüksek doz ilaç alımına bağlı intihar girişimiyle başvuran 45 hasta ve herhangi bir nörolojik ya da psikolojik rahatsızlığı olmayan sağlıklı 45 gönüllü katılımcı ile yapıldı. Tüm hastalardan gönüllü olur formu alınarak MMP-9 düzeylerinin ölçülmesi için kan örnekleri alındı. Kan örnekleri 10 dk santrifüj edildi. Analiz günü tüm numuneler uygun şartlar ve süreler sağlanarak ELISA yöntemi ile analiz edildi. Bulgular: Tüm hastalar içerisinde bekar veya öğrenci olmak intihar eğilimini anlamlı olarak artırdı (Sırasıyla p=0.002, p=0.001). İntihar nedenleri içerisinde ilk başta ruhsal hastalıkların (%40.0) olduğu tespit edildi. Antidepresanlar (%55.6), analjezikler (%20.0) ve antidiyabetik ilaçlar (%8.9) ise intihar için sık kullanılan farmakolojik ajanlardı. MMP-9 düzeylerinin intihar eden hasta grubunda kontrol grubuna göre daha yüksekti (Sırasıyla 83.74 (±7.14) ng/mL, 54.97 (±12.27) ng/mL, p=0.001). Sosyodemografik özelliklerle birlikte bekar hastaların (76.4 (37.2-214.5) ng/mL) MMP -9 düzeyleri evli (64.1 (23.5-226.7) ng/mL) veya boşanmış (62.6 (62.6-62.6) ng/mL) hastalarınkinden anlamlı daha yüksekti (p=0.008). Nöropsikiyatrik hastalığı bulunanlarda (63.1 (23.5-194.1) ng/mL, p=0.014), son 6 ayda psikiyatriye başvuranlarda (65.1 (23.5-226.7) ng/mL, p=0.046), ailesinde psikiyatrik hastalık öyküsü bulunanlarda (65.1 (53.8-214.5) ng/mL, p=0.035) ve kendinde daha önce intihar girişimi bulunanlarda (63.1 (32.4-214.5) ng/mL, p=0.034) MMP-9 düzeylerindeki anlamlı daha düşüktü. Sonuç: Çalışmamızda MMP-9 enziminin yüksek doz ilaç alımına bağlı intihar eden hastalarda daha yüksek olduğu ve MMP-9 enzim düzeyinin intihar vakalarıyla ilişkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to investigate the relationship between MMP-9 enzyme levels and suicide in patients who committed suicide due to drug abuse. Material and Method: The study was conducted with 45 patients who presented with suicide attempt due to drug overdose and 45 healthy volunteer participants without any physiologic or psychological disorders. Consent forms were obtained from all patients and blood samples were taken to measure MMP-9 levels. Blood samples were centrifuged for 10 minutes. On the day of analysis, all samples were analyzed by ELISA method by providing appropriate conditions and times. Results: In all patients, being single or being a student significantly increased suicidal tendency (p=0.002, p=0.001, respectively). Mental illness was the most common reason for suicide (%40.0). Antidepressants (%55.6), analgesics (%20.0) and antidiabetic drugs (%8.9) were the most commonly used pharmacologic agents for suicide. MMP-9 levels were higher in suicidal patients compared to the control group (83.74 (±7.14) ng/mL and 54.97 (±12.27) ng/mL, respectively, p=0.001). Along with sociodemographic characteristics, MMP-9 levels were significantly lower in single patients (76.4 (37.2-214.5) ng/mL) than in married (64.1 (23.5-226.7) ng/mL) or divorced (62.6 (62.6-62.6) ng/mL) patients (p=0.008). Significantly lower in patients with neuropsychiatric illness (63.1 (23.5-194.1) ng/mL, p=0.014), in patients who had consulted a psychiatrist in the last 6 months (65.1 (23.5-226.7) ng/mL, p=0.046), those with a family history of psychiatric illness (65.1 (53.8-214.5) ng/mL, p=0.035) and those with a previous suicide attempt (63.1 (32.4-214.5) ng/mL, p=0.034) MMP-9 levels were significantly lower. Conclusion: In our study, it was found that MMP-9 enzyme levels were higher in patients who committed suicide due to high dose drug intake and that MMP-9 enzyme levels were associated with suicide.