Allojeneik hematopoietik kök hücre transplantasyonu yapılan hastalarda TREC ve KREC düzeylerinin kronik graft-versus-host hastalığı ve nakil sonuçları ile ilişkisi
The association of TREC and KREC levels with chronic graft-versus-host disease and transplantation outcomes in patients who have undergone allogeneic hematopoietic stem cell transplantation
- Tez No: 842219
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHLİS CEM AR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Allojeneik hematopoietik kök hücre nakli, graft-versus-host hastalığı, KREC, TREC, Allogeneic hematopoietic stem cell transplantation, graft-versus-host disease, KREC, TREC
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Allojeneik hematopoietik kök hücre transplantasyonu (AHKHT) yapılan hastalarda TREC ve KREC düzeylerinin başta kronik graft-versus-host hastalığı (GVHH) olmak üzere nakil sonuçları; hasta, hastalık ve donör özellikleri ile olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2002-2022 yılları arasında allojeneik HKHT uygulanmış 83 hasta (çalışma grubu) ve donörleri (n=83, sağlıklı kontrol grubu) dahil edilmiştir. Hasta ve donör özellikleri, hastalık durumu, komorbiditeler, graft-versus-host hastalığı ve diğer parametreler hakkındaki veriler retrospektif olarak hasta ve donör nakil dosyalarından elde edilmiştir. TREC ve KREC ölçümleri periferik kan örneğinden RT-PCR yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Analiz öncesinde ölmüş olan hastalar için önceden saklanan numuneler kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların %55.4'ünde (n=46) kronik GVHH gözlenmiştir. Periferik kan kaynaklı kök hücre kullanımı, donörün kadın hastanın erkek olması, habis bir hematolojik hastalık nedeniyle nakil yapılması ve akut GVHH gelişimi; yüksek kronik GVHH oranları ile ilişkili saptanmıştır (p0,05). Sonuç: Kronik GVHH gelişen hastalarda gecikmiş T ve B hücre lenfopoiezi neticesinde TREC ve KREC düzeyleri negatif yönde etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of this study was to investigate the relationship between TREC/KREC levels and transplant outcomes in relation to graft-versus-host disease (GVHD), and patient, disease and donor characteristics in patients having undergone allogeneic hematopoietic stem cell transplantation. Materials and Methods: A total of 83 patients who underwent allogeneic HSCT (study group) between 2002 and 2022, and their donors (n= 83, healthy contols) were included in the study. Data on patient and donor characteristics, disease status, co-morbidities, graft-versus-host disease, and other parameters were retrospectively collected from patient and donor transplant files. TREC and KREC measurements were performed on peripheral blood samples using RT-PCR. For patients who had died at the time of analysis stored samples were used. Results: Chronic GVHD was observed in 55.4% of patients (n=46). Use of peripheral blood stem cells, transplant from female donor to male patient, transplantation for a malignant hematologic disease and history of acute GVHD were associated with high rates of chronic GVHD (p0.05). Conclusion: TREC and KREC levels were negatively affected as a result of delayed T and B cell lymphopoiesis in patients with chronic GVHD.