Kedi ve köpeklerde mantar enfeksiyonu (dermatofitozis) sağaltımında lokal ketokonazol ve hipokloroz asit (HOC1) uygulamalarının karşılaştırılması
The comparison of ketokonazol and hypochlorous acid (HOCl) applications for the treatment of the fungal infections (dermatophyte)
  1. Tez No: 842164
  2. Yazar: MAHMUT BABUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞARAN KARADEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dermatofitozis, Tedavi, Hipokloroz asit (HOCl), Ketokonazol, Kedi, Köpek, Dermatophytosis, Treatment, Hypochlorous acid (HOCl), Ketaconazole, Cat, Dog
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Organik Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Dermatofitozis, mikotik etkenler tarafından oluşturulan, tedaviye dirençli bir deri hastalığıdır. Bu araştırmada kedi ve köpeklerin dermatofitozis hastalığının tedavisinde daha önceden başarısı kanıtlanmış“Ketokonazol Pomat”ile yeni bir preparat olan“Hipokloroz Asid”in (HOCl) sprey formunun haricen kullanımı etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlandı. Bu araştırmada Doğubayazıt Belediyesi Hayvan Barınma merkezine tedavi amacıyla getirilen dermatofitozis şüpheli kedi ve köpekler kullanıldı. Klinik, hematolojik ve biyokimyasal muayenelerle başka bir hastalığı olmadığı belirlenen dermatofitozis şüpheli hayvanlar çalışmaya dâhil edildi. Dermatofitozis şüpheli hayvanlar önce Wood lambası muayenesine tabi tutuldu. Daha sonra deri kazıntısı alınarak deri ve kıllarda mantar sporları arandı. Muayeneler sonrasında dermatofitozis hastalığı teşhisi konulmuş toplam 60 hayvan (50 köpek ve 26 kedi) çalışmaya denek olarak dâhil edildi. Dermatofitozis teşhisi konulan denekler Doğubayazıt Belediyesi Hayvan Barınağında hospitalize edildi. Tüm denekler rastgele iki gruba ayrıldı. Birinci gruba haricen Hipokloroz asit (HOCl) sprey (Grup HP) ikinci gruba Ketokonazol pomat (Grup KT) uygulandı. On beş günlük tedavi süresince denekler gözlem altında tutularak inspeksiyon bulguları toplandı. On beşinci gün son kez inspeksiyonla eksternal, Wood lambası ve mikroskobik muayeneleri yapılarak elde edilen bulgular değerlendirmeye alındı. On beşinci gün yapılan eksternal klinik muayenede HP ve KT tedavileri için kedilerde sırasıyla; % 85 ve % 100, köpeklerde sırasıyla % 92 ve % 100 iyileşme gözlendi. Fakat bu klinik iyileşmenin Wood lambası ve Mikroskobik analiz bulguları tarafından desteklenmediği gözlendi. Wood lambası bulguları HP ve KT tedavilerinde kediler için sırasıyla; % 53.85 ve % 61.54, köpeklerde % 44 ve % 60 olarak, mikroskobik muayene bulguları HP ve KT tedavilerinde sırasıyla kediler için; % 46.15 ve % 76.92, köpeklerde % 40 ve % 72 olarak tespit edildi. Sonuç olarak her ne kadar klinik gözlem sonucu yüksek oranda iyileşmenin olduğu gözlenmiş olsa da nihai olarak 15 günlük tedavi süresince Wood lambası ve mikroskobik muayeneler sonucunda her iki tedavi grubu içinde tatminkâr bir iyileşme tespit edilmedi. Bununla birlikte hem kedi hem köpek dermatofitozisi üzerinde HP tedavisinin etkisinin olduğu fakat KT tedavisinin daha etkili olduğu tespit edildi. Bu nedenle daha ileri çalışmaların yapılması gerekliliği göz önünde tutularak hipokloroz asidinde dermatofitozis için alternatif bir tedavi seçeneği olabileceği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Dermatophytosis is a treatment-resistant skin disease caused by mycotic agents. In this study, it was aimed to compare the external use of Ketoconazole ointment, which has previously proven successful in the treatment of dermatophytosis disease of cats and dogs, and the spray form of a new preparation, Hypochlorous acid (HOCl). In this study, cats and dogs with suspected dermatophytosis brought to Dogubayazit Municipality Animal Shelter Center for treatment were used. Animals with suspected dermatophytosis, who were found to have no other disease by clinical, hematological and biochemical examinations, were included in the study. Animals suspected of dermatophytosis were first subjected to Wood's lamp examination. Then, skin scraping was taken and fungal spores were searched on the skin and hair. A total of 60 animals (50 dogs and 26 cats) diagnosed with dermatophytosis after the examinations were included in the study as subjects. Subjects diagnosed with dermatophytosis were hospitalized in Dogubayazit Municipality Animal Shelter. All subjects were randomly divided into two groups. Hypochlorous acid (HOCl) spray (Group HP) was applied externally to the first group and Ketoconazole ointment (Group KT) was applied to the second group. During the 15-day treatment period, the subjects were kept under observation and inspection findings were collected. On the fifteenth day, external, Wood's lamp and microscopic examinations were performed for the last time, and the findings obtained were evaluated. In the external clinical examination performed on the fifteenth day, in cats for HP and KT treatments, respectively; Recovery of 85% and 100%, 92% and 100%, respectively, was observed in 100% dogs. However, it was observed that this clinical improvement was not supported by the Wood's lamp and Microscopic analysis findings. Wood's lamp findings for cats in HP and KT treatments, respectively; 53.85% and 61.54%, 44% and 60% in dogs, Microscopic examination findings for cats in HP and KT treatments, respectively; 46.15% and 76.92%, 40% and 72% in dogs. As a result, although a high rate of improvement was observed as a result of clinical observation, no satisfactory improvement was detected in both treatment groups as a result of Wood's lamp and microscopic examinations during the final 15-day treatment period. However, it was determined that HP treatment had an effect on both cat and canine dermatophytosis, but KT treatment was more effective. Therefore, considering the necessity of further studies, it was determined that hypochlorous acid may be an alternative treatment option for dermatophytosis.